Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συμβιβαστική λύση

Σε συμβιβαστική λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου, που παραμένει άλυτο από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, κατέληξαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη.
Η  συμβιβαστική πρόταση, η οποία μένει να συζητηθεί και να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου, προβλέπει την άμεση διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού από το αρμόδιο Υπουργείο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, με τους όρους να είναι καθορισμένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετείται και η εταιρεία ΑΝΕΝΔΥΚ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αποφασίστηκαν χθες -και τα οποία μένει να γίνουν πράξη- με τον διαγωνισμό που θα διενεργηθεί, η Γαύδος από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 15 Απριλίου θα εξυπηρετείται από δύο πλοία, ένα επιβατηγό χωρητικότητας 40 ατόμων και ένα οχηματαγωγό. Από τις 16 Απριλίου έως και τις 15 Ιουνίου το νησί θα εξυπηρετείται από δύο πλοία, ένα επιβατηγό χωρητικότητας 75 ατόμων και ένα οχηματαγωγό, ενώ από τις 16 Ιουνίου και μετά θα δρομολογηθεί ένα πλοίο, το «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ, στο οποίο θα γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές, ώστε να πληροί τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις, αλλά και να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.
Σε δημόσια δέσμευση ότι το πλοίο «Σαμαριά» θα μετασκευαστεί και θα δρομολογηθεί εγκαίρως, δηλαδή από τις 16 Ιουνίου και μετά, προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ Γιάννης Μπραουδάκης.   
Η συζήτηση λίγο έλειψε να τιναχτεί στον «αέρα», καθώς υπήρξαν αντιδικίες μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Γαύδου και των εκπροσώπων της εταιρείας. Χάρη, ωστόσο, στις καίριες παρεμβάσεις του δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη και του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη η κατάσταση εξομαλύνθηκε και προέκυψε η παραπάνω συμβιβαστική λύση, η εφαρμογή της οποίας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών με την προκήρυξη, όπως επισημάνθηκε, του διαγωνισμού.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης επεσήμανε ότι «η Γαύδος δεν πρέπει να μείνει και φέτος χωρίς εξυπηρέτηση. Αυτό είναι το σημείο αιχμής. Πήγαμε στο Υπουργείο, κάναμε μια πρώτη σύσκεψη και το Υπουργείο, ο υπουργός και η αρμόδια υφυπουργός, είπαν να βρούμε μία συμβιβαστική λύση. Αυτή συζητήσαμε σήμερα» (χθες). «Το θέμα που υπάρχει είναι το εξής: από 15 Ιουνίου η Γαύδος πρέπει να έχει, σε κάθε περίπτωση, ένα πλοίο που να έχει και μεταφορική ικανότητα πάνω από 150 – 200 άτομα, αλλά και να μπορεί να έχει γύρω στα 200 τ.μ. επιφάνεια για τα φορτηγά. Η εταιρεία των Σφακίων δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει τη μεταποίηση».
Ο κ. Δαμιανάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «είναι δύσκολο το θέμα, οφείλω να το πω αυτό. Είναι δύσκολο το θέμα για πολλούς λόγους. Διότι καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα πάει στη Γαύδο να ´μπαίνει μέσα´, άρα πρέπει να υπάρχει μια σύνθεση. Αν και εφ´ όσον όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές δείξουν σημεία υπαναχώρησης, νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί για φέτος ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να μην κλείσει πάλι το νησί».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «τελικά διαμορφώθηκε μία κοινή πρόταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου θα πρέπει να συζητήσει την πρόταση αυτή και στη συνέχεια θα την υποβάλλουμε στο Υπουργείο για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να κλείσει ένα θέμα μεγάλο».
Την ανάγκη να δρομολογηθεί πλοίο, την καλοκαιρινή περίοδο, που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού τόνισε ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων είναι γνωστές.
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δήλωσε πως «παρά το ότι στο θέμα της Γαύδου ο Δήμος Χανίων δεν έχει άμεση εμπλοκή παραβρέθηκα στη συνάντηση και διαβεβαίωσα και τους δύο δημάρχους, Γαύδου και Σφακίων, τους εκπροσώπους της ΑΝΕΝΔΥΚ, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη ότι αν κρίνουν σκόπιμο, σε οποιαδήποτε επίσκεψη στα διάφορα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι η παρουσία μου συμβάλλει στο να βρεθεί λύση, θα είμαι παρών».
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε ολιγόλεπτη συζήτηση και για θέματα που αφορούν τα λιμάνια της νότιας πλευράς του Νομού Χανίων.
«Συμφωνήσαμε να μας υποβάλλει το Λιμενικό Ταμείο μία ολοκληρωμένη πρόταση για την απάμμωση του λιμανιού της Γαύδου, την εκβάθυνση του λιμανιού των Σφακίων και μια μικρή επέκταση του προβλήτα στο λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης. Να υποβάλλει στην Περιφέρεια μια οικονομική προσφορά, να συζητήσουμε τα οικονομικά και να δούμε αν προχωρήσουμε και σε μικρές λιμενικές επεμβάσεις, ούτως ώστε του χρόνου να έχουν λυθεί και τα άλλα μικρά προβλήματα που έχουμε, μέχρι να δούμε αν προχωρήσουμε σε μελέτες ευρύτερες», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα