Μουσείο Τυπογραφείας

Ανάγκη έργων συντήρησης για το φρούριο Ιτζεδίν

08«Επιτακτική ανάγκη είναι η συντήρηση, η ανάπλαση και η ανάδειξη για το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν».
Aυτό τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με παρέμβασή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Κονιόρδου, Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.
Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό φρούριο της Κρήτης που βρίσκεται στο ύψωμα Καλάμι και «σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το εν λόγω φρούριο, βρέθηκε στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κολοράντο της Αμερικής, οι οποίοι στο πλαίσιο εκπόνησης μεταπτυχιακής εργασίας υποστηρίζουν ότι το φρούριο μπορεί να αναδειχτεί μέσα από παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής αξιοποίησης».
Ο ίδιος τονίζει ότι «ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό φρούριο, ζητώντας άμεσα παρεμβάσεις, αφού, αν και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα τελευταία χρόνια ρημάζει, ενώ λόγω του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν είναι καν επισκέψιμο».
Καταλήγοντας, αφού επισημαίνει ότι «το εν λόγω μνημείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κρήτης και η ανάδειξη τέτοιων ιστορικών μνημείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία», ρωτά τους Υπουργούς, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, «σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ανάπλασης και ανάδειξης του Ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν;».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.