Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ανεξερεύνητος θησαυρός η βυζαντινή τέχνη στην Κρήτη

Ανεξερεύνητος θησαυρός για τους επιστήμονες αποτελεί η βυζαντινή τέχνη στην Κρήτη, όπως διαπίστωσαν καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Humboldt στο Βερολίνο, που για μία εβδομάδα βρέθηκαν σε όλη την Κρήτη αλλά κυρίως στα Χανιά επισκεπτόμενοι μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου.

Οι κ. Χατζηδάκης (αριστερά) και κ. Seller μίλησαν στα "Χ.ν." για το σεμινάριο τους
Οι κ. Χατζηδάκης (αριστερά) και κ. Seller μίλησαν στα “Χ.ν.” για το σεμινάριο τους

«Είμαι ειδικός στο μεσαίωνα και δυστυχώς στη Δυτική Ευρώπη δεν έχουμε ειδικούς στη Βυζαντινή τέχνη. Ξέρετε για την περίοδο του Μεσαίωνα διδασκόμαστε οι ειδικοί για τη Δυτική Μεσαιωνική τέχνη όμως η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη και η βυζαντινή τέχνη ανήκει στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Ειδικά εδώ στην Κρήτη εντυπωσιαστήκαμε με την πολιτιστική αξία των βυζαντινών μνημείων τα περισσότερα από τα οποία ήταν άγνωστα σε εμάς» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης του Μεσαίωνα κ. Dr. Peter Seiler.
Δεκαπέντε φοιτητές του Humboldt, συμμετείχαν στο σεμινάριο για τη βυζαντινή τέχνη, με την καθοριστική συμβολή του Χανιώτη μέλους του διδακτικού προσωπικού και μεταδιδακτορικού ερευνητή του Humboldt δρ Μιχάλη Χατζηδάκη που οργάνωσε και σχεδίασε άρτια μια σειρά από επισκέψεις.
«Οι φοιτητές μας μόνο κέρδισαν από τις πληροφορίες που συνέλεξαν όλες αυτές τις ημέρες. Επίσης για όλους μας ήταν έκπληξη ο τρόπος που μας δέχθηκαν οι απλοί άνθρωποι στα χωριά , πως άνοιξαν τα σπίτια τους και πως ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν» τόνισε κ. Seiler.
Οι επισκέψεις είχαν ως στόχο να συνδυαστουν οι αρχαιολογικοί βυζαντινοί θησαυροί του νησιού, με τις φυσικές ομορφιές και τον γαστρονομικός του πολιτισμό εξηγεί ο κ. Μ. Χατζηδάκης. Ειδικότερα το σεμινάριο προέβλεπε:
• Ξενάγηση στην πόλη των Χανίων και ενημέρωση για τα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία με τη συμβολή των Μαρίας Ανδριανάκη και Γιώργου Μπροκαλάκη.
• Πέρασμα του φαραγγιού της Αράδαινας, ξενάγηση στην εκκλησία του Αστράτηγου (Αρχ. Μιχαήλ), στη συνέχεια πέρασμα στον Αγ. Παύλο Σφακίων.
• Διήμερη επίσκεψη σε εκκλησίες και μνημεία στο Σέλινο (Πλεμενιανά, Κάντανο, Σκλαβοπούλα, Κακοδίκι, Σαρακήνα κα. ).
• Επίσκεψη στη Ροτόντα στην Επισκοπή Κολυμβαρίου με τη συνδρομή του Μιχάλη Ανδριανάκη. «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία γενικότερα βυζαντινής τέχνης. Η σημασία του μνημείου αυτού ξεπερνά τα στενά σύνορα του νησιού μας. Υπάρχει ανάγκη για μια άρτια έκδοση , που να είναι και ξενόγλωσση για το μνημείο αυτό ώστε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Επισκέψεις στον Κουφό στην εκκλησία του Αι Κυρ Γιάννη, στα Μεσκλά στον ναό του Σωτήρα, στα Κυριακοσέλια στο ναό του Αγ. Νικολάου.
• Ξενάγηση στην αρχαία Ελεύθερνα από την αρχαιολόγο κ. Χριστίνα Τσιγωνάκη, στην αρχαία Γόρτυνα.
• Επίσκεψη στην Παναγιά Κερά στην Κριτσά Λασιθίου και στη συνέχεια ξενάγηση στο μουσείο Αγ. Αικατερίνης στο Ηράκλειο.
• Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου με τη συνδρομή των Αγησίλαου Καλουτσάκη και Φάνη Καμπάνη.
«Οι φοιτητές μας ξετρελάθηκαν από τις επισκέψεις αυτές. πχ. στο Σέλινο η αίσθηση του να μπαίνεις σε ένα μικρό εκκλησάκι όχι τόσο μνημειακών διαστάσεων ήταν μοναδικό συναίσθημα. Αν σκεφτούμε ότι το Σέλινο έχει 140 τοιχογραφημένες εκκλησιές σε ένα σύνολο 1000 που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη αντιλαμβανόμαστε για τι πλούτο πρόκειται. Σίγουρα τα παιδιά αυτά θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρέσβεις για τον τόπο μας γιατί γνώρισαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας μας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα