Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες το πρωί στα Δελιανά του Δήμου Κολυμπαρίου. Δεκάδες άλογα από όλη την Κρήτη, τα περισσότερα από αυτά της περίφημης ράτσας των Γιοργαλίδικων, συγκεντρώθηκαν με τους αναβάτες τους για την καθιερωμένη γιορτή του αλόγου, που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών.
Στη συνάντηση, που είχε παγκρήτιο χαρακτήρα, συμμετείχαν μέλη από Συλλόγους φίλων των αλόγων από την Κίσαμο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Για μία ακόμα χρονιά οι δρόμοι του χωριού γέμισαν από πανέμορφα άλογα, ενώ αρκετά ήταν τα παιδιά αλλά και οι επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ξεχωριστά αυτά ζώα από κοντά.
Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε η πορεία στο φαράγγι Δελιανών, στο οποίο προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλους όσοι συμμετείχαν στη γιορτή, έγινε παρουσίαση των αλόγων και απονεμήθηκαν έπαινοι στους αναβάτες και αναμνηστικά δώρα στους ιδιοκτήτες των αλόγων.
ΤΑ ΓΙΟΡΓΑΛΙΔΙΚΑ
Την παράσταση στη γιορτή έκλεψαν και φέτος τα περίφημα γιοργαλίδικα άλογα, ενώ από τη συνάντηση δεν έλλειψαν και τα άλογα καλπασμού.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χανίων για τα γιοργαλίδικα άλογα Αποστόλης Αποστολάκης, το γιοργαλίδικο άλογο είναι μια κρητική ράτσα που έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά: “Το γιοργαλίδικο άλογο δεν σε κουράζει στην καβάλα. Ένα ποτήρι νερό μπορείς να κρατάς και να μην χυθεί. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι κάνουν αυτό τον ταχύ βηματισμό, δεν καλπάζουν”.
Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ακόμα ότι τα γιοργαλίδικα χαρακτηρίζονται για τη μεγάλη αντοχή τους, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους καθώς αυξάνονται και οι λάτρεις των αλόγων.
“Το άλογο είναι ένα ζώο που σε αγαπάει πιο πολύ από ό,τι εσύ. Βέβαια για να σε αγαπήσει πρέπει να ασχολείσαι μαζί του. Υπάρχουν άλογα που δεν δέχονται άλλο αναβάτη εκτός από το αφεντικό τους”, σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε ότι τώρα που τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται ως ζώα εργασίας η διάρκεια της ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 30 με 32 χρόνια.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κισάμου για τα γιοργαλίδικα άλογα, Θοδωρής Ραϊσάκης, αφού ευχαρίστησε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών για τη διοργάνωση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αγάπη που υπάρχει για το γιοργαλίδικο άλογο σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ράτσα υπήρχε από πολύ παλιά στην Κρήτη και συνδέεται με τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Δημ. Μαρ.

Τα καλοτάξιδα γιοργαλίδικα

Στη χθεσινή γιορτή βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το μέλος του Ιππικού Συλλόγου από την Κοζάνη Ζήσης Τζιλίνης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα γιοργαλίδικα άλογα. “Το άλογο είναι αθλητισμός, τρόπος ζωής. Για εμάς είναι το καλύτερο ζώο και φυσικά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Θέλει σίγουρα να του αφιερώνεις κάποιες ώρες την ημέρα αλλά, όταν ανεβαίνεις πάνω του και κάνεις μια βόλτα, ξεχνάς τα πάντα. Τα καλύτερα άλογα στην Ελλάδα είναι τα γιοργαλίδικα. Είναι όμορφα ζώα, νευρικά και πολύ καλά στο ταξίδι”, είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα “Χ.Ν.”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα