Μουσείο Τυπογραφείας

Απειλή για πλημμύρες από μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα

Ρέματα μπαζωμένα, αλλού κλεισμένα με σύρματα, αλλού γεμάτα καλάμια, κάποια αποκλεισμένα από λάστιχα άρδευσης, σκουπίδια, οικοδομικά υλικά! Την εικόνα αυτή συναντήσαμε σε μια σειρά από μικρά ρέματα σε περιαστικές περιοχές των Χανίων (Κόκκινο Μετόχι, Μουρνιές, Περβόλια, Πασακάκι).

  • Στο βάθος καλάμια, μπροστά λάστιχα άρδευσης κλείνουν κάθε δίοδο στο μικρό ρέμα
στο Κόκκινο Μετόχι.
  • Το ρέμα “Πετραδές” είναι από αυτά που καθαρίσθηκαν πρόσφατα.
  • Κάτω από την εθνική
το ρέμα είναι κλειστό από μπάζα και σκουπίδια.
  • Κάτω από την εθνική
το ρέμα είναι κλειστό από μπάζα και σκουπίδια.
  • Σε πολλά σημεία ρυάκια έχουν κλειστεί με σύρματα!
  • «Εδώ υπήρχε ένα ρέμα που πλέον έχει εξαφανιστεί
με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει όλες οι κατοικίες
της περιοχής να πλημμυρίζουν» εξηγεί ο κ. Ν. Σημαντηράκης κάτοικος της περιοχής.
  • Σε πολλά σημεία ρυάκια έχουν κλειστεί με σύρματα!
  • Ο πρόεδρος του τοπικού των Μουρνιών κ. Μιχάλης Σχοινάς καλείται από τους κατοίκους της περιαστικής περιοχής να ενημερώσει τους αρμόδιους για την ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων.

Σε αναμονή των πρώτων βροχών και έχοντας πικρή εμπειρία από τις περυσινές νεροποντές κάτοικοι των περιοχών αυτών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις περιουσίες και τις ζωές τους. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουρνιών κ. Μιχάλης Σχοινάς έγινε δέκτης των ανησυχιών αυτών μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του και μαζί του περιηγηθήκαμε σε μια σειρά από ρέματα της περιοχής που ξεκινούν από τις παρυφές του ορεινού όγκου νότια των Χανίων και καταλήγουν στους παραπόταμους του Κλαδισού. Πρώτος μας σταθμός σε ένα ρέμα στο Κόκκινο Μετόχι που έρχεται πάνω από την Εθνική οδό και στη συνέχεια πάει μέχρι Πασακάκι και Κλαδισό . Στο σημείο του ρέματος επί της οδού Αγ. Μαρίνας το ρέμα έχει “χαθεί” μέσα σε τεράστιες συστάδες καλαμιών ενώ σε πολλά σημεία κλείνεται κάθετα (!) από σωλήνες άρδευσης. Σωλήνες που σε μια νεροποντή θα κατακρατήσουν χώματα και κλαδιά στέλνοντας το νερό στα γειτονικά σπίτια. Ίδια η κατάσταση και σε ένα άλλο ρέμα πιο νότια αυτή τη φορά. Εκεί συναντάμε τον κ. Νίκο Σημαντηράκη κάτοικο της περιοχής. «Πέρυσι μου πνίγηκαν 25 κότες » μας λέει και εξηγεί πως «κάποτε το ρέμα ήταν ορατό και προσβάσιμο. Τώρα σε άλλα σημεία τα καλάμια έχουν κλείσει τη διάβαση του νερού σε άλλα σημεία από τα φερτά υλικά έχει μπαζωθεί το ρέμα και είναι πιο ψηλά τις περιουσίες μας. Έτσι τα νερά σε μια μεγάλη βροχή έρχονται μέσα στις αυλές και τα σπίτια» λέει και μας δείχνει το σπίτι μιας γειτόνισσας του που έχει κτίσει την είσοδο της σε ένα ύψος 30 πόντων ώστε να μην μπαίνει το νερό σε αυτό !

«ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ»

«Πέρυσι είχαν κόψει τα χόρτα μέχρι και 100 μέτρα παραπάνω. Εδώ που είμαστε εμείς δεν έφτασαν. Επιβάλλεται να μπει μηχάνημα να καθαρίσει και να αποκαλύψει και πάλι το ρέμα. Από το 1977 που ζω στην περιοχή θυμάμαι πως χαντάκι ήταν κάτω από την επιφάνεια των χωραφιών αλλά με τα φερτά υλικά και με το να μην καθαρίζεται έχει πλέον εξαφανιστεί» μας επισημαίνει. Επόμενος σταθμός μας ένα άλλο ρέμα της περιοχής. Έχει το όνομα “Πετραδές” , έρχεται από τον Βαντέ και καταλήγει στο Κλαδισό. Χθες εργολαβικό συνεργείο της Περιφέρειας πραγματοποίησε τον καθαρισμό του επίμαχου σημείου.

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ»

«Την ευθύνη των καθαρισμών των ρεμάτων από τον “Κλεισθένη” την έχει η Περιφέρεια. Μόλις ανέλαβα πρόεδρος είχα ενοχλήσεις από κατοίκους για το θέμα και ξεκίνησα να ψάχνω τι γίνεται. Ξεκίνησε πριν από το καλοκαίρι καθαρισμούς στα ρέματα η Περιφέρεια αλλά τώρα μαθαίνω πως οι πόροι δεν φτάνουν και ότι εξαντλούνται τα αποθεματικά . Εμείς λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι καθαρισμοί στα ρέματα και στα ρυάκια της περιοχής γιατί φοβόμαστε πολύ για το χειμώνα» τονίζει ο κ. Μιχάλης Σχοινάς. Ο ίδιος απευθύνει και μια έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. «Πρέπει οι κάτοικοι να συνεργαστούν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία πέρα από τους καθαρισμούς και αυτοί να βγάλουν τα σύρματα, να βγάλουν τις σωλήνες άρδευσης μέσα από τα χαντάκια και τα ρέματα. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα» τονίζει. Επόμενος σταθμός μας ένα ρέμα που περνάει από τα Περβόλια και την Εθνική οδό και κατεβαίνει προς Πασακάκι. Κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής, σωροί τα οικοδομικά υλικά και τα σκουπίδια. Το σημείο έχει μετατραπεί σε μια χωματερή. Παλαιότερα ο Δήμος είχε τοποθετήσει αλυσίδες και κολονάκια ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση σε φορτηγά αλλά πλέον δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Σε μια ισχυρή νεροποντή η δίοδος του νερού κάτω από την εθνική οδό θα “μπλοκαριστεί” και θα ξαναζήσουμε εικόνες όπως αυτές του περασμένου Φεβρουαρίου…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.