Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ
Με επιτυχία διεξήχθη το διεθνές συνέδριο του ΤΕΙ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (ΠΑΣΙΦΑΗ) του ΤΕΙ Κρήτης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Cosmote.
Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσε στις μετρήσεις των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «Πεδίον 24» που στηρίζει η COSMOTE, το οποίο καταγράφει συνεχώς τις τιμές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από εγκατεστημένους σταθμούς βάσης της εταιρείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή για τις μετρήσεις μέσω της σχετικής ιστοσελίδας www.pedion24.gr.
Το εργαστήρι του ΤΕΙ Κρήτης δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα αυτό και για το σκοπό αυτό είναι εφοδιασμένο με ειδικό εξοπλισμό. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά, σε διεθνές επίπεδο, στο πεδίο των μετρήσεων Η/Μ ακτινοβολίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
Καταγγελία για καταστήματα εστίασης

Για “παραπλανητική συμπεριφορά των καταστημάτων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές)” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.), με αφορμή τη χωριάτικη σαλάτα. Οπως καταγγέλει η Ενωση, σε κάποιες περιπτώσεις, “η χωριάτικη σαλάτα δεν περιέχει τυρί φέτα αλλά λευκό τυρί άλμης” και για το λόγο αυτό η ΕΠΚΧΑΝ επισημαίνει ότι “ο όρος “φέτα” επιτρέπεται αποκλειστικά να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος και μόνο εφόσον το προσφερόμενο προϊόν είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις του “Κώδικα Τροφίμων και Ποτών”, για τη φέτα. Η σαλάτα με την ονομασία “χωριάτική” θα πρέπει το τυρί της να είναι τυρί φέτα”.
Οπως εξηγεί η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ., “για οποιοδήποτε άλλο προσφερόμενο παρόμοιο προϊόν, οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους απαραίτητα την αντίστοιχη προβλεπόμενη ονομασία, όπως “λευκό τυρί άλμης? ή “υποκατάστατο λευκού τυριού”. Η κατοχή από την επιχείρηση οποιουδήποτε από τους τύπους των τυριών που δεν αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους, απαγορεύεται”.
Η Ενωση εφιστά την προσοχή των καταστηματαρχών καλώντας τους “να αποφύγουν την παραπλάνηση των καταναλωτών προσφέροντας τους στη χωριάτικη σαλάτα, τυρί εκτός της επιτρεπόμενης φέτας”. Προειδοποιεί δε, ότι “κάποιοι που θα θελήσουν να εφαρμόσουν αυτές τις πρακτικές εις βάρος του καταναλωτή και καταγγελθούν στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα υποστούν τις συνέπειες που αναφέρονται στις διατάξεις τόσο του Αγορανομικού Κώδικα όσο και του Ποινικού”.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές ότι “στο Νομό μας, ιδιαίτερα σε μέρη συγκέντρωσης τουριστών κάποιες επιχειρήσεις, με έδρα την πόλη της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, έχουν κατεβάσει στο νησί μας εργαζόμενούς τους οι οποίοι με το δέλεαρ της χαράς των διακοπών πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές “χρονομίσθωση”, ταξίδια διάρκειας 5ετίας ή 10ετίας με χαμηλή συνδρομή. Επειδή η υπογραφή σύμβασης δεσμεύει και τον καταναλωτή, ο οποίος αφενός σε ανυποψίαστο χρόνο καλείται να πληρώσει μία συνδρομή και μάλιστα κάποιο γραμμάτιο το οποίο έχει κατατεθεί σε Τράπεζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει πριν υπογραφεί κάποια σύμβαση να ενημερώνεται το Νομικό Τμήμα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ., στο τηλέφωνο 2821092666″.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Επισημάνσεις
από το Π.Α.ΜΕ.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη του Δήμου Χανίων Νίκου Μαριολάκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.), επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για καλύτερη εξειδίκευση των εργαζομένων.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση: “Το ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει τραγικά για άλλη μια φορά την ανάγκη για την καλύτερη εξειδίκευση του προσωπικού, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αποτροπή ατυχημάτων”.
Το Π.Α.ΜΕ. υποστηρίζει ότι: “Μετά και την ψήφιση του “Καλλικράτη”, που προβλέπει απολύσεις, μετατάξεις, Δήμους, διοικητήρια και εργοδότες με τους πιο “σύγχρονους” όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, η κατάσταση και στους εργαζομένους στους ΟΤΑ θα γίνει πιο δύσκολη”.
Καταγγέλοντας “την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, το ΠΑΜΕ καλεί “τους εργάτες και τις εργάτριες στους ΟΤΑ να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο τους και να στήσουν το δικό τους κυματοθραύστη απέναντι στο τσουνάμι της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βάζοντας αίτημα στους στόχους για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, να υπερασπιστούς την ίδια τους τη ζωή”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΚ
Κρουαζιέρα σε Μάλτα
και νότια Ιταλία

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η φθινοπωρινή κρουαζιέρα της ΑΝΕΚ στη νότια Ιταλία και τη Μάλτα, με το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος”.
Στο πλαίσιο της κρουαζιέρας το “Ελ. Βενιζέλος” θα επισκεφτεί το Παλέρμο, την Τσιβιταβέκια, τη Ρώμη, τη Νάπολη, την Κατάνια και τη Μάλτα.
Για κρατήσεις θέσεων ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κεντρικά Πρακτορεία της ΑΝΕΚ ή στον Ταξιδιωτικό τους Πράκτορα, καθώς, επίσης, στο τηλέφωνο 2104197430 και στο e-mail:groups@anek.gr. Υπεύθυνη Κρουαζιέρας είναι η κα Καβελάκη Λίλη, e-mail: elk@anek.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μετάδοση εικόνας και
ήχου μέσω διαδικτύου

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ζωντανής μετάδοσης εικόνας και ήχου μέσω διαδικτύου. Ο Δήμος Χανιών, αξιοποιώντας την υποδομή του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών, υπέγραψε στις 3-2-2010 Προγραμματική Σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, σκοπός της οποίας είναι η “Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την ενεργοποίηση και παραμετροποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών”. Επίσης, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης παρέχεται ήδη δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Το σύστημα έχει εγκατασταθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων καθώς και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Ηδη έχει λειτουργήσει δοκιμαστικά με επιτυχία, καλύπτοντας τη Διημερίδα με θέμα “Νέες Τεχνολογίες & Τοπική Αυτοδιοίκηση”, που διοργανώθηκε στο Κ.Α.Μ. στις 22 και 23 Απριλίου καθώς και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 12ης και 27ης Ιουλίου. Επίσης, στις 28 Ιουλίου μεταδόθηκε από την αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Α.Μ. η Αναγόρευση του Δημάρχου Χανίων, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, σε επίτιμο μέλος της Ι.ΛΑ.Ε.Κ.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στην Περιφέρεια ο φάκελος
για τα έργα του ΕΣΠΑ
Στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, βρίσκεται ο φάκελος με τα έργα που ζητά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007
– 2013, στον Άξονα Προτεραιότητας 1 “Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας” της Περιφέρειας Κρήτης.
Συγκεκριμένα τα έργα που ζητά η Νομαρχία Χανίων να χρηματοδοτηθούν είναι:
1. “Οδικός άξονας Καλουδιανά – Τοπόλια – Μύλοι – Ελος – Βάθη – Χρυσοσκαλίτισσα”, προϋπολογισμού 24.250.000 ευρώ.
2. “Βελτίωση επαρχιακής οδού Άγιος Αντώνιος – Καρρές”, προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ.
Επίσης η Νομαρχία απέστειλε τον φάκελο του έργου “Ανέγερση 8ου Γυμνασίου Χανίων”, προϋπολογισμού 5.150.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 “Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής”.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Κρήτης εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα για ένταξη των κάτωθι έργων που είχαν υποβληθεί από τη ΝΑΧ με το “άνοιγμα” του ΠΕΠ Κρήτης:
1. “Βελτίωση Οδικού Αξονα Φουρνές – Λάκκοι – Ομαλός», προϋπολογισμού 16.465.000 ?.
2. “Δρόμος Σύνδεσης Περιαστικών Δήμων της πόλεως των Χανίων, προϋπολογισμού 12.200.000 .
3. “Δρόμος Αγυιά – Πατελάρι – Γεράνι” προϋπολογισμού 3.000.000.
4. “Ανέγερση 2θέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου Ταυρωνίτη”, προϋπολογισμού 1.494.297 ευρώ.
5. “Ανέγερση 2θέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου Βάμου”, προϋπολογισμού 1.270.661 ευρώ.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EASY JET
Πληρότητα 90%
στο Χανιά – Λονδίνο
Πληρότητα που έφτασε στο 90% παρουσιάζουν οι πτήσεις της Easy Jet από Λονδίνο προς Χανιά, με αποτέλεσμα η αεροπορική εταιρεία να δρομολογήσει μεγαλύτερο αεροσκάφος για την εξυπηρέτηση της γραμμής.
“Οι πτήσεις της ΕasyJet από και προς Χανιά Κρήτης προς και από Λονδίνο γίνονται 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Κυριακή). Αρχικά όλες οι πτήσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνονται με αεροπλάνο τύπου Airbus 320. Σήμερα μια εκ των τριών πτήσεων ανά εβδομάδα γίνεται με μεγαλύτερο αεροσκάφος (περισσότερες θέσεις) γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο δείκτης πληρότητας των πτήσεων από και προς Χανιά είναι της τάξης του 90%” ανάφερε σε δήλωση του στα “Χ.Ν.” ο κ. Στέφανος Βακιρτζής, περιφερειακός Μanager της εταιρείας.
Οι πτήσεις της EasyJet προς τα Χανιά ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου του 2010. “Η ισχυρή παρουσία και θέση της ΕasyJet στην Ελλάδα από το 1998 , είναι καταλυτική για την στήριξη και διαρκή ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού στο σύνολο του. Με σημαντικό αριθμό απευθείας συνδέσεων προς 10 ελληνικές πόλεις και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Ρόδος, Χανιά, κ.α.), δίνει την δυνατότητα σε εκατομμύρια επισκέπτες από 11 Ευρωπαϊκές πόλεις, να επισκεφθούν την Ελλάδα με ασφάλεια, άνεση και πολύ ανταγωνιστικές τιμές” ανέφερε ο κ. Βακιρτζής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα