Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

“Στερεύουν” οι δεξαμενές των πρατηρίων υγρών καυσίμων και στα Χανιά καθώς χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν να εφοδιαστούν υπό τον φόβο της εξάντλησης των αποθεμάτων βενζίνης, λόγω της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι τελωνειακοί υπάλληλοι μέχρι και αύριο, Πέμπτη.
Εως χθες το βράδυ το 40% των πρατηρίων στα Χανιά είχαν μείνει από καύσιμα, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ εκτιμάται ότι οι δεξαμενές στα περισσότερα βενζινάδικα της πόλης θα έχουν στερέψει εντελώς.
Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για την αγορά των καυσίμων λόγω της ενδεχόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων απο την ερχόμενη Παρασκευή.
Τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς οφείλονται προς το παρόν στο κλίμα «πανικού» που δημιουργήθηκε με αφορμή την απεργία, αναμένεται ωστόσο να ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς τα αποθέματα στις δεξαμενές των πρατηρίων και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων θα εξαντλούνται σταδιακά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων κ. Βαγγέλη Κώτσο “οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και η κίνηση στα βενζινάδικα αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα “ουρές” να σχηματίζονται έξω απο τα καταστήματα. Τα περισσότερα βενζινάδικα είχαν προβλέψει να εφοδιαστούν με καύσιμα έχοντας αποθέματα για τέσσερις ημέρες επειδή η απεργία των τελωνειακών ήταν γνωστή.
Δυστυχώς όμως, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο (σ.σ σήμερα) το βράδυ θα έχουν τελειώσει τα πάντα. Ήδη για σήμερα Τρίτη το 1/3 των πρατηρίων στα Χανιά έχουν ξεμείνει απο αμόλυβδη ενώ μέχρι το βράδυ το 40% των βενζινάδικων της πόλης δεν είχε βενζίνη. Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το βράδυ της Τετάρτης η έλλειψη των καυσίμων θα είναι καθολική”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται, σπεύδοντας να αποθηκεύουν βενζίνη. “Η αποθήκευση καυσίμων σε μπιτόνια τα οποία δεν είναι ειδικά για την συγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται δια του νόμου όχι μόνο για τους πελάτες αλλά και για τους συναδέλφους πρατηριούχους. Είναι κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι κατά την ώρα του εφοδιασμού βενζίνης στα μπιτόνια, λόγω του στατικού ηλεκτρισμού μπορεί να δημιουργηθεί ανάφλεξη. Γενικότερα η αποθήκευση καυσίμων σε μπιτόνια τα μετατρέπει σε “κινούμενη βόμβα”, τόνισε ο κ. Κώτσος.
“Δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει η απεργία των τελωνειακών, αφού αύριο (σ.σ. σήμερα) συνεδριάζουν αν θα συνεχίσουν ή όχι. Εκτιμάται πως η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη. Ωστόσο, σήμερα αποφασίζουν και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων για τον εάν θα ξεκινήσει και ο δικός τους κλάδος απεργία από την ερχόμενη Παρασκευή. Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μια κατάσταση «εκρηκτική»” επεσήμανε.
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Αναφορικά με τις αποδείξεις στα καύσιμα ο κ. Κώτσος ανέφερε ότι πολλοί καταναλωτές τις απαιτούν από τα πρατήρια μετά τη ψήφιση του νόμου για την εγκατάσταση και λειτουργία πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. “Πολλοί καταναλωτές ζητούν αποδείξεις που δεν μπορούμε να εκδώσουμε, ωστόσο «κόβουμε» τιμολόγια” σημείωσε.
Τέλος, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό Χανίων την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βενζινοπωλών, διαμορφώνεται απο 1,33-1,40 ευρώ το λίτρο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αναφέρεται: “Εντονα προβλήματα ρευστότητας έχει δημιουργήσει στους πρατηριούχους το «πάγωμα» της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, από την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στους βενζινοπώλες, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος», για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασαν με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή που ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης και πούλησαν με το χαμηλό συντελεστή του θέρμανσης. Το υπουργείο δεν έχει κάνει επίσης εκκαθάριση των πωλήσεων που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προμηνύει νέες καθυστερήσεις στην επιστροφή του φόρου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων ? Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλλει ότι το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κράτος, υποχρεώνει ουσιαστικά τους βενζινοπώλες να δανείζουν άτοκα το Δημόσιο. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα έσοδα λόγω κρίσης είναι μειωμένα και οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αυξάνονται λόγω της πρόσφατης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη.
Σημειώνουμε επίσης ότι το Δημόσιο οφείλει πριν ζητήσει θυσίες από την κοινωνία, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα