Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Επίσκεψη σε ξυλόφουρνο


Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr 

Με τις χαρούμενες φωνές παιδιών ενός ιδιωτικού Nηπιαγωγείου από τα Περβόλια ´γέμισε´ -χθες- ο φούρνος του Στέφανου Μαλαδάκη, στα Παχιανά, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.
Οι μικροί μαθητές, είχαν την ευκαιρία να μάθουν ´από πρώτο χέρι´ τα μυστικά παρασκευής του ψωμιού αλλά και  να ζυμώνουν για να φτιάξουν τα δικά τους ψωμάκια.
Οπως μας είπε ο Στέφανος Μαλαδάκης -από δέκα χρονών παραγιός και μετά από χρόνια στον ίδιο φούρνο αφεντικό- πολύ συχνά μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων επισκέπτονται τον φούρνο του. Ετσι και χθες, ο φούρνος γέμισε από τα παιδάκια ενός ιδιωτικού Nηπιαγωγείου στα Περβόλια.
Oλα φορούσαν το σκουφάκι και την ποδίτσα που τους δώρισε ο φούρναρης και μετά από το μάθημα που τους έκανε άρχισαν όλα να ζυμώνουν, για να φτιάξουν τα δικά τους ψωμάκια. Για την επίσκεψη στον φούρνο μίλησε στα ´Χ.Ν.´ η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου, κα Στέλλα Φουράκη επισημαίνοντας τα εξής: ´Το Νηπιαγωγείο μας ονομάζεται «Τριλολής» και έχει 20ετή παρουσία και προσφορά στη χανιώτικη κοινωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε σ? έναν υπερσύγχρονο χώρο στα Περβόλια Χανίων, που εκτός από Νηπιαγωγείο διαθέτουμε και Παιδικό Σταθμό. Η σημερινή μας επίσκεψη έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αρέσει σε όλα τα παιδιά. Ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Μαλαδάκη που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία, την οποία ήθελαν πάρα πολύ τα παιδιά για να γνωρίσουν τον παλιό παραδοσιακό φούρνο με τα ξύλα και τη χρήση του προζυμιού, που κάνει πιο νόστιμο το ψωμί. Τον ευχαριστούμε ακόμα για τα δωράκια του, το σκουφάκι και την ποδίτσα που έδωσε στο κάθε παιδί και του ευχόμαστε να έχει πάντοτε καλές φουρνιές?´. 
Σημειώνεται ότι τα αρτοσκευάσματα φτιάχνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. ´Δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα αλλά η ποιότητα´, λέει στους πελάτες που τον ρωτούν γιατί βασανίζεται ακόμα με τα ξύλα και το προζύμι, λέει στα ´ΧΝ´ καταλήγοντας ο κ. Μαλαδάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.