Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:

Την “Κοιλάδα των αμφορέων”, το πρώτο ενάλιο πολιτιστικό πάρκο στην Κρήτη, που θα δημιουργηθεί στα Χανιά, παρουσίασε χθες το πρωί ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Η πρόταση συζητήθηκε πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο ενημέρωσης για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Jessica”.
Το πάρκο θα περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούνται στον προμαχώνα του ενετικού λιμανιού, στη Φορτέτζα και θα λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο.
Οι υποβρύχιες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε αρχαία ναυάγια και ερείπια βυθισμένης πόλης από τα Θοδωρού μέχρι τις δυτικές ακτές του Δήμου Ακρωτηρίου ( Άγιο Ονούφριο, Τερσανά και Καλαθά).
Το πρωτοποριακό αυτό σχέδιο, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την αγορά εργασίας, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στον Νομό αλλά και στην ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης “η πρόταση για την «Κοιλάδα των Αμφορέων» από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δείχνει ότι η δημοτική αρχή έχει και όραμα και σχέδιο. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο είναι πλέον ιδιαίτερα υλοποιήσιμο με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Το θέμα των δυνατοτήτων της ευρύτερης λειτουργίας όλων μαζί, πάντα μας απασχολούσε. Είχαμε πετύχει αρκετά πράγματα με διαδημοτικές συνεργασίες και με προγραμματικές συμβάσεις. Τώρα με τον «Καλλικράτη» εφόσον λυθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, αυτή η λειτουργία θα είναι καλύτερη και αποδοτικότερη…
Για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί θα πρέπει να έχουμε τη συνεργασία όλων. Αυτό το σχέδιο είναι και πρωτοποριακό και καινοτόμο. Πιστεύω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στην τοπική κοινωνία και θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Άρης Παπαδογιάννης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανέφερε ότι “η «Κοιλάδα των Αμφορέων» είναι το πρώτο ενάλιο πολιτιστικό πάρκο στην Κρήτη. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ένα πρωτοποριακό θεματικό έργο με κύρια χαρακτηριστικά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και που θα έχει μεγάλη αντίκτυπο στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του ενάλιου πολιτιστικού πλούτου. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό περιφερειακό έργο”.
“Το θεματικό πάρκο θα έχει εγκαταστάσεις στο παλιό λιμάνι σ? αυτο το εξαιρετικό μνημείο, απέναντι στον προμαχώνα εκεί όπου βρίσκεται η Φορτέτζα. Θα αξιοποιηθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις όπου θα γίνουν χώροι υποδοχής, ως ανοιχτό μουσείο και θα περιέχει πέτρινες, ξύλινες αρχαίες άγκυρες, οι οποίες έχουν εξευρεθεί. Επίσης ομοιώματα αμφορέων που δεν έχουν καλλιτεχνική αξία αλλά είναι πιστοποιημένα.
Επίσης στη νήσο Θοδωρού και Θοδωροπούλα, καθώς και στις δυτικές ακτές του Δήμου Ακρωτηρίου, θα αναπτυχθούν -δηλαδή θα καταδυθούν- αμφορείς, θα χτιστεί ομοίωμα παλαιάς πόλης όπως επίσης και αρχαία ναυάγια. Είναι στοιχεία τα οποία έχουν διερευνηθεί αρχαιολογικά και θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας και ολόκληρης της Μεσογείου”, εξήγησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Και πρόσθεσε ότι: “Από τον ενετικό λιμάνι θα ξεκινούν πλοιάρια με γυάλινους πάτους που θα πηγαίνουν σε αυτά τα σημεία και θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες είτε να καταδύονται είτε να κολυμπούν, απολαμβάνοντας το θεματικό πάρκο. Η «Κοιλάδα των αμφορέων» θα φωτίζεται και κατά τις βραδινές ώρες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να είναι επισκέψιμο. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού ώστε να προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενάλιας αρχαιολογίας. Το έργο αυτό προετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια και θα παίξει πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και προβολή του αρχαιολογικού μας πλούτου. Έχουμε ενημερώσει τους δημάρχους Νέας Κυδωνίας και Ακρωτηρίου για το συγκεκριμένο σχέδιο και είναι σύμφωνοι, αφού το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης διαδημοτικής συνεργασίας, μέσα στο Καλλικράτειο κλίμα, πριν καν ψηφιστεί ο «Καλλικράτης». Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα «Jessica», το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Ηράκλειο και «ανοίγει» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με απόφαση του Δ.Σ. έχει επιλέξει τεχνικό σύμβουλο για την προετοιμασία του φακέλου και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη σύνταξη των μελετών σε συνεργασία με την 28η ΕΒΑ και με την Αρχαιολογία Κλασικών Αρχαιοτήτων”.
“Αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα, με αρχαιολόγους, στοχεύει στο να δημιουργήσει και να κάνει τα Χανιά, επίκεντρο της Μεσογείου αλλά και όχι μόνο καθώς θα είναι το πρώτο θεματικό πολιτιστικό πάρκο σε όλο τον κόσμο”, τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ενάλιο πολιτιστικό πάρκο θα προάγει τον καταδυτικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία ενώ εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλα οικονομικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά οφέλη.
ΟΙ “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ”
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” κ. Χάρης Καραβαράκης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των θαλάσσιων σπηλαίων του Καλαθά, πρόταση την οποία έχει ήδη εκπονήσει ο Σύλλογος για την ανάδειξη του καταδυτικού τουρισμού στον Νομό.
Επίσης τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, διότι όπως υποστήριξε “θα είναι δυσφήμηση για τον τόπο οι επισκέπτες να ξεναγούνται στην «Κοιλάδα των αμφορέων» αλλά να μην βλέπουν ψάρια…”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα