Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά

Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους επαγγελματίες αγρότες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παρέχει ιδιωτική εταιρεία η οποία αποτελεί τον επίσημο Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η “ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.”, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Χανίων (ΚΕΧ), αναλαμβάνει τη διαχείριση της Α´ Φάσης (Εκπόνηση Μελετών – Σύνταξη Φακέλων – Αδειοδότηση) και τη Β´ Φάση (Παροχή τεχνικής υποστήριξης κατά την υλοποίηση του Εργου).
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, εφαρμόζεται η εξής διαδικασία:
1. Ο αγρότης προσέρχεται στην ΚΕΧ για ενημέρωση ή ενημερώνεται τοπικά (σε κωμοπόλεις ευρύτερων περιοχών).
2. Εκτύπωση Βεβαίωσης ΟΠΕΚΕΠΕ
3. Ο αγρότης ενημερώνει τον αρμόδιο Τεχνικό στην ΚΕΧ για το προτεινόμενο ή τα προτεινόμενα αγροτεμάχια.
4. Αρχικός έλεγχος χωροθέτησης (για το Natura 2000, Δασαρχείο, Αρχαιολογία -βάσει γενικών γνώσεων για την περιοχή)
5. Επιλογή αγροτεμαχίου (ή δυο το πολύ αγροτεμαχίων σε περίπτωση ισοδύναμης καταλληλότητας)
6. Διενέργεια αυτοψίας.
7. Εκπόνηση Τοπογραφικού Διαγράμματος για το επιλεγέν αγροτεμάχιο.
8. Ελεγχος τίτλου ιδιοκτησίας αγροτεμαχίου.
9. Παραλαβή Φακέλου Δικαιολογητικών (με Αριθμό Προτεραιότητας) και Υπογραφή Σύμβασης Αγρότη-Τεχνικού Συμβούλου.
10. Υποβολή Αιτήσεων σε αρμόδιες Υπηρεσίες για έκδοση Γνωμοδοτήσεων (Δασαρχείο, Αρχαιολογία), ώστε να εξασφαλιστούν έγκαιρα για τον Φάκελο της Πολεοδομίας.
11. Εκπόνηση Μελετών και Σχεδίων, Σύνταξη Φακέλων ΔΙΠΕΧΩ και ΔΕΗ από την “ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ”, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης υποβολής με το άνοιγμα της διαδικασίας.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της “Αλων Μελετητική ΑΠΕ” Κωνσταντίνος Κωτσόγιαννης, καλεί τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή και να προσκομίσουν τα υπάρχοντα δικαιολογητικά έως τις 22/10/2010 στην Κεντρική Ενωση Χανίων όπου κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη θα υπάρχει και συνεργάτης του Τεχνικού Συμβούλου (κα Άννα Γύπαρη, τηλ: 6981-970-242).
Ενημέρωση  από την ΚΕΧ
Εξάλλου, ενημέρωση για ταφωτοβαλταϊκά παρέχει στους αγρότες και η Κεντρική Ενωση Χανίων, με τη συνεργασία εδικών επιστημόνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της Ενωσης (Κισσάμου 118 10ς όροφος) στις 11, 12 και 13
Οκτωβρίου, από 9π.μ. μέχρι 2μ.μ.

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ
Παρουσίαση τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων

Ημερίδα με θέμα: “Παρουσίαση τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων” θα γίνει αύριο Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Την ημερίδα διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.

ΣΤΙΣ ΜΟΥΡΝΙΕΣ
Εγκαίνια κτηρίου Φαρμακοποιών

Εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νομού Χανίων στις Μουρνιές θα γίνουν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι. Θα προηγηθούν παράλληλες εκδηλώσεις: Στις 11 το πρωί για το ανταγωνιστικό φαρμακείο θα μιλήσει ο καθηγητής Δημ. Μπουραντάς και στις 12 στην ίδρυση δικτύου Συνεταιρισμένων Φαρμακείων θα αναφερθεί ο φαρμακοποιός και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΣΦΕ, Τάκης Καραμπινίδης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στον προαύλιο χώρο του συνεταιρισμού θα λειτουργεί η έκθεση: “Γλυπτές Φόρμες” του λιθοξόου Βαγγέλη Λάζαρη.

ΑΠΟ ΤΟN ΔΗΜΟ ΣΟΥΔΑΣ
Προγράμματα κοινωνικής μέριμνας

Πρωτοβουλίες κοινωνικής μέριμνας αναλαμβάνει ο Δήμος Σούδας, γνωστοποιώντας τη διοργάνωση δωρεάν προαγραμμάτων γυμναστικής για ΑμεΑ αλλά και την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με την κοινωνική λειτουργό του Δήμου, Καντεράκη
Ειρήνη, στο τηλέφωνο 28213 41225,6,7.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Παρουσίαση ψηφοδελτίου από τον Γ. Πλακιωτάκη

Την παρουσίαση του βασικού κορμού του ψηφοδελτίου του στα Χανιά θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη 1 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Σαμαριά, ενώ αύριο Παρασκευή ανάλογη παρουσίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο και την Κυριακή στο Λασίθι για τα ψηφοδέλτια των δύο νομών.

ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΔ
Δήλωση παραίτησης

Δημόσια δήλωση παραίτησης από μέλος της ΝΔ έκανε χθες ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αση Γωνιάς Ελευθέριος Παύλου Γύπαρης.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Με δεδομένη την αφετηρία και την διαδρομή του κου Σαμαρά, μέχρι την εκλογή του στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και γνωστή πλέον τη θέση του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μία οδυνηρή κοινωοικονομική πραγματικότητα, δεν απομένει ίχνος ελπίδας για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς είναι πλέον φανερό ότι δεν είναι ικανός να ηγείται της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επί εννέα μήνες δεν ξέρει ούτε πού πατά ούτε πού πάει.
Η τακτική του καταγγελτικού λόγου και του λαϊκισμού πιστεύει ότι θα του δώσει πολιτικό κέρδος.
Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι μια τέτοια δομική κρίση οδηγεί αναγκαστικά και τις πολιτικές δυνάμεις είτε στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους ταυτότητας είτε στην απαξίωσή τους.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος και τα δύο – τρία (άσεμνα) κοκόρια του που λαλούν, απομακρύνουν τους σκεπτόμενους πολίτες και συντηρούν μόνο τους ´κυρίους τίποτα´ της πολιτικής, που οδήγησαν στην σημερινή κρίση.
Δεν έχει αντιληφθεί ότι και αν δεν φαίνεται μία εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι η κρίση θα δημιουργήσει σύντομα τις προυποθέσεις για την εμφάνιση της.
Ευτυχώς ο κ. Σαμαράς δεν θα είναι παρών.
Οταν ο κύριος Σαμαράς (με όποιο τρόπο) κατέλαβε τον καινούριο θρόνο αρχηγού, κι εγώ ο ίδιος με πολλούς άλλους είπαμε: Ασε να δούμε. Να δούμε το νεογέννητο. Για εννέα μήνες ακούσαμε και περιμέναμε.
Ομως νεογέννητο δεν είδαμε. Μας προέκυψε ´ανεμογκάστρι´.
Ωρα να φεύγουμε. Και αποχωρούμε με την ελπίδα ότι αυτοί που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία και το κόστος της αλλαγής του μοντέλου του πελατειακού κράτους της αρπαχτής, της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια…”.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μείωση οικοδομικής
δραστηριότητας

Μειωμένη εμφανίζεται η οικοδομική δραστηριότητα στα Χανιά για το μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής νομού Χανίων.
Συγκεκριμένα, στο Νομό Χανίων εκδόθηκαν συνολικά 60 άδειες για οικοδομές με όγκο 42178 κυβικών μέτρων και επιφάνεια 11.292 τετραγωνικών εκατοστών.
Τον αύγουστο του 2009, είχαν εκδοθεί 78 οικοδομικές άδειες, ενώ ο όγκος των οικοδομών ήταν 65886 κυβικά εκατοστά και η επιφάνεια 18.192 τετραγωνικά εκατοστά.

ΑΠΟ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ASPIS
Συγκέντρωση
στο Ηράκλειο

Την Δευτέρα 11/10/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται:
“Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, είναι ουσιαστικά κενό γράμμα αν δε βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία. Ο συνεχόμενος εφησυχασμός της κυβέρνησης και η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που να προωθεί την επίλυση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος, οδηγεί σε αναπόφευκτη προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο διεκδίκησης των περιουσιών που διακυβεύονται.
Η συμμετοχή όλων των παθόντων κρίνεται απαραίτητη και κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα πάρουμε για τη συνέχιση του αγώνα μας”.

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Καθιέρωση
τοπικής εορτής

Ως δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας για το Δήμο Ακρωτηρίου καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, η πρώτη Κυριακή μετά την 9η Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου σε ανάμνηση του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου και της Ηρωικής Πράξης του Σπύρου ΚΑγιαλέ (9/2/1897)

ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Δημόσια συζήτηση για
τις τοπικές επιχειρήσεις
Δημόσια συζήτηση των υποψηφίων δημάρχων Χανίων, με θέμα «Ο ρόλος του νέου Δήμου Χανίων δίπλα στις τοπικές επιχειρήσεις», διοργανώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, η οποία έχει ήδη αποστείλει σχετικές προσκλήσεις στους κυρίους Αρχοντάκη, Βάμβουκα, Βιρβιδάκη, Παπαντωνάκη και Σκουλάκη. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Χθες, ο κ. Αρχοντάκης γνωστοποίησε εγγράφως στον Τύπο ότι σκοπεύει να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Παρουσίαση ψηφοδελτίου
Λαϊκής Συσπείρωσης
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά με υποψήφιο Δήμαρχο τον Μανώλη Νταγκουνάκη θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 6μ.μ. στο Δημαρχείο Πλατανιά.
Στη παρουσίαση θα παραβρεθεί ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γιώργος Νταγκουνάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από το Δήμο Πλατανιά.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
Στο μεταξύ περιοδεία στα χωριά του Σταλού και Δαράτσου θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη στις 7:30μ.μ. κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Νίκο Παπαντωνάκη.
Στα χωριά Μαχαιροί – Ραμνή – Παϊδοχώρι – Νεροχώρι
– Αγιοι Πάντες θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη στις 7:30μ.μ. κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αποκόρωνα Σταύρο Ζώη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ´ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ´
Περιοδεία
στην Παλιά Πόλη

Κλιμάκιο της περιφερειακής κίνησης πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον – Ανθρωπος», με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Γ. Βλοντάκη και τις υποψήφιες περιφερειακές συμβούλους Κ. Καλυβιαννάκη και Κ. Γονάκη περιόδευσε χθες στην Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι Χανίων μοιράζοντας φυλλάδια και συζητώντας με τους πολίτες.
Επίσης επισκέφτηκαν το χώρο της ανατολικής τάφρου, όπου γινόταν επίδειξη κομποστοποίησης από τη ΔΕΔΙΣΑ και το ΤΕΙ Ηρακλείου και συζήτησαν με τα στελέχη των φορέων αυτών το πολύ σημαντικό θέμα της αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων (στα αστικά στερεά απόβλητα αλλά και στα γεωργικά).
Θέση της κίνησης πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον
– Ανθρωπος» είναι πως η συστηματική και σε μεγάλη έκταση κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο νησί αποτελεί κλειδί για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, αλλά και βασικό στοιχείο για την αναζωογόνηση των εξαντλημένων γεωργικών εδαφών.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
´Οχι´ αναστολή σε
προσλήψεις καθηγητών

Πλήγμα και για το ΤΕΙ Χανίων αποτελεί η αναστολή στις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών τονίζουν οι “Οικολόγοι Πράσινοι” και συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: “Την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις μονίμων καθηγητών στα ΤΕΙ, καθώς και κάθε προκήρυξη για νέες θέσεις, παράλληλα διακόπτονται όλες οι διαδικασίες πρόσληψης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται, ενώ αποκλείονται προκηρύξεις για νέες θέσεις που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο (παραίτηση, απόλυση, σύνταξη κ.λπ.). Η εγκύκλιος αποτελεί ακόμα ένα τρανταχτό δείγμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που είχε “υποσχεθεί” ότι θα εξαιρέσει την Παιδεία από τις περικοπές (για τον υπόλοιπο όμως Δημόσιο Τομέα είχε υποσχεθεί ότι θα αντικαθιστούσε το προσωπικό που θα αποχωρούσε με αναλογία 1 προς 5), ενώ καταργεί ακόμα και τις προσλήψεις ανθρώπων που έχουν ήδη εκλεγεί σε διάφορες θέσεις και περίμεναν να δημοσιευθεί η εκλογή τους στο ΦΕΚ. Μήπως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την κατάργησή τους, στα πλαίσια του «διαλόγου» που θέλει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση των Πανεπιστημίων; Μήπως στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση σειρά έχουν τα Α.Ε.Ι.; Είναι γνωστό ότι τα ΤΕΙ πάσχουν από χρόνιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα κενά καλύπτονταν κάθε χρόνο με χιλιάδες προσλήψεις εκτάκτων συμβασιούχων. Η εξοικονόμηση από τον μη διορισμό νέων καθηγητών είναι ποσό ελάχιστο μπροστά στα “βουνά” των δισεκατομμυρίων των χρεών και των ελλειμμάτων. Την ίδια ώρα διατηρούνται άθικτες οι «αμυντικές» δαπάνες της χώρας και οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, ενώ αντιθέτως συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με εταιρείες του εξωτερικού για αγορά νέων εξοπλισμών και η «μάχη» για την φοροδιαφυγή έχει οδηγηθεί μέσω της «περαίωσης» σε φορολογική αμνηστία των φοροφυγάδων. Η όψιμη λοιπόν επίκληση του μνημονίου και του ΔΝΤ στο προοίμιο της εγκυκλίου, για την αναίρεση των αρχικών εξαγγελιών, δεν πείθει κανέναν. Η απόφαση λοιπόν αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα ΤΕΙ, όχι μόνο για το Παράρτημα Χανίων -τμήμα φυσικών πόρων-  του ΤΕΙ Κρήτης, πού έχει να παρουσιάσει αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, αλλά και για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας γενικότερα”.

ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ονόματα υποψηφίων

Δεκατρία ονόματα υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων για το ψηφοδέλτιο της “Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης στην Περιφέρεια Κρήτης” στα Χανιά, ανακοίνωσε η κίνηση. Ειδικότερα τα ονόματα των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν είναι τα παρακάτω:
– Γαλανάκης Χρήστος, ελ. Επαγγελματίας
– Καλτσουνάκη Μαρία, ξενοδοχοϋπάλληλος
– Κιούπης Χρήστος, γυμναστής
– Κυριακάκης Γιάννης καθηγητής μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ
– Λιοδάκης Αντρέας, γιατρός
– Λιόντος Βασίλης, δικαστικός υπάλληλος
– Μπιχάκης Φώτης, καθηγητής μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ
– Παπαδογιαννάκης Μίνως, μεταπτυχιακός Πολυτεχνείο Κρήτης
– Παπαμηνά Μαργαρίτα, δασκάλα
– Πρεκατσάκης Γεώργιος, γεωπόνος – αγρότης
– Παπουτσάκης Μανώλης, οδηγός ταξί (αντιπρόεδρος Σωματείου)
– Φιωτάκης Μανώλης, ελ. Επαγγελματίας
– Χατζηγρηγοράκης Θοδωρής, αδιόριστος εκπαιδευτικός μέλος ΔΣ ΠΕΑΕ Παράρτημα Χανίων.

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΕΠΑΛ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Κατάληψη για να έρθουν καθηγητές

Σε κατάληψη του σχολικού κτηρίου  του Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Καντάνου προχώρησαν χθες οι μαθητές που σε ανακοίνωσή τους ζητούν να έρθουν καθηγητές των εξής ειδικοτήτων: α) γεωπόνος, β) θεολόγος, γ) οικονομολόγος, οι οποίοι αποκτούνται για τα αντίστοιχα μαθήματα και μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί.
Ακόμα ζητούν:
-Να ξεκινήσουν οι ενισχυτικές διδασκαλίες, ειδικά στα πανελλαδικά μαθήματα, γιατί μένουμε μακριά από το κέντρο και δεν έχουμε βοήθεια φροντιστηρίου.
-Να αντικατασταθούν οι Η/Υ του εργαστηρίου του σχολείου μας γιατί δεν λειτουργούν σωστά αυτοί με τους οποίους ήδη κάνουμε μάθημα.
-Να λειτουργήσει το κυλικείου του σχολείου μας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε στο κέντρο του χωριού για να προμηθευόμαστε χυμούς, τυρόπιτες κ.ά.
-Να μεταφέρονται όλοι οι μαθητές με μέσα μαζικής μεταφοράς, διότι κάποια παιδιά ακόμα μέχρι και σήμερα τα φέρνουν οι γονείς τους, ενώ το ίδιο δρομολόγιο το έχει αναλάβει ο Δήμος και αφήνει έξω δύο μαθήτριες.
Καταλήγοντας οι μαθητές σημειώνουν απευθυνόμενοι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Δήμο Καντάνου και στο ΠΥΣΔΕ Χανίων:
´Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Καντάνου, γνωρίζοντας τα προβλήματα του σχολείου μας, θεωρεί τα αιτήματά μας δίκαια, συμφωνεί με αυτά και συμπαραστέκεται. Ζητάμε την άμεση λύση των προβλημάτων που σας αναφέραμε´.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ
Πρόγραμμα για τη μεταποίηση

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ? καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα :
«ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ», το οποίο παρατείνεται και τροποποιείται στα ακόλουθα σημεία:
1) Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 200.000.000,00? (Δημόσια Δαπάνη), το οποίο κατανέμεται κατά 70% δηλ. 140.000.000,00? για τις υφισταμένες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, κατά 20% δηλ. 40.000.000,00? για τις υφισταμένες μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 10% δηλ. 20.000.000,00? για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
2) Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από μια πρόταση:
? Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ορισμός των ΜΜΕ της Ε.Ε., Σύσταση 2003/361/ΕΚ) που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές, όπως αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του προγράμματος.
? Νέες και υπό σύσταση (start ?up) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ορισμός των ΜΜΕ της Ε.Ε., Σύσταση 2003/361/ΕΚ) που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές, του τομέα της μεταποίησης ή άλλων τομέων που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους τομείς της μεταποίησης και αποκλειστικά υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως αναφέρονται αναλυτικά στον οδηγό του προγράμματος.
3) Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μεταποίηση Σε Νέες Συνθήκες» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000,00? έως 400.000,00? (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και από 100.000,00? έως 800.000,00? (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
4) Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Επιχορήγησης αυξάνεται στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5% και μέχρι του ορίου του 50% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ για την περιφέρεια Κρήτης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και στο 35% για τις μεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 29-07-2010 μέχρι τις 20-12-2010 ώρα 14:00, μέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΟΙΑΝ – www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr,  HYPERLINK “http://www.ependyseis.gr/mis” www.ependyseis.gr/mis,  HYPERLINK “http://www.efepae.gr” www.efepae.gr και  HYPERLINK “http://www.ank.gr” www.ank.gr. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων. Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με την Αναπτυξιακή Κρήτης εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ με χωρική αρμοδιότητα την Περιφέρεια Κρήτης, υπεύθυνος προγράμματος κ. Γιώργος Τερζάκης τηλ. 2810302423 fax 2810344107, Ε?mail: HYPERLINK “mailto:gterzakis@ank.gr” gterzakis@ank.gr.  

ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Συνάντηση για
θέματα Παιδείας

Σε συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα καλεί τους γονείς η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων, για να συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με την Εκπαίδευση.
Στην ανακοίνωσή της η Ενωση σημειώνει:                         
´Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία στις μέρες μας είναι σε όλους μας γνωστά. Είναι εγκλωβισμένη σ? ένα πλαίσιο καταπιεστικό, χωρίς οράματα, με κεντρικό άξονα την υποχρηματοδότηση και την ολοένα και αυξανόμενη αδιαφορία της Πολιτείας για τις γνώσεις που έχουν ανάγκη οι μαθητές για να πραγματώσουν τα όνειρά τους στο μέλλον και όχι για να γίνουν πειθήνια όργανα ενός άδικου συστήματος, που μέχρι τότε θα έχει υποχρεώσει τους γονείς τους -εμάς- να το πληρώσουν πολλές φορές είτε σε φροντιστήρια είτε με προσωπική δουλειά στο σπίτι.
Πίσω από βαρύγδουπους τίτλους του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης και τον προσανατολισμό της στο μέλλον, όλοι μάθαμε πια τι αντιστοιχεί… στην καλύτερη περίπτωση η αδυναμία της Πολιτείας να συγκροτήσει Δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση αντάξια των μελλοντικών πολιτών της και στη χειρότερη, καθοδηγημένη Εκπαίδευση που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φέτος, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων είχε να αντιμετωπίσει, τμήματα με 30 μαθητές, ελλιπείς ή ανύπαρκτες κτηριακές υποδομές, περιορισμό κονδυλίων για τις σχολικές μονάδες και τη μη λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας. Μετά από την κινητοποίηση των καθηγητών και των γονιών, με τις παρεμβάσεις τους, που ξεκίνησαν ήδη από το καλοκαίρι και κυρίως στις αρχές του Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας έκανε ένα βήμα πίσω και καταφέραμε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να αυξηθούν τα τμήματα στα σχολεία.
Η κατάργηση της ενισχυτικής και της πρόσθετης διδασκαλίας είναι ένα τεράστιο θέμα που ανακύπτει μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας αυτού, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πλήττει ανεπανόρθωτα εμάς τους εργαζόμενους γονείς. Γι? αυτό απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα καθηγητές για την πρόσθετη και την ενισχυτική διδασκαλία.   
Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων του Δήμου Χανίων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας γονιός σε αυτή την πόλη που να μη θεωρεί ότι το παιδί του αξίζει καλύτερη Εκπαίδευση, δεν υπάρχει γονιός που να μην θέλει να απεμπλακεί από τα φροντιστήρια στο όνομα της Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας που υποτίθεται ότι του προσφέρεται, δεν υπάρχει γονιός που να μην θέλει το παιδί του να αποκτήσει γνώση και εφόδια για το μέλλον του.
Με κεντρικό άξονα τις ανάγκες αυτών των γονιών και αυτών των μαθητών η Ενωση καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Χανίων, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και σε συνεργασία με τoυς εκπαιδευτικούς, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των απαράδεκτων ρυθμίσεων´.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης

´Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για του εξασθενημένου οικονομικά καταναλωτή το πορτοφόλι´.
Αυτό τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων και προσθέτει:
´Η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης, ξεκινά παραδοσιακά στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο πανελλαδικά και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο, με τιμές, δηλαδή, υψηλότερες από πέρυσι κατά 54% με 57%. Την αντίστοιχη πρώτη μέρα πώλησής του, τον χειμώνα του 2009 πωλούνταν ανάμεσα στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ καλεί τους καταναλωτές να προβούν σε έρευνα αγοράς. Οι τιμές του πετρελαίου έχει παρατηρηθεί ότι διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και από πρατήριο σε πρατήριο, αυτό τουλάχιστον επιβάλλει και ο υγιής ανταγωνισμός στην Αγορά και είναι μέλημα των καταναλωτών, αφού η Πολιτεία παρουσιάζει αδυναμία σε ελεγκτικό μηχανισμό´.
Για επικοινωνία με την Ενωση: Τηλ-Φαξ: 2821092666 – 2821092306

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Χιλιάδες επισκέπτες

Σε 7.100 ανήλθαν οι επισκέπτες της 9ης Πανελλήνιας Γενικής Εκθεσης ´Κρήτη 2010´, μέγεθος που, αν και ήταν μειωμένο σε σχέση με την τελευταία διοργάνωση του 2008, μεταφράζεται σε έμπρακτη υποστήριξη του απλού και εμπορικού κόσμου της Κρήτης στην έκθεση, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΘ αναφέρεται:
´Το 2008 η διοργάνωση είχε προσελκύσει 8.198 επισκέπτες. Η οικονομική κρίση αλλά και η απουσία της ΔΕΘ από το νησί για μια χρονιά επηρέασαν την έκθεση, που προσέλκυσε 63 εκθέτες, σε 1.250 τ.μ., στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), στις Γούρνες Ηρακλείου, έναντι 91 της ´Κρήτη 2008´.
Πάντως, η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ ΑΕ, ήρθε να επισφραγίσει την ενεργή στήριξη της εταιρείας στις προσπάθειες προβολής των επιχειρήσεων στην περιφέρεια, αλλά και τη διαρκή προσαρμογή της στις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Λάρισας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιχειρήσεις – μέλη τους, η Περιφέρεια Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο όμιλος ΟΤΕ. Ο πανελλαδικός χαρακτήρας της έκθεσης εξασφαλίσθηκε και φέτος καθώς οι εκθέτες προήλθαν από όλη τη χώρα, με το Ηράκλειο, το Λασίθι, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη να εκπροσωπούνται.
Στα εγκαίνια της 9ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης ´Κρήτη 2010´ παρέστη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της ΔΕΘ και της διοργάνωσης σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι σημαντικό, όπως τόνισε, να μπορούμε με παραδοσιακούς αλλά και καινοτόμους τρόπους να προβάλλουμε και να προωθούμε την τοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγή´.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Συνέδριο μελισσοκομίας

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Χανίων ´Η ΜΕΛΙΣΣΑ´ ανακοινώνει στα μέλη του και στους φίλους μελισσοκόμους του Νομού Χανίων ότι θα πραγματοποιηθεί παγκρήτιο συνέδριο μελισσοκομίας με θέμα προβλήματα και προοπτικές για την κρητική μελισσοκομία στην Ιεράπετρα Λασιθίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Οσοι θέλουν να παραβρεθούν στο συνέδριο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6978117728 ή με e-mail στο melissilogchanion@gmail.com το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου, για να κλείσουμε ξενοδοχείο και λεωφορείο, για τη διαμονή και μεταφορά μας αντίστοιχα. Η παρουσία μας στο συνέδριο ως μελισσοκόμοι του Νομού Χανίων είναι αναγκαία.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Καθαρισμός
παραλίας
Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Ελληνική Eνωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συμμετέχει στην 25η επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών.
Καλεί λοιπόν μαθητές και εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας να πάρουν μέρος στην παραπάνω δράση, δηλώνοντας με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.
Η δράση εθελοντικού καθαρισμού θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Νέας Χώρας, σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, στις 10 πρωί.
Οι εθελοντικοί καθαρισμοί στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα, που προκαλούνται στο περιβάλλον από τα απορρίμματα, καθώς και στη συνειδητοποίηση του πλούτου των ακτών, της θάλασσας και των φυσικών περιοχών.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
Διάλεξη για
τη δυσλεξία
Ο  Δήμος Χανίων διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Δυσλεξία: Μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, τεστ και μέθοδος Παυλίδη”, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Προσκεκλημένος και ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γ. Θ. Παυλίδης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
´Περιβάλλον και πολιτισμός.
Φωνές νερού μυριάδες´
Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Ρεθύμνου το τετραήμερο 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας που έχει τίτλο “Περιβάλλον και Πολιτισμός. Φωνές νερού μυριάδες”.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της KE´
Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στα Χανιά “Η θεματική της εκστρατείας για το έτος 2010 έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη η είσοδος στα αρχαιολογικά μουσεία Χανίων και Ρεθύμνου καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας όπου θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση από την αρχαιολόγο της Εφορείας κα Τζανακάκη Κατερίνα την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.
Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (κ. Κουλουκούση Αθηνά) 2821090334.

Διόρθωση σε δημοσίευμα
Στο κείμενο του Α.Π. που αναφερόταν στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννητου Ερημίτη στο Καθολικό Ακρωτηρίου και που καταχωρήθηκε στο φύλλο της Τρίτης ο δαίμων του τυπογραφείου μετέτρεψε την επικρατούσα συνήθως εντός του σπηλαίου θερμοκρασία των 14 (μέχρι 17) βαθμών Κελσίου σε μόνο τέσσερις που αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είναι… παγωμένο.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Εγκρίσεις
περιβαλλοντικών όρων

Από τη Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ανακοινώνεται ότι της κοινοποιήθηκαν :
Μετά από Απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Κρήτης), η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: ´Ασφαλτοστρώσεις – Τεχνικά Δημοτικών δρόμων στα Δ.Δ. του Δ. Ιναχωρίου – Βελτίωση οδών στο Δ.Δ. Χρυσοσκαλίτισσας´ της Ν.Α. Χανίων.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου.
2) Μετά από Απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Κρήτης), η διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου: ´Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Δ.Δ/των στον Δήμο Κισάμου Ν. Χανίων, του Προγράμματος Πράσινη Ανάπτυξη, υποκατηγορίας 3 της Δεύτερης (Β΄) Κατηγορίας, σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π 15393/2332/5-8-2002.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Ψήφισμα για
τις οικοδομικές άδειες

Αποφασισμένοι να μεταβούν στην Αθήνα για να απαιτήσουν λύση στο ζήτημα της έκδοσης άδειας οικοδόμησης στα οικόπεδα του Συλλόγου, εμφανίζονται οι πολύτεκνοι του Νομού Χανίων, οι οποίοι προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων.
Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα η έκδοση της απόφασης για την έκδοση άδειας οικοδόμησης στα οικόπεδα του Συλλόγου, ´καθυστερεί αδικαιολόγητα λόγω της άρνησης υπογραφής εκ μέρους αρμοδίου υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ´. Βάσει αυτού, ο Σύλλογος πολυτέκνων έλαβε την εξής απόφαση:
´Σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση με την ερώτηση που έχουν υποβάλει οι 3 Βουλευτές του Νομού Χανίων προς τον αρμόδιο υπουργό μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τότε οι 500 πολύτεκνοι δικαιούχοι θα μεταβούν με τις οικογενειές τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν την άμεση υπογραφή της σχετικής απόφασης´.

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Συνεδρίαση
για αρχιερείς

Συνεδριάζει σήμερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να εκλέξει δύο νέους αρχιερείς για τη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, στη θέση του παραιτηθέντος μητροπολίτη Ιγνατίου και για την Επισκοπή Μοζαμβίκης στη θέση του παραιτηθέντος επισκόπου Θεοδώρου.
Από τους επικρατέστερους για τη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής φέρεται ο π. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ο οποίος χειροτονήθηκε κληρικός από τον μακαριστό μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Νικηφόρο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου, την οποία δεν ξέχασε ποτέ αφού παράμενε πνευματικός της Μονής και των πολυπληθών προσκυνητών, τους οποίους επισκέπτεται συχνά από το Αγιον Ορος όπου διαμένει τα τελευταία 30 χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο π. Νικηφόρος έχει πλούσιο συγγραφικό και ιεραποστολικό έργο, ενώ διετέλεσε σχολάρχης της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Νέα τροπή για την υπόθεση
της αρπαγής ανήλικου Πακιστανού

Ρέθυμνο
Νέα τροπή για την υπόθεση αρπαγής ενός ανήλικου πακιστανού που καταγγέλθηκε πριν από 12 ημέρες στο Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου, μετά και τη σύλληψη ενός 17χρονου ομοεθνή του, που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης. Η απαγωγή εκτιμάται ότι έχει γίνει στην Αττική και για την ώρα δεν έχει εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές ούτε ο ανήλικος απαχθείς, αλλά ούτε και οι φυσικοί δράστες. Για την ίδια υπόθεση, άλλωστε, ήδη πριν από μερικές ημέρες είχε συλληφθεί ο 16χρονος αδερφός του, που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της συμμετοχής σε αρπαγή και τελικά προφυλακίστηκε. Ολα ξεκίνησαν όταν στις 24 Σεπτεμβρίου ένας 31χρονος πακιστανός που ζει στο Ρέθυμνο πήγε στο Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου και ενημέρωσε τους
αξιωματικούς ότι περίμενε το νεαρό συγγενή του, που επρόκειτο να έρθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας μαζί με άλλους μετανάστες. Κατέθεσε ακόμα πως το άτομο αυτό, όπως και πολλά ακόμα, είχε πληρώσει το ποσό των 6500 ευρώ στους δουλεμπόρους του για να το μεταφέρουν στην χώρα μας με τελικό προορισμό του ίδιου το Ρέθυμνο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ένα άτομο -μέλος προφανώς του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών- του τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε ότι ο νεαρός συγγενής του κρατούνταν όμηρος και πως προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος έπρεπε να τους δοθούν επιπλέον 6500 ευρώ. Από τους αστυνομικούς του Ρεθύμνου συνελήφθη αρχικά ο 16χρονος Πακιστανός, που διέμενε στα Αγγελιανά του δήμου Γεροποτάμου, ο οποίος κατ? εντολή του 17χρονου αδερφού του απαίτησε από τον 31χρονο ομοεθνή του και καταγγέλλοντα το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ, επιπλέον του ήδη καταβληθέντος χρηματικού ποσού, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ανήλικο που κρατούσαν όμηρο σε άγνωστη περιοχή της Αττικής. Παράλληλα, αναζήτησαν και τον 17χρονο πακιστανό, όμως δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Τελικά, μετά από 10 μέρες ο 17χρονος συνελήφθη την Τρίτη και θα οδηγηθεί την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου με την κατηγορία της αρπαγής και της εκβίασης. Ο 16χρονος αδερφός του είχε ήδη εδώ και μέρες κριθεί προσωρινά κρατούμενος με τις ίδιες κατηγορίες.
Α.Κ.

ΑΠΟ ΤΗΝ CRETA FARM
Παρουσία
σε 9 χώρες

Τη διεύρυνση της παρουσίας της σε 6 νέες αγορές της Σκανδιναβίας και των Βαλτικών χωρών ανακοίνωσε η Creta Farms, που πλέον έχει παρουσία σε 9 χώρες, παρουσιάζοντας τη νέα παγκόσμια ταυτότητά της, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες, με διεθνή εμβέλεια και αποδοχή.

ΑΠΟ ΤΟ Θ.Χ.Π.Χ.
Εντυπο
συνταγών

Εντυπο συνταγών μαγειρικής, φτιαγμένες από τους εκπαιδευόμενους του Εργαστηρίου Μαγειρικής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων, παρουσιάζεται σήμερα στις 10:30 το πρωϊ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θεραπευτηρίου.
Το έντυπο με τίτλο “Παίζοντας με τις γεύσεις”, εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγγελματικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Ένταξης των Α.με.Α., με τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η έκδοση είναι αφιερωμένη στον Θοδωρή Παπαγρηγοράκη, “έναν άνθρωπο που στήριξε τις δράσεις του Θεραπευτηρίου μας με την άριστη εργασία του και τη μεγάλη του καρδιά και που τόσο ξαφνικά και άδικα έφυγε από κοντά μας”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σειρά εκδηλώσεων
Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Iδρυμα Καψωμένου έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την περίοδο Οκτωβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2011, που αποφάσισε την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010, η συνέλευση των μελών, με εισήγηση των ειδικών επιτροπών δράσης.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το μήνα Οκτώβριο είναι οι ακόλουθες:
– Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, η θεατρική επιτροπή οργανώνει Αποσπερίδα κρητικού παραμυθιού με παραδοσιακούς αφηγητές, στο χώρο του Ιδρύματος (πρώην εκπαιδευτήρια Κυδωνίας), στον Πύργο Αλικιανού. Η εκδήλωση αρχίζει στις 7 το βράδυ και είναι ανοιχτή για τα παιδιά και για το κοινό.
– Την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010, η επιτροπή περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Επιτροπή πολιτιστικής δράσης, οργανώνει διάλεξη με τον κ. Κώστα Οικονομάκη, γεωπόνο και ειδικό ερευνητή της κρητικής χλωρίδας, που θα μιλήσει με θέμα:
“…με τα βότανα της γης γιατρεύονται τα πάθη”.
Μια περιήγηση στον κόσμο των κρητικών βοτάνων.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού στις 7 το βράδυ, και θα συνοδεύεται με προβολή διαφανειών και video.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Από τις άλλες εκδηλώσεις σημειώνομε:
– Τη σειρά διαλέξεων “Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο”, που θα αρχίσει την άνοιξη, με πρώτο ομιλητή τον πατέρα Γεώργιο Μεταληνό.
– τη συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων, τον Ιούλιο 2011
– το αφιέρωμα στον Γιώργο Παπαδάκη και τη συμβολή του στη μελέτη της κρητικής μουσικής παράδοσης
– τη συναυλία έντεχνου τραγουδιού, το Μάιο 2011, με τη συνεργασία του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, που θα παρουσιάσει τα έργα του μουσουργού Δημήτρη Καψωμένου “Ρωμέικος Καημός”
– το αφιέρωμα στον ελληνικό Καραγκιόζη, με το συμπατριώτη μας καλλιτέχνη Νίκο Μπλαζάκη
– τη Σειρά ελληνικό ντοκιμαντέρ, με την οποία θα
εγκαινιάσει τη λειτουργία της η κινηματογραφική
Λέσχη του Ιδρύματος
– τη σειρά ποίηση και πεζογραφία της Κρήτης, που θα περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου κρητικών συγγραφέων και απαγγελία αντιπροσωπευτικών κειμένων τους
– το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Ο λαϊκός προφορικός πολιτισμός στην Κύπρο” (7-10 Ιουλίου 2011), που είναι το δεύτερο μέρος του αφιέρωματος στην
Κύπρο (το πρώτο ήταν “Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο”, που έγινε 5-8 Αυγούστου 2010)
– το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Αγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης.
Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας”, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2011.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα