25.1 C
Chania
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

Ξεχωριστό µάθηµα ιστορίας σε 4o και 6o Γυµνάσιο

Με ντοκιµαντέρ και συζητήσεις στα πλαίσια της δράσης “Η ιστορία βλέπεται” οι σύλλογοι γονέων του 4ου Λυκείου και του 6ου Γυµνασίου Χανίων, µε τη συνδροµή των εκπαιδευτικών του σχολείου προσπάθησαν να ρίξουν “φως” στα γεγονότα της Μάχη της Κρήτης και στη σύνδεση της µε το σήµερα.

Το απόγευµα του Σαββάτου   µαθητές/τριες του Β5 έκαναν µια παρουσίαση των γεγονότων της Μάχης µέσα από εργασία σε power point. Εστίασα στα κρίσιµα γεγονότα που έκριναν τη µάχη, τους συµµετέχοντες, τον οπλισµό τους κ.α.

Ακολούθησε προβολή του ντοκιµαντέρ “Τα Ναζιστικά Μυστικά της Γερµανίας στην Ελλάδα”. Ακολούθησε συζήτηση για τα όσα αφορά το ντοκιµαντέρ ειδικά για το θέµα των αποζηµιώσεων και των Ελληνικών διεκδικήσεων από τη σηµερινή Γερµανία µε συµµετέχοντα στη δηµοσιογραφική οµάδα που εργάστηκε για το ντοκιµαντέρ.

Χθες Κυριακή, γονείς και µαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν µε τον εικαστικό Κωνσταντίνο Φίσερ στα πλαίσια της δράσης “θα ήθελα να ήξερα περισσότερα”. Σε αυτή ο Κ. Φίσερ µετέφερε την εµπειρία του από τη γνωριµία του µε επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.  Ειδικότερα, στάθηκε στη γνωριµία του µε 22 από αυτούς το διάστηµα 1999-2002 όταν µαζί µε τον Τζορτζ Λάντερς τους βοήθησαν να συµπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα που ζητούσε τότε το Αυστριακό κράτος προκειµένου να δώσει κάποιες αποζηµιώσεις για τους σκλάβους- εργάτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.  Σηµειώνεται πως στα τέλη τηε δεκαετίας του ΄90 Αυστρία λόγω των πιέσεων  από Εβραϊκές κοινότητες στην Αµερική σε βάρος Αυστριακών εταιρειών που χρησιµοποιούσαν σκλάβους εργασίας κατά τον πόλεµο, ώστε να µην µπορούν να εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, είχε αναγκαστεί να δώσει κάποιες αποζηµιώσεις. Ένας Αυστριακός πολίτης ο Τζορτζ Λάντερς και ένας Γερµανός πολίτης ο Κώστας Φίσερ, αντιφασίστες και οι δύο, είχαν βοηθήσει τους Χανιώτες σκλάβους εργασίας να συµπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να πάρουν κάποια αποζηµίωση. «Και τότε και σήµερα, λυπάµαι πραγµατικά για το ποσό των 6-7.000 ευρώ που δόθηκε. Ήταν το ελάχιστο για όσα τράβηξαν οι άνθρωποι αυτοί» ανέφερε ο κ. Φίσερ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα