Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μ. Τσιγωνάκης: Όλοι μαζί για την ανάπτυξη της Γαύδου

Την ψήφο των Γαυδιωτών διεκδικεί ο συνδυασμός “Ομάδα ανάπτυξης Γαύδου”, με επικεφαλής της παράταξης, τον υποψήφιο δήμαρχο ΜανώληΤσιγωνάκη.

2

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Τσιγωνάκης αναφέρει τις προτεραιότητές του σε μια σειρά αναπτυξιακών θεμάτων και καθημερινότητας και εξηγεί γιατί οι δημότες του ακριτικού νησιού αξίζει να δώσουν μια ευκαιρία στον συνδυασμό του ο οποίος αποτελείται από νέους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο νησί.

 

 

•Διατελέσατε από το 2014 μέχρι σήμερα δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου. Ποιά ζητήματα του ακριτικού νησιού ιεραρχείται ως σημαντικότερα και βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θέσεων του συνδυασμού σας «Ομάδα ανάπτυξης Γαύδου» ;
Σε σειρά προτεραιότητας βάζουμε πρώτα το θέμα της αποκομμιδής απορριμάτων. Τα σκουπίδια είναι ένα θέμα που απασχολεί το νησί από το 2012-2013, από τότε που κλείσανε τον χώρο υγεινομικής ταφής (ΧΥΤΑ) στη Γαύδο με αποτέλεσμα πολλές φορές το Καλοκαίρι η Γαύδος να ήταν γεμάτη σκουπίδια. Εδώ και 8-10 μήνες η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί αφού τα σκουπίδια μεταφέρονται με κοντέινερ στα Χανιά. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΑ στην Γαύδο. Επίσης ένα άλλο θέμα που υπάρχει είναι η έλλειψη προσωπικού.Θα πρέπει να προσληφθεί ένα άτομο ως οδηγός ώστε να μπορούν να δουλεύουν και τα δύο αποριμματοφόρα.
•Γιατί αυτή την στιγμή πως εξυπηρετείται η κατάσταση;
Το Καλοκαίρι εργάζονταν ένα άτομο με σύμβαση αλλά το μεγαλύτερο διάστημα πηγαίνει η νυν δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος και μαζεύουν τα σκουπίδια. Ένα άλλο θέμα σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Γαύδου ζούν από τον τουρισμό. Και εάν μπορούσε να επεκταθεί η τουριστική σεζόν θα ήταν ιδανικό και θα βοηθούσε πολύ τον κόσμο του νησιού, δηλαδή να μην είναι η σεζόν μόνο Ιούλιος -Αύγουστος αλλά περισσότερους μήνες.

 

 

•Εχει ο συνδυασμός σας κάποιο σχεδιασμό για αυτό;
Περισσότερη διαφήμιση και δρομολόγηση περισσότερων ακτοπλοικών δρομολογίων προς Γαύδο. Τα πέντε επιδοτούμενα δρομολόγια του Καλοκαιριού να γίνονται για μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο. Έτσι ώστε να μπορούν να δουλεύουν περισσότερο τα μαγαζιά της Γαύδου. Ένα άλλο ζήτημα που είναι προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων π.χ η πρόσβαση σε δρόμους και άλλα έργα. Το μεγάλο ποσοστό των δρόμων είναι από άσφαλτο ωστόσο υπάρχουν ακόμη κομμάτια που είναι χωματόδρομοι και το χειμώνα τους «παίρνει» το νερό. Από το 2007 μέχρι το 2011 που ξεκίνησε το πρόβλημα με το οικονομικό έλλειμα και έγινε αυτή μεγάλη αναστάτωση με το Ταμείο του Δήμου, αυτά φέρανε τον δήμο Γαύδου πίσω: έμεινε χωρίς υπάλληλο, υπήρξε μια χρόνια δικαστική διαμάχη. Το ταμειακό έλλειμα ήταν ένα θέμα που είχε διχάσει το νησί μέχρι και πέρυσι, το 2018 ( όταν έγινε το δικαστήριο).

 

 

•Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας για το δίκτυο και τη διανομή του νερού στο νησί; Ποιά τα σχέδια σας για την αντιπυρική προστασία της Γαύδου;
Για το νερό έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα. Σχεδόν από τα περισσότερα σημεία του νησιού περνάνε 2-3 δίκτυα για πόσιμο και μη πόσιμο νερό. Πιστεύω πως με μια καλύτερη οργάνωση πχ καταμέτρηση στα ρολόγια, συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους να μην σπαταλάται το νερό, με λειτουργία του αφαλατωτή, αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθούσαν. Επίσης υπάρχουν πολλές ομβριοδεξαμενές, περίπου 10 δεξαμενές από 500 κυβικά η κάθε μία που γεμίζουν με βρόχινο νερό. Με αυτά τα δεδομένα, το ζήτημα του νερού θα μπορούσε να λυθεί χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Με καλύτερη διαχείριση, δηλαδή, γιατί τα προηγούμενα χρόνια και λάστιχα είχαν κοπεί σκοπίμως και είχαν γίνει πολλές δολιοφθορές. Για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ευαισθησία.
Για την αντυπυρική προστασία του νησιού, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι προστατευμένη η Γαύδος αν και υπάρχει πυροσβεστικό στο νησί, όλο τον χρόνο. Δεν αρκεί όμως γιατί σε πολλά σημεία του νησιού δεν πάει δρόμος. Κατά την άποψη μας, σε κάποια σημεία που είναι δύσκολο να υπάρχει πρόσβαση του οχήματος, δεν θα πρέπει να γίνεται κατασκήνωση πέρα από τις παραλίες, πέρα από τις παραλίες θα πρέπει να απαγορευτεί για να μην δημιουργθεί θέμα με φωτιά. Δεν λέω να απαγορευτεί η κατασκήνωση (εντελώς) αλλά οι κατασκηνωτές να μην μπορούν να κατασκηνώσουν πέρα από τις παραλίες.
Το νησί ζει από την κατασκήνωση, από το ελεύθερο κάμπινγκ. Αν αυτό απαγορευτεί θα είναι κακό για τους ντόπιους.Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν και οι φωτιές στα δάση. Σε επίπεδο πρόληψης, χρειάζονται επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε οι επισκέπτες της Γαύδου να σέβονται το περιβάλλον.

 

 

•Ποια η θέση σας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου περιμετρικά της Γαύδου;
Πιστεύω ότι ο ίδιος ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά. Ωστόσο εάν τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, θεωρώ ότι θα έχει όφελος όλη η περιοχή της Γαύδου και οι περιοχές που είναι κοντά μας. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει δίχως να χαλάσει το φυσικό τοπίο της Γαύδου και να μην αλοιωθούν οι παραλίες της από το πετρέλαιο. Να μην δεχθεί κάποιου είδους καταστροφή το νησί (από ενδεχόμενο ατύχημα).

 

•Πώς θεωρείται ότι μπορεί να προστατευθεί η αλιεία του νησιού σας π.χ με την κύρυξη θαλάσσιας NATURA;
Η αλιεία του νησιού δεν νομίζω ότι κινδυνεύει. Έρχονται κάποια μεγάλα αλιευτικά πλοία από Ιταλία που ψαρεύουν ξιφία αλλά αυτά ψαρεύουν σε απόσταση κάποια μίλια από την ακτή – νομίζω 25 μίλια- και για κάποιο διάστημα του χρόνου. Επίσης η αλιεία τόνου, απαγορεύεται για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα. Στην ουσία, το μόνιμο ψάρι που υπάρχει στο νησί δεν κινδυνεύει από τα μεγάλα αλιευτικά.Το Λιμενικό έχει ένα άτομο στη Γαύδο, τρεις μήνες το Καλοκαίρι, όμως ελέγχους στο πέλαγος δεν μπορεί να κάνει διότι δεν έχει σκάφος και έτσι κινείται στον χώρο του λιμένα. Θα μπορούσε να έρχεται από την Παλαιόχωρα το σκάφος του Λιμενικου για περιπολίες.

 

 

•Η Γαύδος έχει 80 κατοίκους και 224 ψηφοφόρους. Γιατί δεν μπορέσατε να συμφωνήσετε σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο αλλά κατεβαίνετε τρεις διαφορετικοί συνδυασμοί σε ένα τόσο μικρό νησί;
Προσωπικά είχα συμμετάσχει στο δημοτικό συμβούλιο το 2014 με το συνδυασμό της κας Τσιριντάνη «Γαύδος για όλους». Οι άλλες δυο υποψήφιες και συγκεκριμένα η κα Καλλίνικου είχε ξανα μπεί στο Δ.Σ από το 2011και είχε διατελέσει και ως αντιδήμαρχος για δύο χρόνια ενώ το 2014 ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό που βγήκε. Η κα Στεφανάκη, η τρίτη υποψήφια είναι πρώτη ξαδέρφη (της δημάρχου ) και το διάστημα 2015-2016 η κα Στεφανάκη ήταν επι δημαρχίας Καλλίνικου η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γαύδου, η οποία (κα Στεφανάκη) μετά παραιτήθηκε. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε έναν συνδυασμό γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις για το νησί, διαφορετικές φιλοσοφίες και διαφορετικοί στόχοι για το νησί. Άποψη μου είναι ότι αυτό που έγινε με το Δημοτολόγιο (όπου το 2010 ήταν στη Γαύδο 120 άτομα εγγεγραμένοι, το 2014 175 εγγεγραμένοι και τώρα έχουν πάει περίπου 225 εγγεγραμένοι) υπάρχει θέμα νοθείας. Δεν γίνεται να καθορίζουν την τύχη των ντόπιων άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Γαύδο. Είτε εργολάβοι είτε άλλοι….

 

 

•Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Έχετε αποδείξεις;
Εμείς είχαμε κάνει μια προσφυγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο αλλά απορρίθηκε. Ωστόσο εμείς σκοπεύουμε να προσφύγουμε για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

•Γιατί ζητάτε την ψήφο των Γαυδιωτών;
Οι Γαυδιώτες ας μας δώσουν μια ευκαιρία για να δουν τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το νησί μας, διότι η ομάδα μας αποτελείται από νέα άτομα που είναι από εκεί. Και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για όλους εμάς, εμάς που δουλεύουμε και ζούμε στη Γαύδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα