Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον αέρα η μεταφορά μαθητών;

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η μεταφορά των μαθητών από τα ΚΤΕΛ στην Κρήτη.
Ο λόγος είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την παράταση της σύμβασης μεταξύ ΚΤΕΛ και Περιφέρειας Κρήτης, που λήγει στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παράταση της σύμβασης αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Όπως είναι γνωστό, με τον «Καλλικράτη» η ευθύνη της μεταφοράς μετατίθεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους, όμως, με παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, μέχρι να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες οι Δήμοι, η μεταφορά γίνεται από την εκάστοτε Περιφέρεια.
Χθες, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης, με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από τα Χανιά. Στη συνέχεια, αντιπροσωπία των δύο ΚΤΕΛ μετέβη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος σημείωσε πως είναι στο πλευρό των ΚΤΕΛ.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης Μανώλης Χαχλιούτης τόνισε ότι σήμερα, Πέμπτη, θα μεταβεί στην Αθήνα και θα έχει επαφές με το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση.
Αν δεν αλλάξει κάτι, η μεταφορά των μαθητών μπορεί να σταματήσει την ερχόμενη βδομάδα. «Η μεταφορά θα συνεχιστεί για δύο ή τρεις μέρες, όσο αντέξουμε ίσως και την άλλη Τρίτη ή Πέμπτη… όσο πάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος ήταν χθες σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Αρναουτάκη για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών από τα ΚΤΕΛ, επεσήμανε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι «από τις 30 Ιουνίου η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών δεν ανήκει πλέον στην Περιφέρεια, αλλά στους Δήμους. Απλά, επειδή οι Δήμοι δεν είχαν την τεχνογνωσία να κάνουν τον διαγωνισμό αναλάβαμε εμείς να δώσουμε παράταση στην όλη διαδικασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και παρείχαμε όλη την τεχνογνωσία στους Δήμους για να προχωρήσουν τον διαγωνισμό, ο οποίος απέβη άκαρπος. Το θέμα είναι ότι ζητήσαμε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να δώσει παράταση της σύμβασης με την περικοπή του 20% του ποσού μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την πρόταση αυτή. Έτσι τώρα υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το πώς θα πληρωθούν τα ΚΤΕΛ και πώς θα συνεχίσουν τη μεταφορά των μαθητών, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Είναι ένα ερώτημα αυτό», σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Και συνέχισε: «Θα πρέπει να δούμε, σε συνεργασία, η Περιφέρεια, το ΚΤΕΛ και οι Δήμοι, πώς από ’δω και πέρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο αυτόν και φυσικά και τα ΚΤΕΛ θα πρέπει “να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους” σχετικά με το οικονομικό μέρος της σύμβασης για να λυθεί το πρόβλημα. Ήταν υπέρογκο το ποσό που παίρνανε, λέμε εμείς, ως Περιφέρεια και το κράτος, που βάζει τα χρήματα. Αυτό το ποσό το έκρινε πολύ μεγάλο, το μείωσε» (σ.σ. το κράτος) «κατά 20%. Προφανώς το θεωρεί ακόμα μεγάλο και τα δύο ΚΤΕΛ της Κρήτης θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ μικρό και δεν είναι συμφέρουσα η συγκεκριμένη οικονομική προσφορά».
Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης γνωστοποίησε ότι θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με εκπροσώπους του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης προκειμένου να συζητήσει τις νέες εξελίξεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα