Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Στην «ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας» -από τα τέλη του 2005 μέχρι και σήμερα- οφείλεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κυριάκο Βιρβιδάκη, η μη χρηματοδότηση της εκπονηθείσας κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη των Χανίων.
Η επισήμανση Βιρβιδάκη έγινε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έξι δίκυκλων, τα οποία προμηθεύτηκε η Δημοτική Αστυνομία Χανίων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.» για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και για την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της κυκλοφοριακής μελέτης, ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισκεφθείτε και μερικές άλλες πόλεις, να δείτε ποια είναι η πόλη που έχει τα περισσότερα κυκλοφοριακά προβλήματα, που δεν είναι τα Χανιά. Δεύτερον», συνέχισε ο κ. Βιρβιδάκης, «ο Δήμος Χανίων δεν έχει ευθύνη όταν, από το τέλος του 2005, πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη βρίσκεται στο αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, και υπάρχει μόνιμο αίτημα του Δήμου Χανίων. Εγώ είχα δει τρεις φορές τον κ. Σουφλιά, υπάρχει παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπάρχει παρέμβαση και στη νυν κυβέρνηση και απάντηση δεν έχουμε. Άρα δεν μπορεί να χρεώνεται ο Δήμος Χανίων την ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας. Η μελέτη είναι πλήρης, μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, υπάρχει αυτή η διαβεβαίωση. Η ανεπάρκεια, λοιπόν, της κεντρικής εξουσίας δεν μπορεί να χρεώνεται στον Δήμο».
Ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε, ακόμη, ότι για το κυκλοφοριακό «έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις και με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν, παραδείγματος χάριν, σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, σε όλα τα τετράγωνα, θέσεις φορτοεκφόρτωσης, οι οποίες έχουν καταντήσει θέσεις μονίμου παρκαρίσματος από κάποιους που έτσι το είδαν. Έχουμε φτιάξει 850 θέσεις για παρκαρίσματα μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων στο κέντρο των Χανίων. Έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων με βάση τις προτάσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Έχουμε τοποθετήσει τις βυθιζόμενες μπάρες, οι οποίες ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να τεθούν σε λειτουργία. Έχουν γίνει, λοιπόν, δεκάδες ουσιαστικές και σημαντικές παρεμβάσεις. Η μη υλοποίηση της μεγάλης παρέμβασης της κυκλοφοριακής μελέτης οφείλεται στην ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας. Ρωτήστε την κυβέρνηση γιατί δεν την εντάσσει στο ΕΣΠΑ, που μπορεί να ενταχθεί, και γιατί δεν προχωρά αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης.
ΤΑ ΔΙΚΥΚΛΑ
Αναφερόμενος στην προμήθεια των έξι δίκυκλων, ο δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε ότι «όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Δήμου σε όλες τις Υπηρεσίες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, ενόψει και του “Καλλικράτη”, να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Βεβαίως, τα έξι μηχανάκια τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το “τέρας της γραφειοκρατίας” και χρειάστηκε να έχουμε διαδικασίες επί διαδικασιών επί δύο χρόνια για να τα προμηθευτούμε. Σήμερα, λοιπόν, που πατάξαμε το “τέρας της γραφειοκρατίας” σας παρουσιάζουμε τα έξι μηχανάκια, τα οποία στοίχισαν στον Δήμο 45.000 ευρώ περίπου. Και να υπενθυμίσω ότι παρά τις όποιες συμφωνίες και συζητήσεις με τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ο εξοπλισμός της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και οι δαπάνες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι τελικά στους Δήμους. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση θυμάμαι και τον διάλογο με τις κυβερνήσεις για να χρηματοδοτούν τη λειτουργία και τον εξοπλισμό της Δημοτικής Αστυνομίας. Αποτέλεσμα μηδέν. Εμείς πληρώνουμε για να εξυπηρετούμε τους πολίτες, είναι μια από τις υποχρεώσεις μας, αλλά είναι και υποχρέωση του κράτους που την ξεχνάει».
Για το ίδιο θέμα, ο αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Ντάλλας σημείωσε ότι «η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με τα έξι δίκυκλα θα βελτιώσει την αστυνόμευση της πόλης και κυρίως της παλιάς πόλης, θα βελτιώσει την αστυνόμευση κυρίως στα κτήρια του Δήμου, όπως επίσης στα πάρκα, στις πλατείες, αλλά και στο άλσος του Αγίου Ματθαίου και στο άλσος του Αγίου Ιωάννη κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης θα βελτιώσει και την αστυνόμευση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, που υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Νέας Κυδωνίας για την αστυνόμευση της περιοχής αυτής».
Ο κ. Ντάλλας εξέφρασε την άποψη ότι «προς το παρόν η πόλη αστυνομεύεται καλά. Υπάρχει μία κίνηση μεγάλη λόγω της θερινής περιόδου. Ζητάω από τους οδηγούς και από τους συμπολίτες μας να μη σταθμεύουν παράνομα στο κέντρο της πόλης, να μη σταθμεύουν στις θέσεις των ΑμεΑ, στα πεζοδρόμια, κ.λπ., ώστε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με την τουριστική κίνηση».

Η οδός Χάληδων

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στην οδό Χάληδων τις πρωινές ώρες και τα παράπονα καταστηματαρχών της περιοχής κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο δήμαρχος Χανίων. «Αν κατάλαβα καλά συνιστάτε να αυξήσουμε τη βεβαίωση των παρανόμων πράξεων. Θα το μελετήσουμε. Θα το μελετήσουμε. Είναι ένα αίτημα το οποίο θα μελετηθεί, ανάλογα με τις δυνατότητες της Δημοτικής Αστυνομίας», απάντησε ο κ. Βιρβιδάκης.
Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει πεπερασμένες δυνατότητες που σχετίζονται με τον αριθμό, θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι αυτή τη στιγμή, που έχει κοπεί η χρηματοδότηση των Δήμων, έχουν μειωθεί και οι υπερωρίες. Ας μας δώσει η κυβέρνηση λεφτά, αυτά τα οποία τουλάχιστον όφειλε να δώσει. Σας θυμίζω ότι έχουμε 35 με 40% περικοπές και από ‘κει και πέρα, βεβαίως, να αυξήσουμε τις υπερωρίες. Εδώ κινδυνεύουμε να μην πληρώσουμε τους μισθούς. Πού θα βρούμε λεφτά, λοιπόν, για τις υπερωρίες; Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά θεωρώ ότι η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, με το προσωπικό που έχει και τις δυνατότητες που έχει, είναι η καλύτερη δυνατή. Βεβαίως, το καλό μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Θα το μελετήσουμε και από ‘κει και πέρα εφ’ όσον η σύσταση είναι να βεβαιώσουμε περισσότερες παραβάσεις, που θα εισπράττουμε και περισσότερα, θα δούμε τι θα κάνουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα