Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα αδέσποτα ζώα – Η απάντηση του Δήμου

Προαναγγελία σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με σειρά καταγγελιών

05«Άστραψαν και βρόντηξαν» κατά της στάσης του Δήμου Χανίων στο θέμα των αδέσποτων ζώων, οι εκπρόσωποι των Φιλοζωικών Συλλόγων της πόλης.
«Πράξεις παράνομες και αυθαίρετες», πρακτικές «μπόγια των δεκαετιών ΄50 και ΄60», δήμαρχος «με τακτική Πόντιου Πιλάτου», ήταν μερικά από όσα κατήγγειλαν οι φιλόζωοι σε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Μάλιστα προανήγγειλαν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.
Το μέλος του Συλλόγου «Η προστασία των ζώων» κα Νεκταρία Αθανασάκη αναφέρθηκε σε μια σειρά από βασικά ζητήματα:
•«Τον τελευταίο καιρό η πόλη μας», ανέφερε η κα Αθανασάκη, «βιώνει μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που όμοιά της δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από πράξεις παράνομες και αυθαίρετες, από ενέργειες που συνιστούν βαριά κακοποίηση των ζώων, με τις φιλοζωικές οργανώσεις που εκ του νόμου πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση των άστεγων ζώων συνειδητά εντελώς παροπλισμένες, με ενέργειες συνειδητά εν κρυπτώ των φιλοζωικών σωματείων, με απουσία κάθε δράσης που θα συντελέσει στον περιορισμό των αδέσποτων και με τεράστια ευθύνη γι’ αυτό του Δήμου Χανίων».
•«Ζώα περισυλλέγονται», σύμφωνα με την ίδια, «από τη μία γειτονιά και «ξεφορτώνονται» κυριολεκτικά σε μια άλλη, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία πρόνοια για τη σίτιση και τη φροντίδα τους, εγκαταλείπονται φρεσκοχειρουργημένα στον δρόμο ή περιθάλπονται στα πεζοδρόμια των κτηνιατρείων, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ευζωία τους αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Τις αποφάσεις για όλα αυτά λαμβάνουν προφορικά και αυθαίρετα αναρμόδιοι υπάλληλοι χωρίς καμία γνώση και εμπειρία επί του θέματος, αντί να συγκροτείται γι’ αυτό το σκοπό η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου«.

Ευθύνες
Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «ο δήμος Χανίων αγνοεί επιδεικτικά τις δωρεάν εθελοντικές στειρώσεις και προτιμά να πληρώνει για τη στείρωση ζώων σε ιδιώτες κτηνιάτρους, σπαταλώντας με αυτό τον τρόπο τα κονδύλια που διαθέτει για τα αδέσποτα ζώα και ζημιώνοντας τους φορολογούμενους δημότες».
Ακόμα σημείωσε ότι «μάταια προσπαθήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις βασισμένες σε διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες (δεν πήγαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό), που με τον οικονομικότερο τρόπο θα είχαμε τα καλλίτερα αποτελεσματικότερα, κάναμε εκκλήσεις, όμως εισπράξαμε την παντελή αδιαφορία και τον εμπαιγμό των αρμοδίων παραγόντων του Δήμου. Μοναδικό αποτέλεσμα, συζητήσεις επί συζητήσεων που ξεχάστηκαν το επόμενό λεπτό. Καταθέτουμε συνέχεια και συνέχεια προτάσεις που θα βοηθήσουν και τα ζώα και την πόλη, αλλά συναντάμε το απόλυτο τίποτα, παρακαλάμε να βοηθήσουμε, ώστε τα ζώα να μην εγκαταλείπονται στην μοίρα τους αλλά τίποτα».
Ακόμα η κα Αθανασάκη υποστήριξε ότι «η εποχή του μπόγια της δεκαετίας του ’50 και ’60 αναβιώνει εφιαλτικά στα Χανιά».

Οι άλλοι Δήμοι
Επιπλέον η κα Αθανασάκη είπε ότι «οι Δήμαρχοι όπως του Αποκόρωνα, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας και πλείστοι όσοι σε όλη τη χώρα, που με ευρύ πνεύμα, έχοντας κατανοήσει σωστά το πρόβλημα, με πυγμή και αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία ασχολούνται με τα αδέσποτα ζώα, έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των άστεγων ζώων».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο Δήμαρχος επιτέλους πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να αποφασίσει ποιοι είναι αυτοί που βλάπτουν και ζημιώνουν την πόλη και με ποιους πρέπει να συνεργαστεί, ώστε ζώα και κοινωνία να ανακουφιστούν από τις συνέπειες της αδεσποτείας. Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου είναι επικίνδυνη και επιζήμια».
Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις η πρόεδρος της Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Νατάσα Μπομπολάκη καταφέρθηκε σε βάρος κτηνιάτρου που όπως είπε «εκβιάζει τη δημοτική αρχή να απομακρύνει τα φιλοζωικά σωματεία που έχουν εκλεγεί στην 5μελή Επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα. Ο Δήμαρχος ανέχεται τον εκβιασμό και τις απειλές αυτές και προχωράει πραξικοπηματικά στην αντικατάσταση των εκλεγμένων εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων!». Η κ. Μπομπολάκη τόνισε πως χωρίς τους φιλοζωικούς συλλόγους η πόλη θα είχε πλημμυρίσει αδέσποτα και ο Δήμος αντί να συνεργαστεί μαζί τους προσπαθεί να τους βάλει στην άκρη. Το μέλος του συλλόγου κ. Στέλλα Κοτσιφάκη σημείωσε πως οι σύλλογοι έχουν ζητήσει να έλθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να είναι ενήμεροι όλοι οι σύμβουλοι.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Αιχμήτη ανακοίνωση – απάντηση για τα όσα καταλογίζουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι στον δήμο Χανίων έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμος Χανίων.

«Οι εκπρόσωποι ορισμένων φιλοζωικών σωματείων, θεωρούν ότι συμβάλλουν στον σκοπό που υπηρετούν, υβρίζοντας και μηνύοντας τον Δήμο Χανίων» αναφέρει στην  απάντηση του ο Δήμος Χανίων και συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει «παρά το ότι δίνουν συνεντεύξεις με την παρουσία νομικών, δεν φαίνεται να κατανοούν ότι ο Δήμος είναι ένας φορέας της Δημόσιας Διοίκησης και μπορεί να προβεί μόνο σε νόμιμες ενέργειες, μέσα από νόμους δαιδαλώδεις και ασαφείς, ενός κράτους που έχει «ξεφορτωθεί» τα αδέσποτα στους Δήμους χωρίς να τους δίνει κανένα εφόδιο.
Μας κατηγορούν ότι διαθέτουμε περισυλλογέα αδέσποτων που επιλέξαμε μάλιστα σε συνεργασία μαζί τους, ενώ αγνοούν σκοπίμως, ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί με βάση το νόμο να λειτουργήσει η διαδικασία στειρώσεων.
Μας κατηγορούν ότι ακυρώνουμε εθελοντικές στειρώσεις, ενώ γνωρίζουν ότι είχαμε κάνει όλη την επίπονη διαδικασία ως Δήμος για να έλθει ομάδα από Έλληνες κτηνιάτρους, οι οποίοι όμως μετέθεσαν την ημερομηνία με δικιά τους πρωτοβουλία.
Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά, ότι ο Δήμος Χανίων έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και προγραμματίζει νέες, αλλά, όλα αυτά βελτιώνουν και δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα, το οποίο στην χώρα μας με το νομικό πλαίσιο και τις συνθήκες που λειτουργούμε, κανείς Δήμος στην χώρα δεν έχει λύσει.
Καλούμε τις φιλοζωικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να συμβάλλουν θετικά βοηθώντας τον Δήμο και όχι με την στάση τους να αποτελούν μέρος του προβλήματος»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.