Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

“Ζωντανεύουν” ιστορικά μνημεία

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να δείτε ψηφιακά σε τρισδιάστατη αποτύπωση με μεγάλη ακρίβεια αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, το Ακρωτήρι Θήρας, το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος Βόλου, το ανάκτορο της Βεργίνας, αλλά και το κάστρο της Απτέρας ή το σπήλαιο Αρκουδιώτισσας στο Γουβερνέτο Ακρωτηρίου;

Αυτό πλέον είναι εφικτό μέσω μιας νέας τεχνολογίας: της επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης λέιζερ (Terrestrial Laser Scanning – TLS), που προέκυψε μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησαν η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. στα Χανιά, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και η εταιρεία Αστρολάβος Τεχνική Ο.Ε. με τη συγχρηματοδότηση της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ του Υπουργείου Παιδείας.
Η τεχνολογική αυτή μέθοδος παρουσιάσθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στη Χαλέπα σε ειδική εσπερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών – Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Στόχος της εσπερίδας ήταν να ενημερωθεί το κοινό, αλλά κυρίως οι αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι των Χανίων για τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το νέο “εργαλείο” που δημιουργήθηκε καθώς μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως ένας χώρος, ένα κτήριο, ένα μνημείο ή μια αρχαιολογική ανασκαφή και από την αποτύπωση αυτή μπορεί μετά από το γραφείο του ο αρχιτέκτονας ή ο αρχαιολόγος να αποκτήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή να έχει οποιαδήποτε μέτρηση χρειάζεται.
Οπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών Μανώλης Μαραβελάκης, η έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου και σήμερα το νέο μοντέλο έχει τη δυνατότητα επίγειας σάρωσης μιας ανασκαφής δίνοντας πάνω από 1 εκατομμύριο σημεία.
Για τις θέσεις που ο χειριστής δεν έχει οπτική επαφή με τον χώρο ή το μνημείο, όπως το Σπήλαιο Αρκουδιώτισσας στο Γουβερνέτο, για να γίνουν οι σαρώσεις, ο κ. Μαραβελάκης επεσήμανε ότι χρησιμοποιείται η τεχνολογία του επίγειου σαρωτή λέιζερ σε διάφορες στάσεις μέσα στον χώρο σφαιρικά σε 360 μοίρες που αποτυπώνουν κάποιες σαρώσεις και στο τέλος όλες αυτές ενώνονται με ειδικό λογισμικό και παράγουν το τελικό τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο είναι χρήσιμο για τεκμηριώσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια για αρχαιολόγους, γεωλόγους κ.ά.
Σε παραδείγματα εφαρμογών τρισδιάστατης τεκμηρίωσης μνημείων και παραγόμενων προϊόντων που έχουν μέχρι σήμερα, όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, το Ακρωτήρι Θήρας, κ.ά. αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Ξινόγαλος, τοπογράφος μηχανικός από την εταιρεία Αστρολάβος Τεχνική Ο.Ε.

Ο κ. Ξινόγαλος παρουσίασε την μεθοδολογία, μια τεχνολογία αιχμής, η οποία αποτυπώνει το συνολικό τρισδιάστατο σχήμα αντικειμένων είτε πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχιτεκτονική κτηρίων, χώρων κ.ά.
Αναφερόμενος σε άλλες εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στον κόσμο, εκτός από την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική, επεσήμανε τον κλάδο της Γεωλογίας, τις βιομηχανικές εφαρμογές κ.ά.
Για το σύστημα 3D-ΣΥΣΤΕΚ, τις δυνατότητες, λειτουργίες και προοπτικές μίλησε ο κ. Χρήστος Γεωργής από το Ι.Τ.Ε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν και παραδοτέα στοιχεία που μπορούν να προκύψουν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία και να αξιοποιηθούν από έναν αρχαιολογικό φορέα όπως τομές, τρισδιάστατες μακέτες, video περιήγησης κ.ά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα