Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ζωντανή η μνήμη της Ελευθερίας Ξηρουχάκη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ηρωίδα Ελευθερία Ξηρουχάκη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944, πραγματοποιήθηκε χθες στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας στο Αρώνι, στο εκεί μνημείο της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αρωνίου ´Η Ομόνοια´, Μιχάλης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής ξεκινώντας από τη σύλληψη της Ξηρουχάκη μέχρι την εκτέλεσή της στις 13-7-1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε ότι «λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί ακρωτηριασμένοι. Παραφράζοντας κάποιος αυτήν τη ρήση καταλαβαίνει ότι αυτό που πραγματοποιούμε σήμερα (χθες), ουσιαστικά αντανακλά αυτό που ζητά η εποχή, η τοπική κοινωνία, αυτό που μας ενώνει για να βρεθούμε και να θυμηθούμε την ηρωική πράξη της συμπολίτισσάς μας Ελευθερίας Ξηρουχάκη που προέταξε το συλλογικό έναντι του ατομικού και καταδεικνύει στη σημερινή γενιά προς τα πού πρέπει να πορευτούμε για να βρούμε τον σωστό δρόμο».
Ο ίδιος τόνισε ότι «η Ελευθερία Ξηρουχάκη παραμένει αθάνατη στην ψυχή των συγχωριανών της, διότι με τη θυσία και τον ηρωισμό της εδόξασε την οικογένειά της, το χωριό της και την Κρήτη σε ολόκληρη την οικουμένη, όπως άλλωστε τόσοι άλλοι αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».
Ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση Εθνικού Υμνου και η εκδήλωση έκλεισε με  παραδοσιακό κέρασμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα