Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγκαιρη διάγνωση σημαίνει θεραπεία

Αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Ωστόσο, η νόσος είναι ιάσιμη κατά 100% αρκεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Την ίδια ώρα αναπτύσσονται νέες χειρουργικές μέθοδοι (στη μασχάλη ή πίσω από το αυτί) που επιτυγχάνουν καλύτερη αισθητική.
Στιγμιότυπο από τη διάλεξη.
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Α? Χειρουργικής Κλινικής του Κέντρου ´Υγεία´, κ. Δημήτρης Λινός, κατά τη διάρκεια διάλεξης για τις νόσους του θυρεοειδούς αδένα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Λινός ´τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πραγματική αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς και μάλιστα του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη.
Ωστόσο αυτού του είδους ο καρκίνος είναι ιάσιμος, σχεδόν πάντα, κατά 100%. Άρα η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία εξασφαλίζει την πλήρη ίαση´.
´Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρούμε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση των προβλημάτων του θυρεοειδούς και δη του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη. Η έγκαιρη διάγνωση πάντοτε οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία και στην ίαση´, τόνισε ο κ. Λινός.
Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που είχε γίνει στην Κρήτη για τα αίτια της αύξησης της πάθησης φάνηκε πως ´γενικότερα στη Μεσόγειο υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στην ατμόσφαιρα αλλά και στη διατροφή. Επίσης, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα´.
Ο κ. Λινός ανέφερε επίσης ότι παρατηρείται αύξηση της αυτοάνοσης νόσου θυρεοειδίτιδας, η οποία οδηγεί τόσο σε υποθυρεοειδισμό όσο και υπερθυρεοειδισμό  και ίσως ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα του καρκίνου.
´Δεν χρειάζεται να υπάρχει άγχος για τη συγκεκριμένη πάθηση καθώς είναι ιάσιμη κατά 100%. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται διαγνωστικά τεστ, όταν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως στον υπερθυρεοειδισμό, κόπωση, εκνευρισμός, απώλεια βάρους ή αν ψηλαφίσει και εντοπίσει κάτι κάποιος στον λαιμό. Το υπερηχογράφημα εύκολα εντοπίζει πλέον παθήσεις του θυρεοειδούς που παλιότερα δεν υπήρχε δυνατότητα να ανακαλυφθούν καθώς βασιζόμασταν κυρίως στην ψηλάφιση για να εντοπίσουμε όζους. Κρίνεται σημαντικό να δίνονται οι σωστές διαγνωστικές κατευθύνσεις και χειρουργικές αντιμετωπίσεις´.
Ο κ. Λινός τόνισε ότι η διάγνωση και θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς τις περισότερες φορές είναι μη χειρουργική. ´Ελάχιστες μορφές πάθησης του θυρεοειδούς πρέπει να οδηγούνται στο χειρουργείο´, υπογράμμισε.
ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ
Σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις όσον αφορά τη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς ο κ. Λινός ανέφερε ότι: ´Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς έχει προσαρμοστεί στη γενικότερη τάση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Στον θυρεοειδή οι χειρουργοί προσέχουμε να κάνουμε πολύ μικρές τομές για αισθητικούς λόγους. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς μέσω της μασχάλης για να μην υπάρχει τομή στον λαιμό. Πρόκειται για μια προσπάθεια αφαιρέσεως του θυρεοειδούς αδένος από τομές μακριά από τον λαιμό. Χρειάζεται πολλή σύνεση και προσέχουμε να κάνουμε αυτή την τεχνική σε άτομα που έχουν προδιάθεση για άσχημες ουλές. Έτσι η επέμβαση γίνεται ακόμα σε μικρό ποσοστό ασθενών γιατί και οι ενδείξεις γι? αυτή την τεχνική είναι περιορισμένες. Δυστυχώς η τεχνική δεν ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα´.
Ο ίδιος τόνισε ότι μια ακόμη νέα μέθοδος που εφαρμόζεται ακόμη πειραματικά για την αφαίρεση θυρεοειδούς είναι η face lift thyroidectomy, τομή πίσω από το αυτί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα