Μουσείο Τυπογραφείας

Πύλη εισόδου ασθενειών η Κρήτη μέσω εντόμων

  • Επιστήμονες από 110 χώρες συζητούν στα Χανιά για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω εντόμων.
  • Επιστήμονες από 110 χώρες συζητούν στα Χανιά για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω εντόμων.

Τη σημασία της καλύτερης “φρούρησης” της Κρήτης από έντομα που μεταφέρουν παθογόνα νοσήματα κυρίως για τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί πύλη εισόδου τους από τη Β. Αφρική και την Ασία, σημείωσαν επιστήμονες στο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος COST στο ΜΑΙΧ.
Το πρόγραμμα αφορά τα νοσήματα των ζώων αλλά και του ανθρώπου  π.χ. καταρροϊκός πυρετός του προβάτου, λεισμανίωση κ.α. που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως είναι οι σκνίπες, τα τσιμπούρια, τα κουνούπια κ.α) και συμμετέχουν 110 σύνεδροι από 25 χώρες της Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Ασίας.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η κ. Σμαράγδα Σωτηράκη Κτηνίατρος, ερευνήτρια Α΄στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” υπογράμμισε πως η μεταφορά των νοσημάτων γίνεται με διάφορους τρόπους. «Η σκόνη της Σαχάρα κουβαλούσε μαζί της μικρές σκνίπες από τις οποίες προέκυψε ο καταρροϊκός πυρετός στη Σικελία και τη Σαρδηνία, επίσης οι μετακινήσεις των πουλιών, τα αεροπλάνα κα. Συντελούν στη μεταφορά νοσημάτων. Αν ξέρεις τι υπάρχει στη Βόρεια Αφρική πρέπει να πάρεις μέτρα για το τι θα κάνεις όταν το νόσημα θα έλθει στην Κρήτη και θα έλθει γιατί η Κρήτη είναι πύλη εισόδου λόγω θέσης. Τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα είναι αντιμετωπίσιμα απλά πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι και οι ιδιοκτήτες των ζώων, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να έχουν κάνει τα αναγκαία εμβόλια, να είναι καλά ενημερωμένοι. Αν υπήρχε ενημέρωση για τον καταρροϊκό όταν ήταν στην Τουρκία θα μπορούσε να έλθει νωρίτερα εμβόλιο εδώ και να γίνει καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του» είπε η κ. Σωτηράκη.
Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει δίκτυα επικοινωνίας και χάρτες διασποράς για τα νοσήματα και τα έντομα που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα, ενώ στους στόχους τους είναι και η λειτουργιά σχετικού application για τα κινητά τηλέφωνα. Για την Κρήτη πχ. με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Νάπολης υπάρχει αναλυτικό χάρτης διασποράς με τα είδη των τσιμπουριών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή του νησιού.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.