Μουσείο Τυπογραφείας

Εργα μετ’ εμποδίων στα Χανιά

07

Το “ξεπάγωμα” πέντε βασικών μεγάλων έργων που εκτελούνται ή μπορούν να ξεκινήσουν αλλά εκκρεμούν εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.ά. για τον Δήμο Χανίων είναι ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Στη χθεσινή -κλειστή- σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων που κράτησε 2,5 ώρες συζητήθηκε η πορεία και τα προβλήματα σε όλα τα μεγάλα έργα, ενώ η σύσκεψη θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα και στόχος του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας είναι να γίνεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση καθώς έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή ανάμεσα σε υπηρεσίες, δήμους, κυβέρνηση για αυτά τα θέματα.
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, παρουσιάζονται προβλήματα:
• Στις εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Πολλές μελέτες, αποφάσεις που έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς αναμένουν πολύμηνες εγκρίσεις από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προσωπικού αλλά και σε άλλα θέματα.
• Έλλειψη προσωπικού σε Δήμους: Τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στη ΔΕΥΑΧ, στον ΟΑΚ πολλοί μηχανικοί αναλώνονται σε διοικητικές εργασίες που θα μπορούσε να εκτελέσει άλλο προσωπικό ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες που αφορούν τεχνικά έργα.
• Ζητήματα σε Υπουργεία: Πολλές εγκρίσεις αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία των Υπουργείων.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε ο κ. Πολάκης, έγινε εκτενή συζήτηση και ανατέθηκαν αρμοδιότητες ανά έργο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.•

Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο αναπλ. Υπουργός Υγείας ανέφερε πως εξετάστηκαν «τα συγκεκριμένα σημεία που τα έργα αυτά καθυστερούν και μπλοκάρουν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα «θα ελέγξουμε πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα αυτά γιατί η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται κάθε εβδομάδα εκτός αν συμβεί κάτι εξαιρετικά επείγον».
Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης τόνισε πως «δίνεται μια ώθηση τώρα που βγήκε η χώρα από το ζυγό των μνημονίων και δεν έχουμε τους θεσμούς πάνω από το κεφάλι μας να αποδείξουμε πραγματικά τι σημαίνει να κυβερνάς με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, με αριστερό τρόπο που πρέπει να δώσει και παράδειγμα στο πως κάποια πράγματα μπορούν να γίνονται με διαφορετικούς όρους από το παρελθόν».
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμένακης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Γιώργος Ξανθουδάκης ο σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος Ναπ. Ξιφαράς, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ Κ. Στεργιάννης, κ.α.
• ΣΤΡ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της παραχώρησης. Σε 15 ημέρες ο Δήμος Χανίων θα έχει ολοκληρώσει με τις υπηρεσίες του το σχέδιο ανάπτυξης και την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει ζητήσει το Υπ. Εθνικής Άμυνας και θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλιστούν τα χρήματα που ζητάει ο στρατός για τη μετεγκατάσταση του.
• ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Συζητήθηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα 8 νέα σχολεία και το πάρκο μέσω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα το συγκεκριμένο έργο πηγαίνει καλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα ξεπεραστούν με τη βοήθεια του Υπουργού και των βουλευτών.
• ΚΟΜΒΟΣ ΜΟΥΡΝΙΩΝ: Στο έργο αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις είπε ο κ. Βάμβουκας, ωστόσο «καταφέραμε να το ξεπαγώσουμε» και εκτελείται κανονικά.
• ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ: Για το κλειστό κολυμβητήριο έγινε λόγος στη μελέτη του Πολυτεχνείου που απαιτεί συμπληρωματικές εργασίες και υπάρχει και η διάθεση από τη Γενική Γραμματεία να το παραχωρήσει στο Δήμο Χανίων. Για την ανακατασκευή του απαιτούνται 5 εκ. ευρώ τα οποία ο κ. Βάμβουκας ανέφερε πως είναι διατεθειμένο το Υπουργείο να δώσει και να βρεθεί τρόπος για το πως θα λειτουργήσει καθώς το κόστος του θα είναι μεγάλο. «Ο μόνος φορέας που μπορεί να το λειτουργήσει παρά τις δυσκολίες που έχουμε είναι ο Δήμος Χανίων. Θέλουμε αυτό το “φάντασμα” που υπάρχει στο Ακρωτήρι να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας» δήλωσε ο δήμαρχος.
• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Έγινε εκτεταμένη συζήτηση και το έργο προχωράει προς την προκήρυξη του. «Έχουμε ευθύνη να ανακατασκευάσουμε το έργο μέσα σε 12 μήνες στο κέντρο της πόλης και να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Θα ήταν καταστροφικό οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μέσα από τη διαδικασία προκήρυξης θα προκύψει αξιόπιστος ανάδοχος του έργου που θα το τελειώσει γρήγορα και σωστά», σημείωσε ο δήμαρχος.

Συνάντηση για τα θέματα της Κισάμου

Θέματα που αφορούν το Δήμο Κισάμου και πως αυτά θα προχωρήσουν συζήτησαν ο κ. Π. Πολάκης με το δήμαρχο Κισάμου Θ. Σταθάκη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας να προχωρήσει, όπως και για τη λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου αλλά και τα αιτήματα του Δήμου για το έργο της παράκαμψης της πόλη του Καστελίου αλλά και το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.