Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ

“Τα ξίφη τους” διασταύρωσαν για μία ακόμη φορά χθες, ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Ντερμανάκης,
κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων στην οποία έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής για το 2009.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης “το 2009 ήταν ένα έτος σημαντικών αλλαγών για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τον Δήμο Χανίων. Εγινε επέκταση των υπηρεσιών του και σε άλλο κτήριο κι έτσι ουσιαστικά έχει διπλασιαστεί ο χώρος στον οποίο μπορούν να εργάζονται οι υπάλληλοι, ενώ δόθηκε η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Ακόμη, το 2009 έγινε η μετατροπή των τριών επιχειρήσεων της ΔΗΠΕΧ, του ΚΑΜ και της “Κύδων”, των δύο πρώτων σε κοινωφελείς επιχειρήσεις ενώ της τρίτης σε ανώνυμη εταιρεία”.
“Επίσης το περασμένο έτος εξηγγέλθη η Διοικητική μεταρρύθμιση η οποία στην συνέχεια ονομάστηκε πρόγραμμα Καλλικράτης. Η Διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και εφόσον πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί μέσα από τα σχετικά συνέδρια, τότε τόσο η Αυτοδιοίκηση όσο και η χώρα θα ωφεληθούν ιδιαίτερα.
Ο Δήμος Χανίων είναι αυτός ο οποίος πληροί όλες τις προυποθέσεις ενός οργανωμένου Δήμου όπως τέθηκαν από τον Υπουργό κ. Ραγκούση κατά την διάρκεια της εξαγγελίας του”, τόνισε κ. Βιρβιδάκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι “η προετοιμασία που έχει κάνει ο Δήμος για το ΕΣΠΑ είναι ουσιαστική, κάτι το οποίο είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά. Ο κ. Καρούντζος έκανε λόγο για σημαντική ωριμότητα μελετών του Δήμου Χανίων. Μέσα από τις προτάσεις που παρουσιάσαμε στον Περιφερειάρχη, φαίνεται ότι αυτή την στιγμή ο Δήμος Χανίων έχει έτοιμες μελέτες ή μελέτες στη φάση ολοκλήρωσης έργων περίπου 50 εκατ. ευρώ”.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Ντερμανάκης ανέφερε ότι ο απολογισμός του Δημάρχου Χανίων για την πόλη κινείται μεταξύ τέλματος, αδράνειας και αναποτελεσματικότητας.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως άλυτα προβλήματα της πόλης το χωροταξικό, για το οποίο όπως τόνισε ο ίδιος “η στασιμότητα του έργου δημιουργεί πολύπλευρα ζητήματα στον τρόπο ζωής και εμποδίζει την προοπτική ανάπτυξης, καθώς δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργικότητα της πόλης”.
Για το κυκλοφοριακό ο κ. Ντερμανάκης ανέφερε ότι “βρίσκεται σε μηδενική αφετηρία ενώ το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια”.
Για το παλιό νοσοκομείο επεσήμανε πως “έχει καταστεί ερείπιο – ετοιμόρροπο, ενώ θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί εξ αρχής ένα τμήμα του. Με ευθύνη αποκλειστικά του κ. Βιρβιδάκη, της αναποφασιστικότητας και της έλλειψης προγραμ- ματισμού, είναι αναπόφευκτη, εκ των πραγμάτων, η πλήρης κατεδάφισή του”.
Για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ο κ. Ντερμανάκης έκανε λόγο για “απαράδεκτη και ακατανόητη στάση του κ. Βιρβιδάκη που έχει αποδυναμώσει τη διεκδίκηση την οποία θα όφειλε να έχει κάνει ο Δήμος αποτελεσματικά, για την πλήρη και οριστική απόδοση του ενιαίου χώρου στον Δήμο Χανίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”.
Για την Δημοτική Αγορά, ότι “κινδυνεύει να καταστεί ιστορικό μνημείο υπό πλήρη εγκατάλειψη της Δημοτικής αρχής”.
Για το Εθνικό Στάδιο πως “είναι ακόμα άλλη μία διαπίστωση της εγκατάλειψης”.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Ντερμανάκης για το έργο των Δημοτικών Επιχειρήσεων, για τις οποίες τόνισε ότι “έχουν μείνει σε όποια κατάσταση τις παρέλαβε ο κ. Βιρβιδάκης, χωρίς καμία περαιτέρω ανάπτυξη. Τα προβλήματα είναι εμφανή σε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις και Διαδημοτικές, όπως η ΔΕΥΑΧ -με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ζητήματα- η ΔΕΔΙΣΑ, η ΔΗΠΕΧ. Ιδιαίτερα ο ΟΔΗΚΟΙΠ, περιορίζεται σε μικρές φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις με εμφανή την έλλειψη κοινωνικού προγραμματισμού”.
Για το Κολυμβητήριο, ότι “είναι οικτρή η διαπίστωση πως ένα έργο που κόστισε σημαντικότατα χρηματικά ποσά και που θα μπορούσε να έχει τεθεί σε λειτουργία, μένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αναξιοποίητο και ο κ. Βιρβιδάκης κάνει μόνο διαπιστώσεις ελλείψεων, χωρίς να προσπαθεί για την επίλυσή των με την Νομαρχία, τον Δήμο Ακρωτηρίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης”.
Τέλος, για την Παλιά Πόλη: “η κορύφωση της αποτυχίας των επτά χρόνων του κ. Βιρβιδάκη στον Δήμο αποδεικνύεται ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη. Ο κ. Βιρβιδάκης δεν μπορεί να συνεργαστεί ούτε με τους φορείς της Παλιάς Πόλης και ούτε να αξιοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσε τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα