Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Παντρεύοντας” την έρευνα με το επιχειρείν

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κρήτης για τις ευκαιρίες συνεργασιών που ανοίγονται μέσα από τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης η οποία στοχεύει στη δημιουργία νέων προϊόντων μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της 5ης συνεδρίασης του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού που ξεκίνησε χθες στο Πνευματικό Κέντρο
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της 5ης συνεδρίασης του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού που ξεκίνησε χθες στο Πνευματικό Κέντρο

Oι τομείς που προκρίνονται είναι ο αγροδιατροφικός, ο τουρισμός – πολιτισμός, το περιβάλλον – ενέργεια και η γνώση – καινοτομία, ενώ σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση προσφέρουν δύο νέοι θεσμοί που συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να εντοπιστούν τις «επιχειρηματικές ανακαλύψεις» που θα αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα.
Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της 5ης συνεδρίασης του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού που ξεκίνησε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Η συνεδρίαση και η συνάντηση εργασίας με τίτλο «Workshop on RIS3 Cross-regional Learning» διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Joint Research Centre και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συμμετέχουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εθνικών Αρχών, των Περιφερειών της χώρας και της Ε.Ε. καθώς και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Το «παρών» αναμένεται να δώσει στις σημερινές εργασίες και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ
Όπως επεσήμανε, μιλώντας στα «Χ.ν.», η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του ΕΣΠΑ Μαρία Κωστοπούλου η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί μια στρατηγική που έχει αναπτυχθεί πανευρωπαϊκά, ενώ στη χώρα μας προωθείται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να εξειδικευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσκλήσεις χρηματοδότησης που έχουν ξεκινήσει ήδη να βγαίνουν (το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ) ανταποκρίνονται επακριβώς στις ανάγκες κάθε Περιφέρειας για δημιουργία νέων προϊόντων.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα για να ενταχθούν στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης και να χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία νέων προϊόντων που θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη. Τόνισε, δε, ότι πέρα από αποδεδειγμένα ισχυρούς τομείς της κρητικής οικονομίας, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός και το περιβάλλον, η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης στην Κρήτη δίνει μεγάλη έμφαση στον πυλώνα της έρευνας – καινοτομίας που αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τομέα δεδομένης της ύπαρξης ισχυρών ερευνητικών ιδρυμάτων στο νησί. Η κα Κασσωτάκη ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης έχει ήδη βγει η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για σχέδια επίδειξης και πειραματικής ανάπτυξης που λήγει τέλος Μαρτίου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα εκδοθούν όλες οι άλλες προσκλήσεις που αφορούν τα αντικείμενα της έξυπνης εξειδίκευσης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα ΕΣΠΑ μέσα από τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να ανιχνευτούν οι πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να στηριχθούν στοχευμένες δράσεις. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης σύστησε ένα μηχανισμό, που αποτελείται από δύο νέους θεσμούς, που όχι απλά αποσκοπεί στο να στηρίζει δράσεις στους βασικούς 4 πυλώνες (αγροδιατροφικός, τουρισμός, έρευνα, περιβάλλον) αλλά ανιχνεύει υποτομείς που πρέπει να στηριχθούν οικονομικά. Ο λόγος για το Συντονιστικό Όργανο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που συνεργάζονται προκειμένου να εντοπίσουν «επιχειρηματικές ανακαλύψεις» ώστε στη συνέχεια η Διαχειριστική Αρχή να εκδώσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού. «Ουσιαστικά το καινοτόμο είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι από κάτω προς τα πάνω. Πάμε και βλέπουμε τι θέλουν οι επιχειρήσεις και μετά βγαίνουν προσκλήσεις», εξήγησε η συντονίστρια της έξυπνης εξειδίκευσης και διευθύντρια στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Δασκαλάκη, ενώ ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Μιχάλης Καθαράκης υπογράμμισε ότι η επιχειρημαρτική κοινότητα της Κρήτης έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. «Το σημαντικό είναι τα χρήματα που ξοδεύονται να πιάνουν τόπο. Να πηγαίνουν σε τομείς που είμαστε καλοί και να ενισχύουμε τις καλύτερες προσπάθειες», σημείωσε ο κ. Καθαράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα