Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Αυξημένα αιτήματα από γονείς, συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς της Α/βθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που ζητούν ενημέρωση για την πρόληψη και την θεραπευτική προσέγγιση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, έχει δεχτεί φέτος το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων.
Την ίδια ώρα το Κέντρο, παρά το πολύτιμο έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία, απειλείται με κλείσιμο λόγω των οικονομικών οφειλών του ΟΚΑΝΑ, που εδώ και τρία χρόνια χρωστάει 250.000 ευρώ!
Αυτό επισημάνθηκε κατα την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κέντρου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, σύμβουλο πρόληψης κ. Θάλεια Κουκάκη, “το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών από την αρχή της λειτουργίας του το 1994, απευθύνεται τόσο με παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης όσο και με ομάδες στήριξης σε γονείς, καθηγητές, νέους αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινότητα. Έδωσε το βάρος στους νέους γιατί έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και στους γονείς και στους καθηγητές τους διότι μέσα από τον ρόλο τους έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους νέους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους.
Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε θέματα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, αποτελεί βασικό στο στόχο του Κέντρου Πρόληψης τόνισε η κ. Κουκάκη.
“Η ενημέρωση και η γνωστοποίηση μιας συστηματικής και οργανωμένης προσπάθειας που στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, πιστεύουμε ότι καλλιεργεί την ευαισθησία και την συνείδηση των απλών πολιτών, ότι έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν στο πρόβλημα της χρήσης βοηθώντας πρωταρχικά τον εαυτό τους. Η δημοσιοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης, δημιουργεί την αίσθηση μιας εύκολης πρόσβασης σε μια υπηρεσία όπως το Κέντρο Πρόληψης, γιατί απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία και αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας”ανέφερε.
Φέτος, σύμφωνα την ίδια, το Κέντρο Πρόληψης έχει δεχτεί αυξημένα αιτήματα από γονείς, συλλόγους γονέων, και εκπαιδευτικούς τηςΑ/βθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που ζητούν ενημέρωση για την πρόληψη και την θεραπευτική προσέγγιση των ναρκωτικών όπως και πολλά αιτήματα από άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ.
“Στις ομάδες στήριξης η αξιολόγηση γίνεται με βάση την αξιολόγηση εφαρμογής και του άμεσου αποτελέσματος ενώ για τις δράσεις ευαισθητοποίησης η αξιολόγηση γίνεται μόνο με βάση την αξιολόγηση εφαρμογής. Για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, εκπαιδεύονται για το πώς θα προσεγγίσουν τα παιδιά και τους έφηβους έτσι ώστε αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ή υποψιαστούν κάτι περισσότερο, να απευθυνθούν σε εμάς για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως για τα προγράμματα συμβουλευτικής που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή οι άνθρωποι πλέον αναζητούν ενημέρωση και οργανώνονται περισσότερο”.
Ωστόσο όπως επεσήμανε η κ. Κουκάκη “λόγω της μη σταθερής χρηματοδότησης του Κέντρου Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ αναπροσαρμόσθηκαν οι Δράσεις στην Κοινότητα και το προσωπικό κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν πληρωνόταν κανονικά, καθώς υπήρχε δυσλειτουργία, οικονομική. Παρά τις παραπάνω δυσκολίες το Κέντρο δέχτηκε πολλά αιτήματα από γονείς, εκπαιδευτικούς, ένοπλες δυνάμεις, άτομα που είχαν ανάγκη βοήθειας και ανταποκρίθηκε σε αυτές διοργανώνοντας αντίστοιχα προγράμματα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης Χανίων κ. Μιχάλης Παπαβασιλείου που ανέφερε στα “Χ.Ν.” οτι ” το Κέντρο κάνει πολύ εμπεριστατωμένη και σοβαρή δουλειά στον τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών όμως αντιμετωπίζει ισχυρότατο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του Κέντρου. Αυτή την στιγμή ο ΟΚΑΝΑ που είναι υποχρεωμένος μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών δια της ΚΕΔΚΕ να δίνει το ήμισι του προϋπολογισμού των συμβατικών υποχρεώσεων του, έχει εδώ και τρία χρόνια να δώσει στο Κέντρο τα χρήματα που του αναλογούν.
Τα χρήματα αυτά είναι περίπου 250.000 ευρώ. Χρωστάμε στο ΙΚΑ, στην Εφορία ενώ οι εννέα εργαζόμενοι στο Κέντρο παραμένουν απλήρωτοι αρκετό καιρό τώρα. Εάν δεν υπάρξει κάποια πολιτική βούληση, παρα τις αγωνιώδεις προσπάθειες μας, το Κέντρο μοιραίως θα καταλήξει στο να κλείσει”.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Φραγκάκης τόνισε οτι οι καθυστερήσεις από τον ΟΚΑΝΑ, έχουν δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο Κέντρο Πρόληψης, που είναι αναγκαίο να λυθεί.
“Οι χρηματοδοτήσεις από τον ΟΚΑΝΑ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες και να δίνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του. Διότι όσο υπερβάλλοντα ζήλο και να δείξει το προσωπικό όταν παραμένει απλήρωτο, επικρατεί καθεστώς αβεβαιότητας. Επίσης το Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης, αν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Πολιτείας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δεσμευτεί οικονομικά για τις οφειλές του Κέντρου”.

Ομάδα Γονέων Παιδιών
Προσχολικής Ηλικίας

Ομάδα γονέων διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους γονείς με παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας (από ενός μήνα έως 6 ετών) σε θέματα ανατροφής σχέσεων επικοινωνίας, αλλά και στην αποφόρτισή τους σε δυσκολίες που βιώνουν σε σχέση με το ρόλο τους. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του:
“Η διαδικασία της ομάδας έχει στόχο να διευκολύνει τους γονείς να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τους φόβους, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σε σχέση με το ρόλο τους, αλλά και σε σχέση με τις ανάγκες και το μεγάλωμα των παιδιών τους, σ΄ αυτήν την κρίσιμη ηλικία που τίθενται τα θεμέλια της ομαλής ανάπτυξης Η ομάδα έχει διάρκεια 8 συναντήσεων, με ημερομηνία έναρξης την 4/3 και ημερομηνία λήξης την 29/4 και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 6.30 μ.μ. ? 8 μ.μ. στην οδό Βύρωνος 35, Xανιά . Η ομάδα θα είναι ολιγάριθμη και για το λόγο αυτό θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συντονίστριες της Ομάδας είναι: η κα Νυσταζάκη Ιωάννα Κοινωνική Λειτουργός και η κα Τερεζάκη Αλεξάνδρα Κοινωνιολόγος, επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Η συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτεί οικονομική επιβάρυνση. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα δίνονται από τη Γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης στα τηλέφωνα 28210 -28166 και 28210- 51214, τις εργάσιμες ημέρες από 8:30π.μ . έως 2:30μ.μ.”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα