Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δύο χρόνια συμπαράστασης στην Ελλάδα

Με ευαισθησία και αλληλεγγύη μια ομάδα ομογενών εργάζεται εδώ και δυο χρόνια για να προσφερθούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες του ελληνικού λαού. Μέχρι σήμερα, συγκέντρωσαν 158.185 δολάρια, με τα οποία αγόρασαν ελληνικά προϊόντα από εταιρείες στη χώρα μας και τα διέθεσαν σε περίπου δέκα χιλιάδες οικογένειες.
Πρόκειται για το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation) που ιδρύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2012 και έξι μέρες μετά ξεκίνησε την ανθρωπιστική δράση και κοινωνική προσφορά του στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων από τη δημιουργία του φορέα, οι συντελεστές της όλης προσπάθειας παρουσίασαν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Ο Στέλιος Τακετζής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, έκανε εκτενή αναφορά στην ιδέα ίδρυσής του, δίνοντας μια συνοπτική εικόνα για το έργο που έχει γίνει, με τη συνεργασία εθελοντών στην Ελλάδα και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «πέρα από τη νόμιμη και διαφανή λειτουργία του Ιδρύματος, τη δράση και τη συμβολή των μελών του, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία της αξιοπρέπειας του κάθε συνανθρώπου μας που τυγχάνει βοήθειας».
Η συγκέντρωση χρημάτων επιτυγχάνεται, όπως είπε, με εκδηλώσεις, χορηγίες και εισφορές από μέλη του φορέα και πολλούς ομογενείς από τη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και εκτός Αμερικής. «Τα τρόφιμα, που, κυρίως στηρίζονται στη Μεσογειακή Διατροφή, δεν τα στέλνουμε απ’ εδώ, τα αγοράζουμε στην Ελλάδα, για να ενισχύουμε παραγωγούς και εταιρείες στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τακετζής, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε ενοικιάσει δικό μας χώρο, όπου γίνεται διανομή τροφίμων σε άπορες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε αστέγους και άτομα που, πράγματι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».
Όπως ανέφερε, στην αρχή, η διανομή γινόταν μόνο στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Αστέγων Αθηναίων. Στη συνέχεια, επέκτειναν τη χορήγηση τροφίμων και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κέρκυρα, στην Πάτρα, στα Καλάβρυτα, στη Ναύπακτο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε κάθε διανομή υπάρχουν εθελοντές-μέλη του Ιδρύματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Με τα 158.185 δολάρια έχουν αγοραστεί και διανεμηθεί 125 τόνοι τροφίμων, επισήμανε ο κ. Τακετζής, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια «πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση» και «υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, μπροστά στις οποίες δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι». Ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα» της σημερινής Ελλάδας σημείωσε την ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, παρουσιάζοντας στοιχεία από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει.
Αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια, σημείωσε ότι είναι με βάση τα στοιχεία που έχουν από επίσημες υπηρεσίες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στη συνεργασία του Ιδρύματος με το Σύλλογο Φίλων Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και την επικεφαλής των εθελοντών Μαρία Σιούρδη, «συνεισφέροντας σημαντικά» στην όλη διαδικασία διανομής των τροφίμων.
Τέλος, τόνισε ότι μετά τη δημιουργία του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης και άλλοι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και ιστορία φορείς της Ομογένειας έστειλαν οικονομική και υλική βοήθεια στην Ελλάδα, σημειώνοντας τη βοήθεια του Ιδρύματος της οικογένειας Τζαχάρη με δυο εκατομμύρια δολάρια.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος το περασμένο Πάσχα διέθεσε 25.000 δολάρια για την αγορά αμνοεριφίων και συμμετείχε ο ίδιος στη διανομή τους σε φτωχές οικογένειες.
Τόσο ο κ. Ζαχαριάδης, όσο και οι άλλοι ομιλητές, αναφέρθηκαν στις εμπειρίες που βίωσαν και σε εικόνες που τους συγκλόνισαν «στην Ελλάδα της δοκιμασίας, αλλά συνάμα της αντοχής, της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του από τα «επιτεύγματα» του Ιδρύματος μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι ο φορέας αυτός και οι εθελοντές του στέλνουν «μήνυμα ελπίδας, χαράς και ανθρωπιάς» και «δίνουν κουράγιο για ζωή σε κάθε συνάνθρωπό μας». Ο κ. Κουμπαράκης ανέφερε ότι «το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές σας».
Ο Δρ. Νικόλαος Μεζίτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, είπε ότι οι εικόνες που αντίκρισαν σε διανομές «ήταν συγκλονιστικές, το πρόβλημα είναι υπαρκτό» και «μαζί με το έργο του Ιδρύματος δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προστασία της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού μας ως Έλληνες».
Η Μαρία Σιούρδη τόνισε ότι η βοήθεια δίνεται αποκλειστικά και μόνο σε οικογένειες και άτομα που έχουν πράγματι ανάγκη και ότι έχουν και κοινωνικό λειτουργό, η οποία, πολλές φορές, επισκέπτεται τα σπίτια των δεινοπαθούντων για να διαπιστώσει τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο Προκόπης Ζέρβας, όπως και οι άλλοι που μίλησαν, τόνισαν ότι «εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές» και βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ευχαριστώντας παράλληλα την Ομογένεια για την «απλοχεριά» και ότι όποιος προσφέρει χρήματα «πιάνουν τόπο» και «ούτε ένα δολάριο δεν θα πάει χαμένο».
Ο Φίλιππας Βογιατζόγλου, ο οποίος είναι ο ταμίας του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στο «διαφανή τρόπο λειτουργίας» του φορέα, αναφέροντας: «Ήμουν παρών σε δύο διανομές και διαπίστωσα ότι λείπει το χαμόγελο του Έλληνα. Γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε τη βοήθεια και να προσφέρουμε αγάπη και χαμόγελα στους συνανθρώπους μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα