Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οχι στην αυθαίρετη παύση της εκτός σχεδίου δόμησης

´Οχι στην αυθαίρετη παύση της εκτός σχεδίου δόμησης”, λέει με χθεσινή ανακοίνωσή της η «Επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών για την επονομαζόμενη «γη υψηλής παραγωγικότητας». Συγκεκριμένα αναφέρει: 
“Μετά από μακρόχρονη περιπέτεια με τις διάφορές εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας, σας ανακοινώνουμε ότι παρατείνεται η άνιση μεταχείριση των πολιτών του Νομού μας καθώς έχει απαγορευτεί με έμμεσο τρόπο η εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται αδικαιολόγητα να προβούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές του Νομού, χωρίς γνωμοδότηση της οικείας ΝΕΧΩΠ (ήδη ΠΕΧΩΠ) και πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Γεωργίας με το οποίο να βεβαιώνεται εάν το κάθε μεμονωμένο αγροτεμάχιο έχει το χαρακτήρα της γης υψηλής παραγωγικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με τα κριτήρια που ακολουθούν οι ως άνω υπηρεσίες όλα τα αγροτεμάχια που αρδεύονται από τον ΟΑΔΥΚ ή κριθεί ότι μπορεί να καλλιεργηθούν και να παράγουν αγροτικά προϊόντα, έχουν τον χαρακτήρα της γης υψηλής παραγωγικότητας. Πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι, πάνω από το 95% των ιδιοκτητών χάνουν το οικιστικό τους δικαίωμα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ανεξαρτήτως από τα: πότε αγόρασαν, τι εργασία κάνουν, τι οικονομικές δυνατότητες έχουν, τι έχει βεβαιωθεί από τον μηχανικό τους, τι αναγράφεται στο συμβόλαιο τους, ακόμα και αν έχουν λάβει βεβαίωση αρτιότητας από την πολεοδομία. Το εάν είναι κοινωνικά δίκαιο αυτό, ας το κρίνουν οι αναγνώστες. Το ότι δεν είναι όμως νομικά κατοχυρωμένο, αναφέρεται στην θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Κρήτης με Αρ. Πρωτ. 1975 στης 24-06-2011. Επιπλέον την αντίθεση του με την εφαρμογή του μέτρου, εκφράζει και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης όπως προκύπτει από δημοσίευμα στα ´Χανιώτικά νέα´ στις 07-07-2011.  Εμείς ζητάμε από την πολιτική τοπική ηγεσία του Νομού μας την αναστολή αυτού του μέτρου, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, έως ότου το κεντρικό κράτος κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος και το σύνταγμα, ώστε το μέτρο να είναι μεν φιλικό προς το περιβάλλον αλλά να γίνει και φιλικό προς τον άνθρωπο.
Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής μας στις 7-7-2011 στο εργατικό κέντρο Χανίων κρίναμε ότι η προσωπική θέση του καθενός είναι σημαντική.
Οσοι συμπολίτες μας συμφωνούν με τα παραπάνω, τους παρακαλούμε να το προσυπογράψουν.
Κείμενα προς υπογραφή θα βρείτε: στον Δικηγορικό σύλλογο Χανίων, στα γραφεία της ομοσπονδίας βιοτεχνών και εμπόρων Ν. Χανίων Ε.Β.Ε. στο χρυσοχοείο Μουσουράκη στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς (κάτω από το Κύδων), στο γραφείο του πολιτικού μηχανικού Μανώλη Πετράκη, Σφακίων 2 και στο γραφείο του πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Πετράκη Λεωφ. Καζαντζάκη, Συκολιά. Μπορείτε επίσης, αντί υπογραφής να στείλετε e-mail στη διεύθυνση HYPERLINK ep_politon@yahoo.com”.
Το κείμενο υπογράφουν:
Ιωσήφ Χιωτάκης, Συνδικαλιστής
Δέσποινα Κουτρουμπά, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Δανάη Μπιτσάκη, Δικηγόρος
Μανώλης Πετράκης, Πολιτικός Μηχανικός
Μιχάλης Πετράκης, Πολιτικός Μηχανικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα