Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Γιάννης Στουρνάρας: Το ?κεφάλαιον? της ελληνικής τριανδρίας

Οι τροϊκανοί εξακολουθούν να μας θεωρούν ως τους κακομαθημένους της τάξης. Μας επιβάλλουν ´τιμωρίες´, να ακολουθήσουμε αναποτελεσματικό, σκληρό και άδικο πρόγραμμα. Παρά του ότι το Δημόσιο μειώνει τις δαπάνες του, οι ΔΕΚΟ βρίσκουν τον δρόμο της αποκρατικοποίησης και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να πείσουμε τους εταίρους μας ότι διαβάσαμε καλά το μάθημα, αυτοί δεν μας πιστεύουν. Μας μεταχειρίζονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα!

Ο υπ. Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, οικονομολόγος της Οξφόρδης, που υπήρξε άτυπος σύμβουλος του κ. Σημίτη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπ. Τραπ. της Ελλάδος, διευθύνων σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή και δ/ντής του ΙΟΘΕ από Ιαν. 2010 έως 26/6/12, πιστεύει ότι η επιλογή των μέτρων είναι ένα δύσκολο έργο, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι τυχόν απομάκρυνσή μας απ? το ευρώ το κόστος θα είναι απροσδιόριστο και καταστρεπτικό. Αφ? όταν ανέλαβε υπουργός, προσπαθεί να εξηγήσει στο εσωτερικό και εξωτερικό πόσο φθοροποιό είναι να κάνει κανείς τέτοια πολιτική στη μνημονιακή Ελλάδα.

Οι υπουργοί που πέρασαν από το κτήριο της οδού Νίκης δεν ήσαν ´χαρισματικοί´ στην κατάθεση ιδεών και στη λήψη αποφάσεων, οι δε πολιτικές τους ήταν άνευ αποτελέσματος. Η ύφεση μεγάλωνε, αυξάνοντας το χρέος, το Α.Ε.Π. συρρικνούντο και οι θυσίες μείωναν το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο κ. Σαμαράς βρήκε υπουργό μη αναλώσιμο και επαρκή να θητεύσει χωρίς περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Ο κ. Στουρνάρας, επικοινωνιακός και ενημερωμένος στα οικονομικά, έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του ν? αντέξει σε κάθε πίεση, ικανοποιημένος έστω και με μικρού μεγέθους επιτυχίες. Από τις πρώτες ημέρες στις Βρυξέλλες έδειξε αποφασιστικότητα και απεκόμισε φιλοφρονήσεις και καλές εντυπώσεις. Υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στο ευρώ καλείται να επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές και να τις υλοποιήσει πείθοντας τους Ελληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους. Πρωταρχικό του μέλημα είναι να κερδίσει χρόνο και να βρει τον σωστό βηματισμό σ? αυτήν την κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να ?χει τέλος.

Φημολογείται ότι μεγάλος οικονομικός παράγοντας, προκειμένου να βοηθήσει τη μείωση του κρατικού χρέους, προτίθεται ν? αγοράσει απ? τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία πωλούνται στο 15 με 17% της ονομαστικής τους αξίας και να τα χαρίσει στο κράτος. Διαθέτοντας δηλαδή 15 – 17 εκατ. ευρώ ελαφρύνει το Δημόσιο χρέος κατά 100 εκατ. ευρώ. Είναι ο μόνος τρόπος μια δωρεά, να μην πέσει στον πύθο των Δαναΐδων και ίσως βρει μιμητές. Ευκαιρία, όσοι έχουν λεφτά έξω, να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Ο κ. Στουρνάρας συνηθισμένος να διατυπώνει ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες στρατηγικές προτείνει, τώρα με τις αποκρατικοποιήσεις, οι επενδυτές αντί για ρευστό, που προορίζεται για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να επιτραπεί, ώστε να δέχεται το Ταμείο ομόλογα του Δημοσίου, που θ? αγοράζονται απ? τη δευτερογενή αγορά, σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, αλλά θα υπολογίζονται στο ακέραιον. Αν συμφωνήσει η τρόικα, τότε η ζήτηση των ομολόγων θ? ανεβάσει την αξία τους, η κυβέρνηση θα μειώσει το χρέος της και θα ?χει έναν λόγο παραπάνω να διαπραγματευθεί την τιμή των προς πώληση ΔΕΚΟ, που έχουν απαξιωθεί, λόγω της κρίσεως.

Είναι απίθανο να το δεχθούν οι τροϊκανοί, διότι έχουν αποφασίσει το ρευστό απ? τις αποκρατικοποιήσεις να μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ, απ? το οποίο θα εξοφλούνται πρώτα τα δάνεια και ό,τι περισσεύει να τροφοδοτεί τον Π/Υ. Πρόκειται για μια ελκυστική λύση για τη μείωση του χρέους, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Αν το πετύχει ο κ. Στουρνάρας, θα ?χει κάνει όχι ένα βήμα, αλλά ένα τεράστιο άλμα μπροστά!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα