Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θέσεις για το μέλλον της Κρήτης

Ηράκλειο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)  

Τις θέσεις τους για τρία σοβαρά θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Κρήτης. Πρόκειται για τους Σταύρο Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Πλακιωτάκη (ΝΔ), Στέλιο Ορφανό (ΚΚΕ), Δημήτρη Γιαννουλάκη (με στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη), Γιώργο Σταθάκη (ΣΥΝ) και Αντώνη Ανηψητάκη (ανεξάρτητο με στήριξη των Οικολόγων). Και οι έξι ανοίγουν τα χαρτιά τους και δίνουν από τη δικιά τους σκοπιά τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

1. Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει καταδικαστεί για ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο υπάρχων περιφερειακός σχεδιασμός είναι επαρκής ή πρέπει να τροποποιηθεί;

«Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη, δυστυχώς, ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως και για τον λόγο αυτό το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ακανθώδες. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες που έχουν γίνει αποτελούν εφαρμογή τμημάτων του περιφερειακού σχεδιασμού που είχε χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ξεκινήσει μία μελέτη που ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μία ακόμα μελέτη εκπονεί και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.
Μέσα από τις μελέτες αυτές θα καθοριστεί και ο τρόπος της τελικής διαχείρισης μιας και όπως είναι γνωστό οι ΧΥΤΑ αποτελούν προσωρινή λύση και θα πρέπει όλοι οι φορείς να δεσμευτούν πως οι προτάσεις των επιστημονικών ιδρυμάτων θα γίνουν σεβαστές. Θεωρώ πως είμαστε πλέον όλοι, περισσότερο ώριμοι να δώσουμε λύσεις που θα οδηγούν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο θα τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

2. Σύμφωνα με τον ´Καλλικράτη´ οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο σημερινός προσανατολισμός του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της;

«Οι δράσεις και οι άξονες υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά και ο προϋπολογισμός που υπάρχει στο περιφερειακό πρόγραμμα που είχε καθοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, σίγουρα δεν αρκεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού. Για τον λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είχαμε προχωρήσει στις αλλαγές εκείνες που απαιτούνται, ώστε να γίνει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Η Κρήτη έχει τη δυναμική κάτι που είχε φανεί και από το Γ? ΚΠΣ να απορροφήσει περισσότερα κονδύλια. Έτσι το 2011 που θα γίνει η συνολική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Παράλληλα το σημαντικό είναι ότι μεγάλες παρεμβάσεις ειδικά για έργα, όπως είναι φράγματα και οδικά έργα του ΒΟΑΚ, θα χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να σχεδιάσουμε περισσότερες παρεμβάσεις σε επίπεδο Κρήτης».

3. Για να ανταποκριθούν οι Περιφέρειες στο θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες, που τους έχουν ορισθεί, διαθέτουν τα απαραίτητα, προσωπικό και πόρους;

«Η περιφέρεια Κρήτης έχει ένα άξιο στελεχιακό δυναμικό με σημαντική επιστημονική κατάρτιση που έχει προσφέρει αξιόλογο έργο όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το προσωπικό αν προστεθούν και οι υπάλληλοι των Νομαρχιών που έχουν σημαντική εμπειρία νομίζω πως δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Όσο για τους πόρους ο νόμος του ´Καλλικράτη´ περιγράφει με ξεκάθαρο τρόπο τα έσοδα των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.
Όμως πέρα από τα έσοδα αυτά , το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, εμείς από την πρώτη μέρα αναλήψεως των καθηκόντων μας θα αξιοποιήσουμε και τα ανταγωνιστικά προγράμματα που υπάρχουν στην ΕΕ, ώστε αυτοί οι πόροι να έρθουν να προστεθούν στα παραπάνω για ένα και μόνο στόχο. Η Κρήτη να αποτελέσει μία περιφέρεια πρότυπο. Η Κρήτη να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να καθορίζει τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται πάνω από όλα όρεξη για δουλειά, όραμα και σχέδιο που μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε δείξει πως διαθέτουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα