Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απαισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βλέπουν οι κύριοι Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γιάννης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης. Πλέον απαισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι, αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγούμαστε σε «μία κατακλυσμιαία στάση πληρωμών, η οποία δυστυχώς θα συμπαρασύρει όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη γερμανική και την ολλανδική και την υπόλοιπη Ευρωζώνη».
Ωστόσο και οι τρεις εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και τρόπος για έξοδο από τη βαθύτατη αυτή κρίση, καταθέτοντας ο καθένας τις δικές του προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τον κ. Ανδριανόπουλο να ζητά μείωση των δημοσίων δαπανών, τον κ. Βαρουφάκη να προτείνει συνολική αναδιάρθρωση όλου του χρέους της Ευρωζώνης και επανακεφαλαιοποίηση του «πτωχευμένου» ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τον κ. Σταθάκη να τονίζει ότι το μνημόνιο δεν λύνει το πρόβλημα.
Οι κύριοι Ανδριανόπουλος, Βαρουφάκης και Σταθάκης ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε εσπερίδα, με θέμα την Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομική κρίση, την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων, με συντονιστή τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Ζοπουνίδη. Αναλυτικότερα:

Ο Α. Ανδριανόπουλος
Ο πρώην υπουργός και διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, τόνισε ότι «είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν ξέρω τι μπορεί να υπάρχει στο παρασκήνιο που δεν το ξέρουμε εμείς, αλλά με αυτά που μαθαίνουμε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα».
Ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα είναι απλό. Δεν εφαρμόζουμε αυτά τα οποία υπογράφουμε. Και όλα αυτά που λένε στην Ελλάδα ότι για όλα φταίει το μνημόνιο, οι ξένοι, οι δανειστές μας κ.λπ. είναι σαχλαμάρες. Δεν μπορεί να φταίει ο γιατρός, όταν σου δίνει θεραπεία κι εσύ δεν την εφαρμόζεις. Εσύ φταις που δεν την εφαρμόζεις ή ας πήγαινες σε άλλο γιατρό να σου δώσει άλλη θεραπεία. Εάν δεν εφαρμόσουμε αυτά που υπογράφουμε το πρόβλημά μας θα είναι τεράστιο. Και το κυριότερο απ? όλα είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Οταν ήμουν εδώ τον Μάιο σας είχα πει ότι, αν δεν καταργηθούν οι φορείς που ιδρύθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Είχα πει τότε ότι για κάθε μήνα που δεν γίνεται αυτό θα αυξάνονται κατά 20.000 αυτοί που πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει τώρα σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Ανδριανόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις χθες. Αν καθυστερήσουμε χωρίς πολιτικές αποφάσεις μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες, η χώρα έχει τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς. «Πήγαν οι προτάσεις του κ. Σαμαρά στην Ευρώπη και ξέρετε τι απάντηση εισέπραξε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανόπουλος.

Ο Γ. Βαρουφάκης
Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Bαρουφάκης, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτό το ξέραμε εδώ και ενάμισι χρόνο, αλλά δεν τον ομολογούσαμε. Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μια συνολική αναδιάρθρωση όλου του χρέους της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από μία ομογενοποίηση ενός μεγάλου κομματιού του χρέους της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί τόσο πολύ, ιδίως οι τόκοι, που η Ελλάδα να καταφέρει να βγει από τη στενωπό».
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δυστυχώς, παρόλο που αυτό τεχνικά είναι κάτι πολύ εύκολο -όσο και αν ακούγεται περίεργο- πολιτικά φαίνεται ότι δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στη γερμανική κυβέρνηση και γενικότερα στις πλεονασματικές χώρες. Η απόλυτη αποτυχία του πολιτικού κατεστημένου της Ευρώπης να αυτοοργανωθεί και να μπορέσει ορθολογικά να αντιμετωπίσει την κρίση μάλλον μας οδηγεί σε μία κατακλυσμιαία στάση πληρωμών, η οποία δυστυχώς θα συμπαρασύρει όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη γερμανική και την ολλανδική και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ακούγομαι πάρα πολύ απαισιόδοξος, αλλά δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μας δίνουν σημεία ότι είναι έτοιμοι να σταθούν όρθιοι και στο ύψος των περιστάσεων».
Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε φόβους ακόμη και για διάλυση της Ευρωζώνης, εκφράζοντας, πάντως, την ελπίδα να μη συμβεί αυτό καθώς «το κόστος για όλη την Ευρωζώνη θα είναι τεράστιο. Η δεκαετία του 1930 ίσως να φαντάζει ως μία χρυσή εποχή μπροστά σε αυτό που θα συμβεί τώρα. Απλώς δεν μπορώ να δω ποια φρένα είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να πατήσουν, ώστε να σταματήσει αυτή η αποσάθρωση και η αποδιάρθρωση του ευρώ. Αυτό που συνέβη το Σαββατοκύριακο, ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίστηκαν την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Γκάιτνερ, ο οποίος, αν και ένοχος για πολλά ´εγκλήματα´ στο παρελθόν (δεκαετία 1990, 2008) ήρθε με τρεις βασικές πολύ απλές ιδέες, οι οποίες είναι ο κοινός νους. Και ουσιαστικά τον λιθοβόλησαν. Οπότε αυτό με κάνει πάρα πολύ απαισιόδοξο, δυστυχώς», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα «καθ? όλα και βαθιά πτωχευμένο», σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να επανακεφαλοποιηθεί» καθώς «έτσι όπως πηγαίνει πορεύεται κατευθείαν προς μια σειρά αλυσιδωτών πτωχεύσεων, που το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να τις εμποδίσει είναι αυτό που τις εμποδίζει σήμερα: η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ομως η παροχή ρευστότητας εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτρέψει το πρόβλημα της πτώχευσης. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ζωή», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γ. Σταθάκης
Ο  καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρύτανης, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε από την πλευρά του, ότι «με βάση τις νέες εξελίξεις θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η πολιτική του μνημονίου και -αν εφαρμοστεί- ο νέος κύκλος μέτρων που προτείνουν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, στην αδυναμία, δηλαδή, ακόμα και μετά την 21η Ιουλίου να εξυπηρετήσει τα χρέη της η ελληνική οικονομία. Προφανώς, ο τρόπος και οι διαδικασίες με τις οποίες θα συμβεί αυτό είναι υπό συζήτηση, φαντάζομαι, όμως, ότι στη διάρκεια του 2012 και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, θα δούμε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις κάνουν το ίδιο πράγμα. Περικόπτουν τις δαπάνες, άρα θα βαθύνει η ύφεση, άρα το αδιέξοδο θα είναι πλήρες. Δεν ισοσκελίζεται με αυτόν τον τρόπο ο προϋπολογισμός. Θέλει άλλο τρόπο και μία διαφορετική προσέγγιση τόσο στο εσωτερικό όσο και από την Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης και τόνισε την ανάγκη «να σταματήσει η μείωση των δημοσίων δαπανών, να σταθεροποιηθούν γύρω στο 40 – 42%, να αυξηθούν με δίκαιο τρόπο τα έσοδα στο αντίστοιχο ποσοστό, 4 – 5 μονάδες δηλαδή, να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένους τομείς, τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και να γίνει ένας αναγκαίος κύκλος μεταρρυθμίσεων και στη δημόσια διοίκηση και αλλού, που θα ανοίγει δρόμους για διέξοδο από την ύφεση και την κρίση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα