Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βολές κατά Χ. Ρίχτερ

«Bολές» κατά του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ εξαπέλυσαν τόσο ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης όσο και ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης για προκλητικές θέσεις και δηλώσεις του σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης.

1Ο Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ
«Πλάνη» χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, τα όσα υποστηρίζει σε βιβλίο του ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ περί βαρβαρότητας των Kρητικών κατά των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Βερέμη τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Ρίχτερ στο βιβλίο του από τα Γερμανικά αρχεία, ήταν ένα μέσο προπαγάνδας από τον Γκέμπελς εκείνη την εποχή.
O κ. Βερέμης ήταν ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση που οργάνωσε προχθές η Αντιπεριφέρεια Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της 75ης επετείου της ιστορικής Μάχης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, ο κ. Βερέμης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενα άγνωστο ιστορικό γεγονός, το οποίο λειτούργησε εις βάρος μας, με την έννοια ότι βγήκε ο Γερμανός ιστορικός Ρίχτερ και είπε διάφορα, είναι ότι “έβγαλε” από τα Γερμανικά αρχεία, τους καμένους από τον ήλιο νεκρούς Γερμανούς των οποίων τα όρνια είχαν βγάλει τα μάτια και είπε -διότι αυτήν ήταν η προπαγάνδα τότε της εποχής- πως οι Κρητικοί είναι βάρβαροι και έκαναν αγριότητες. Δεν ήταν οι Κρητικοί. Επειτα έβγαζαν φωτογραφίες (τα πτώματα) και λέγανε “φταίνε οι Κρητικοί|.
Αυτό βέβαια είναι μία πλάνη… Ο Ρίχτερ πιστεύει ό,τι θέλει. Δεν πήγε το μυαλό του στο ότι ήταν η προπαγάνδα της εποχής και με αυτά ο Γκέμπελς έκανε γιορτή…»
«H Μάχη της Κρήτης ήταν από την αρχή μία μάχη γεμάτη εκπλήξεις και πρωτοτυπίες» επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης.
«Η πρώτη μεγάλη πρωτοτυπία ήταν η χρήση των αλεξιπτωτιστών σε μεγάλη έκταση που απέτυχε παταγωδώς, χάρη στους Κρητικούς και στα προβλήματα που συνάντησαν οι Γερμανοί» ανέφερε ο κ. Βερέμης.
Αναφερόμενος στο βασικό δίδαγμα της Μάχης της Κρήτης ο κ. Βερέμης επεσήμανε τη «λαϊκή συμμετοχή που ήταν κάτι το ασυνήθιστο σε έναν τέτοιο πόλεμο, με τέτοια έκταση στον οποίο δεν έφθανε η συνεισφορά των συμμαχικών δυνάμεων, για να καλύψουν το πεδίο και ως εκ τούτου η συνεισφορά των Κρητικών ήταν πολύτιμη».
Στα μηνύματα που εκπέμπει σήμερα η Μάχη της Κρήτης αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης επισημαίνοντας ότι «τέτοιες εκδηλώσεις όπως η Μάχη της Κρήτης, δεν πρέπει να τις εκλαμβάνει ο τόπος μας, ο λαός μας, ως ένα μνημόσυνο, αλλά σαν μία εκδήλωση που θυμίζει, γιατί έγινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τι αποτέλεσματα είχε και τι επεκτάσεις έχει στη σύγχρονη εποχή».
Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη Τζον Ιρβιν για τον ρόλο των γυναικών στη Μάχη της Κρήτης καθώς και συναυλία της χορωδίας Χανίων.

2 MARGARITHSΟ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Για νέα προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία προκειμένου να αποδυναμωθεί και αποδομηθεί η καθοριστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα έκανε λόγο από τα Χανιά ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Μαργαρίτης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στη συμβολή του λαού του νησιού στον αγώνα εναντίων των Ναζί κατακτητών.
Αναφορικά με τον καθηγητή Ρίχτερ, τις θέσεις του οποίου ο κ. Μαργαρίτης έχει αντικρούσει πολλές φορές με γραπτά σε εφημερίδες, αλλά και στα βιβλία του, ο ομιλητής επεσήμανε πως «από τη δεύτερη και τρίτη ημέρα της Μάχης ο Στούντεντ (σ.σ. στρατιωτικός διοικητής υπεύθυνος για την εισβολή στην Κρήτη) και οι επιτελείς του, για να εξηγήσουν στους ανωτέρους τους, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, τι συμβαίνει στην Κρήτη έφτιαχναν ιστορίες ότι έπεσαν πάνω σε… κανιβάλους. Μιλούσαν για κακοποιήσεις των νεκρών στρατιωτών από τους Κρητικούς, βασανιστήρια σε τραυματισμένους, ακρωτηριασμούς πτωμάτων κ.λπ., για να δείξουν ότι το απρόσμενο δεν ήταν η αντίσταση του λαού, αλλά μια παραδοσιακή αγριότητα των Κρητικών».
Ο κ. Μαργαρίτης έκανε λόγο για “παραμύθι” και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ρίχτερ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει τον λόγο των Ναζί και των δοσίλογων και μας τα έκανε ιστορία σήμερα ή μάλλον προσπαθεί να τα κάνει ιστορία, γιατί η αντίδραση που συναντά είναι αρκετά ισχυρή».
Ακολούθησε από τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ εισήγηση με θέμα: “Η συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πείρα και διδάγματα”. Αφού αναφέρθηκε στη συμμετοχή των κομμουνιστών στη Μάχη, αλλά και την απόδραση μελών του κόμματος από τα ξερονήσια που ήταν εκτοπισμένοι (Γαύδο, Φολέγανδρο, Κίμωλο) και την ενεργητική τους αντίσταση απέναντι στον κατακτητή ο κ. Κοκοσάλης σημείωσε για το θέμα Ρίχτερ και αναθεωρητών ιστορικών πως «αποτελεί ένα ολόκληρο ρεύμα το λεγόμενο νέο κύμα που έρχεται σε μεγάλο βαθμό να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του ναζισμού και να αναβιώσει τη ναζιστική αντίληψη και θεώρηση της ιστορίας. Αυτό που σύσσωμος ο αστικός κόσμος αποκρύπτει συνειδητά είναι ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα τόσο στη Μάχη της Κρήτης αλλά και σε όλες τις χώρες που αναπτύχθηκε απελευθερωτικό κίνημα στην ηγεσία του οποίου υπήρχαν παντού τα κομμουνιστικά κόμματα».
Ακολούθησε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ριζίτικων “Κρητικές Μαδάρες”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ο “λαϊκός πόλεμος είναι καταδικαστέος βάσει τού Διεθνούς Δικαίου, εκτός εάν τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα