Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κραυγή αγωνίας

Με ´λουκέτο´ απειλείται το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Μάλιστα, εκτός από τα κενά που υπάρχουν σήμερα, σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι εφτά εργαζόμενοι, στη θέση των οποίων προβλέπεται να προσληφθεί μόλις ένας!
Ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Ανδρέας Μιχαλάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την κοπή της πίτας, μίλησε στα «Χ.Ν.» για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το Κέντρο: «Βγάζω κραυγή αγωνίας, όχι φωνή. Θα κλείσουμε. Τα παιδιά μας, τα παιδιά της κοινωνίας μας, θα μείνουν στον δρόμο. Δεν μπορεί ένα Κέντρο να λειτουργεί με έναν συντηρητή -ο οποίος σε δύο μήνες συνταξιοδοτείται- και να μην έχουμε έναν άνθρωπο να μας φτιάξει μια βρύση. Εχουμε τεράστιο πρόβλημα στο θέμα του προσωπικού». Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαλάκης εξήγησε ότι με τον νόμο 5/1, που ορίζει δηλαδή ότι για κάθε 5 υπαλλήλους που αποχωρούν από μια Υπηρεσία θα προσλαμβάνεται ένας, η κατάσταση θα οδηγήσει σε «λουκέτο» το Κέντρο: «Αυτή τη στιγμή θα φύγουν εφτά και θα έρθει ένας. Μα ήδη έχουμε ελλείψεις. Φανταστείτε, λοιπόν, με το φευγιό των εφτά τι θα γίνει. Δεν μιλάμε για διοικητικό προσωπικό επειδή το γραφειοκρατικό πρόβλημα θα το ξεπερνούσαμε. Είναι το πρόβλημα ότι θα φύγει ο συντηρητής, η τραπεζοκόμος, η συνοδός παιδιών, με συνέπεια ακόμα και οι βάρδιες να μην βγαίνουν», επεσήμανε σχετικά και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε εκ των ενόντων να λύσουμε το πρόβλημα και η κραυγή αγωνίας μου απευθύνεται σε όλους αυτούς που μιλούν για μετατάξεις – αποσπάσεις από ΟΤΑ κ.λπ. Να δουν και την πρόνοια, όχι μόνο την υγεία. Χωρίς πρόνοια η κοινωνία μας θα σβήσει».     
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Λίγο νωρίτερα στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Μιχαλάκης, στο πλαίσιο της τελετής, έκανε έκκληση προς τη νέα Δημοτική Αρχή να βοηθήσει το Κέντρο για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τη σημαντική αποστολή του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει στις ημέρες μας η κοινωνική συνοχή.
«Χρειάζεται όλοι οι Χανιώτες να ευαισθητοποιηθούν και να σκύψουν πάνω στα παιδιά τα δικά μας, της κοινωνίας της δικής μας, διότι σήμερα αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μας είναι η συνοχή. Αν αυτή δεν την πετύχουμε, δυστυχώς, θα αποτύχουμε παταγωδώς», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους αντιδημάρχους Χανίων, κα Χρυσούλα Χατζηδάκη και κ. Δημήτρη Λειψάκη, σημείωσε: «Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μας βοήθησε αλλά η νέα θα πρέπει να μας βοηθήσει πολλαπλάσια για έναν και μόνο λόγο: Διότι ο νέος δήμαρχος ήταν αυτός που δημιούργησε το Κέντρο και άρα από τον νέο δήμαρχο περιμένουμε πολλά περισσότερα. Δεν θέλουμε από εσάς υλική βοήθεια. Θέλουμε ηθική συμπαράσταση. Εχουμε μόνο έναν συντηρητή, που είναι 62 ετών, για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις και ο οποίος είναι προς συνταξιοδότηση. Εστω και μια φορά τον χρόνο στείλτε μας δύο εργάτες», είπε σχετικά ο κ. Μιχαλάκης.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κα Χατζηδάκη στον χαιρετισμό της διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στο Κέντρο.
´ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ´
Στα προβλήματα του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης αναφέρθηκε και η διευθύντρια Κωνσταντίνα Μαρτσάκη.
«Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολυ έντονο είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στο προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη και την εποπτεία των παιδιών. Οταν, όμως, πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών, που ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι πρωταρχική μας προτεραιότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», τόνισε η κα Μαρτσάκη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν το Κέντρο αναγκάζεται να μην εξυπηρετεί τον αριθμό των παιδιών που θα μπορούσε, αν υπήρχε προσωπικό.  
Η διευθύντρια επεσήμανε ακόμα τη σημαντική βοήθεια που λαμβάνει το Κέντρο από εθελοντές -κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού- ενώ υπογράμμισε και τη συμβολή των προϊσταμένων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που υπήρχαν: «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους προϊσταμένους της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Ποντικάκη και Κανδαράκη για την ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισαν την περίπτωση και μας διέθεσαν τόσο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και ειδικότητες προκειμένου να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλο αριθμό μαθητών, τους οποίους μέχρι τότε αδυνατούσαμε να εξυπηρετήσουμε», είπε σχετικά η κα Μαρτσάκη.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων Χ. Μαρκογιαννάκης, η διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Αμαλία Μπασιά, ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Ποντικάκης κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα