Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

Ο πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Στέλιος Ορφανός θα είναι
ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη, ενώ
ο εκπαιδευτικός Σταύρος Ζώης είναι ο «εκλεκτός» του κόμματος για τον νέο Δήμο Αποκορώνου.
Οι δύο υποψήφιοι παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το βράδυ στους Αρμένους Αποκορώνου η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» για την επιλογή του, ως υποψήφιου περιφερειάρχη, ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι «είναι απόφαση του ΚΚΕ, δημοκρατικά συζητημένη, χωρίς τις “βιτρίνες” που παρακολουθούμε από τ’ άλλα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, με φανφάρες και κόντρες. Είναι μια απόφαση με την οποία συμφώνησα κι εγώ και η οποία δείχνει την ετοιμότητα που έχει το ΚΚΕ για να δώσει τη μάχη των εκλογών τον Νοέμβριο».
Ο κ. Ορφανός επεσήμανε, ακόμη, ότι «εμείς βλέπουμε όχι μόνο με τον “Καλλικράτη” το τι εξελίσσεται, αλλά συνολικά την επίθεση που το τελευταίο εξάμηνο ιδιαίτερα έχει ξεδιπλωθεί από το κεφάλαιο, μέσω της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ενάντια στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο “Καλλικράτης” θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει αυτή την επίθεση του κεφαλαίου να ξεδιπλωθεί. Άρα, η εναντίωση του ΚΚΕ και η εναντίωση του συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση” που θα κατεβάσουμε στην Περιφέρεια και στους Δήμους έχει να κάνει με την εναντίωση σε αυτή την επίθεση του κεφαλαίου. Εμείς θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο και να συμβάλουμε ως ψηφοδέλτια να ξεσηκωθεί, να αποτρέψει αυτή την επίθεση, να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Μέσα στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα Δημοτικά Συμβούλια που θα εκλεγούν οι συνδυασμοί οι δικοί μας δεν θα παίξουν ένα ρόλο μιας εποικοδομητικής συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης για να περάσουν τα σχέδια στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά θα παίξουν τον ρόλο μιας δύναμης ανατροπής».
Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα προβλήματα της Κρήτης, ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι «για την Κρήτη χρόνια ακούμε είτε το παραμύθι που λέει ότι η Κρήτη είναι ριγμένη από τις κυβερνήσεις, από το αθηνοκεντρικό κράτος, είτε το άλλο παραμύθι της κόντρας ανάμεσα στους διάφορους Νομούς, με αφορμή την καταγωγή του ενός ή του άλλου πολιτικού από τον ένα ή τον άλλο Νομό. Εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα και της Κρήτης συνολικά έχουν να κάνουν όχι με το αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά με την πολιτική που συγκεντρώνει το κεφάλαιο στους μονοπωλιακούς ομίλους και την αφαιρεί είτε από τους αγρότες, είτε από τους μικρομεσαίους, είτε από τους εργαζόμενους. Και από αυτό υποφέρει όλη η Κρήτη, δείτε τούτη την περίοδο με τον τουρισμό τι γίνεται. Όπως επίσης θεωρούμε ότι δεν είναι το βασικό οι αντιθέσεις ανάμεσα στον ένα Νομό ή στον άλλο. Όλοι οι Νομοί, λίγο – πολύ, είναι ριγμένοι εξαιτίας αυτής της πολιτικής, που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο».
Καταλήγοντας, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε ως συνδυασμός να εκφράσουμε την ενότητα των εργαζομένων όλων των Νομών και της Κρήτης, των αγροτών όλων των Νομών και της Κρήτης, των μικρομεσαίων των πόλεων όλης της Κρήτης ενάντια σε αυτή την πολιτική και θεωρούμε ότι επειδή ακριβώς τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής είναι δεδομένα θα χρειαστεί εμείς να συμβάλουμε, όχι μόνο μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την όποια αντιπολίτευση, αλλά να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος, που θα οδηγήσει και στην Ελλάδα συνολικά σε μια άλλη εξουσία: στην εξουσία των εργαζομένων. Αυτό θα είναι καλό και για την Κρήτη», τόνισε.
Ο ΣΤAΥΡΟΣ ΖΩΗΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Ζώης επεσήμανε ότι «ο “Καλλικράτης” είναι ένας νόμος που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε ότι δεν θα ευνοήσει τον ελληνικό λαό, θα ευνοήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και με όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται εναντίον του λαού νομίζουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο πώς θα μπορέσει να συντονιστεί ο ελληνικός λαός και να αντιπαλέψει όλα αυτά τα μέτρα και όχι να έχει τη μορφή του μακριού χεριού της εξουσίας, όπως θεωρούμε ότι διαμορφώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ερωτηθείς ειδικά για τα προβλήματα του νέου Δήμου Αποκορώνου, ο κ. Ζώης είπε: «Ειδικά για τον Αποκόρωνα, λέμε ότι τα προβλήματα της περιοχής δεν μπορεί να μην είναι αλληλένδετα με τη γενική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν πούμε ότι αυτή τη στιγμή ένα άλλο κοινωνικό σύστημα εφαρμοζόταν στη χώρα, σίγουρα θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα ή σε άλλη ένταση τα προβλήματα αυτά».
Ο κ. Ζώης τόνισε, ακόμη, πως «αυτή τη στιγμή δεν θα πούμε εμείς στον κόσμο ψηφίστε όπου θέλετε, κατεβαίνουμε ανεξάρτητοι ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα, που επηρεάζουν και τον Αποκόρωνα, πρέπει να αντιπαλευτούν, συγκροτημένα και συστηματικά, σε υπερεθνικό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ο Αποκόρωνας είναι μια επαρχία βασικά αγροτική – κτηνοτροφική. Όλα αυτά τα επαγγέλματα και η απασχόληση των κατοίκων πλήττονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που εκπορεύεται από την Ε.Ε. Έχει διαλύσει η αγροτιά. Πορτοκάλι, που ήταν η παραγωγή εδώ, λάδι, κρασί, η κτηνοτροφία, η αλιεία, είναι σε δυσμενή θέση. Από την άλλη μεριά ο τουρισμός δέχεται επίσης, μέσα στην κρίση, ένα άλλο πλήγμα και θεωρούμε ότι θα συγκεντρωθούν σε λιγότερα χέρια τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα και ότι οι εργασιακές σχέσεις, αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο», κατέληξε ο κ. Ζώης.

Ο Στέλιος Ορφανός

Γεννήθηκε το 1953 στο Ηράκλειο. Πολιτικός μηχανικός, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Το 1973, πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα. Από το 1974 είναι μέλος του ΚΚΕ. Μέλος οργάνων του ΚΚΕ στην Κρήτη και το Ηράκλειο για πολλά χρόνια. Μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ το 1987 – 1990. Υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 1981, 1993, 1996, 2007 και 2009. Συμμετείχε στα κοινά σε πολλούς τομείς. Μέλος Δ.Σ. στο σύλλογο φοιτητών Πολιτικών Μηχ/κών ΕΜΠ. Αρχισυντάκτης στο περιοδικό της Πανσπουδαστικής. Εκπρόσωπος της Φοιτ. Ενωσης Κρητών στην Παγκρήτια Επιτροπή κατά των ξένων βάσεων. Εισηγητής σε ημερίδες του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Βιομηχανία, Τουρισμός κλπ). Το 1989 μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.) στην Αθήνα. Μέλος της Αντιπρ. Συνέλευσης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Το 1986 – 1990, ως αντιπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βουτών, έγινε μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αγρ. Συνεταιρισμών Ηρακλείου και μέλος του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκπροσώπησε το ελληνικό αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στα όργανα των ευρωπαϊκών συνεταιρισμών στις Βρυξέλλες. Μέλος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ το 2001 – 2010. Υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου από το 1998 ως σήμερα. Κατά διαστήματα μέλος στο ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, μέλος Δημαρχιακής Επιτροπής, Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης κατασκευής και λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ο Σταύρος Ζώης

Γεννήθηκε στις Βρύσες το 1955 και τελείωσε το Γυμνάσιο Βάμου το 1973, οπότε και εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, την οποία και τελείωσε το 1975. Το Σεπτέμβρη του 1978 διορίζεται δάσκαλος στη Σκλαβοπούλα Σελίνου και από το 1979 σε διάφορα σχολεία όλων των τύπων στον Αποκόρωνα μέχρι το 2002 οπότε και μετατίθεται στο 19° Σχολείο Χανίων. Στα 32 χρόνια της θητείας του έχει διανύσει τα 17 ως διευθυντής πολυθέσιων σχολείων. Κατά τις κρίσεις διευθυντών του 2007 δεν εκλέχτηκε διευθυντής και έκτοτε υπηρετεί ως δάσκαλος στο παραπάνω σχολείο. Για τις κρίσεις αυτές έχει δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης. Στον Αποκόρωνα, κυρίως έχει δραστηριοποιηθεί ως πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου, ως ταμίας του 3ου Κυνηγετικού Συλλόγου, ως υπεύθυνος Κέντρου Επιμόρφωσης Βρυσών της ΝΕΛΕ Χανίων, ως μέλος της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Βρυσών, ως κοινοτικός σύμβουλος, αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κρυονερίδας κατά τον πρώτο «Καποδίστρια», οπότε και είχε ηγηθεί συνδυασμού. Είναι ενεργός συνδικαλιστικά από το 1979 στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, έχει διατελέσει γραμματέας του και επί σειρά ετών αντιπρόσωπος στις συνελεύσεις της ΔΟΕ, ενώ από το 1990 είναι μέλος της διοίκησής του. Επίσης έχει διατελέσει κατ’ επανάληψη υποψήφιος στη ΝΑΣ και γενικά είναι παρών στους κοινωνικούς αγώνες του Νομού μας. Έχει παντρευτεί τη Σοφία Μπολιώτη, γιατρό – παθολογοανατόμο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα