Μουσείο Τυπογραφείας

Μεγάλη συμμετοχή στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Με μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων των Χανίων άνοιξε χθες τις πύλες του στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και ολοκληρώνεται σήμερα το 14ο Φεστιβάλ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Eνα Φεστιβάλ – θεσμός, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και συλλογική κουζίνα με γεύσεις της Μεσογείου, που αποτελεί και την πιο σημαντική γιορτή του αντιρατσιστικού κινήματος στην πόλη μας.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου κατά την χθεσινή, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, που περιελάμβανε συζήτηση για την «παρουσία του πολέμου ως αυτονόητο “κεκτημένο” του 21 αιώνα και της ειρήνης ως ρομαντικής ουτοπίας» και προβολή του ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη, μέσα από την ενότητα «Ιστορίες και δράσεις αστέγων», όπου έγινε και μία γνωριμία με το παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 132, στην Αθήνα. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, γίνεται συλλογή βιβλίων και μικροαντικειμένων σε καλή κατάσταση τα οποία θα σταλούν στο παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο αστέγων στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ “Σολωμός” αφηγείται την ιστορία του 63χρονου Σολωμού, ενός πλανόδιου λαχειοπώλη, που από την Αμμόχωστο της Κύπρου βρέθηκε στα Χανιά και σήμερα ζει δίχως στέγη στους δρόμους της πόλης.
Οπως επεσήμαναν μιλώντας στα “Χ.ν.ο Πάνος και Λουϊζα από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, «πρόταγμα του Φεστιβάλ είναι να προκαλέσουμε το συλλογικό συναίσθημα που υπάρχει σε όλους μας. Ελπίζουμε το φεστιβάλ να αποτελέσει και φέτος μία μεγάλη συνάντηση αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, κινηματικών, πολιτικών συλλογικοτήτων αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένου ανθρώπου». Πρόσθεσαν δε, ότι «ο Στέκι δημιουργεί διαύλους με όλες της συλλογικότητες της πόλης και προσπαθεί να ενώνει για να γινόμαστε πιο δυνατοί να αντιμετωπίζουμε όλες τις πολιτικές συνθήκες».
Απαντώντας δε σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στα Χανιά παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο αστέγων, τόνισαν ότι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους ανθρώπους και την συνδρομή τους σε μία τέτοια δράση, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.
Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 7μ.μ. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Τα πνευματικά δικαιώματα στη νέα εποχή».
Την συζήτηση διοργανώνει το black metal συγκρότημα Yovel.
Την ίδια ώρα θα γίνει συζήτηση για τα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, με ομιλητές τους Ιάσωνα Αποστολόπουλο, διασώστη στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, Μελίνα Παπαγεωργίου από τη Σάμο και την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, και Νασίμ Λομάνι από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αύριο και ώρα 7 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχώρας μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης».
Η εκδήλωση γίνεται προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα. Ως τόπος διεξαγωγής επιλέχτηκε η Παλαιοχώρα, καθώς αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες μία από τις πρώτες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και είναι ένα από τα νοτιότερα άκρα τις γηραιάς ηπείρου.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, διασώστης στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, ο Μανώλης Φραγκάκης, Παθολόγος και Πρόεδρος στο Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων και ο Χαλίλ Καραπασάογλου Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Φουράκη.
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα υπάρχουν επίσης οι εξής εκθέσεις:
•Eκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητριών/μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με θέμα την ειρήνη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Το συντονισμό έχει αναλάβει η ζωγράφος Μαρία Σπανομαρκίδου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία δημιουργία πάνω σε καμβά με τη συμμετοχή των μαθητριών/μαθητών και σχεδιάζεται να αποσταλεί στη Νότια Ιταλία ως ένδειξη αλληλεγγύης.
•Εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.
Πρόκειται για δύο φωτογράφους από το Αφγανιστάν που μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά νησιά (Κρήτη και Λέσβος), ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, βάση των ευκαιριών που τους δόθηκαν και τους τόπους στους οποίους ζουν. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε πολιτικό άσυλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στη δεύτερη περίπτωση κατατέθηκε αίτημα ασύλου εδώ και ένα χρόνο και η συνέντευξη ασύλου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η μία έκθεση αποτυπώνει την επίπονη καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στις σκηνές στο hotspot της Μόριας στη Λέσβου στο οποίο έζησε ο ένας φωτογράφος και η άλλη στιγμιότυπα από την φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της Κρήτης, όπως τα βιώνει ο δεύτερος φωτογράφος.
•Συλλογή ποιημάτων από το βιβλίο «Ρακοσυλλέκτης χρόνος» της Κωνσταντίνας Γεωργαντά
Κέρασμα θα προσφέρει ο Πολυπολιτισμικός Σύλλογος Γυναικών Σελίνου.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα των σημερινών παράλληλων δράσεων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας περιλαμβάνει:
•17:30-19.00 «Εργαστήρι πηλού» Λερώνουμε τα χέρια μας με λάσπες και κατασκευάζουμε μικρά αντικειμενα.
•19.00 «Πολύχρωμα πορτέτα» Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά,με χρώματα, πινέλα και ξυλομπογιές, χαρτόνια και φαντασία ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε χρωματιστά και διαφορετικά πρόσωπα.Εκπαιδευτικοί εικαστικοί
•19:30-20:30 Θεατρικό «Καραβάκι από Χαρτί» Θεατρική ομάδα του Γελ. Ελ. Βενιζέλου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
•21:00 Northwaves, rock
•21:30 Planet None, rock
•22:00 Yovel, black metal
•23:00 Bάσω Βασιλειάδου και η παρέα της,παραδοσιακό και σμυρναίικο γλέντι Τάσος Κοφοδήμος-κιθάρα, Περικλής Βραχνός-βιολί, Φίλιππος Φασούλας-κλαρίνο,Νίκος Βαρελάς-κρουστά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.