Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι προσέχουμε κατά την φύτευση της αμαρυλλίδας;

Η αμαρυλλίδα (ή αμαρυλλίς) είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου, καθώς γοητεύει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη που προβάλλουν πάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους. Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Αφού αναπτυχθεί ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών της, υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους έντονους ανέμους. Για να φυτέψουμε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε μέτριες γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών, και τοποθετούμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού μας που έχει ήλιο.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του μαρουλιού;
Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 14-19°C. Γενικότερα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκαύματα στο φύλλωμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες ή στην παγωνιά του χειμώνα από άλλες. Για τη φύτευση του μαρουλιού, το ιδανικό έδαφος είναι γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Αν ο κήπος μας έχει πολύ βαρύ αργιλώδες χώμα που μαζεύει νερό, καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα αναχώματα (σαμαράκια) που μας βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού.

Πώς φυτεύουμε το χρυσάνθεμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Ανάλογα την ποικιλία και το μέγεθος του χρυσάνθεμου, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 20-30 εκατοστών που να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό όταν ποτίζουμε. Κατά τη μεταφύτευση στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας μίγμα για τη φύτευση των χρυσάνθεμων χρησιμοποιώντας επιφανειακό κήποχωμα (χώμα από τον κήπο), τύρφη και περλίτη σε αναλογία 3:2:1. Κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου, προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες, προκειμένου να μη ζορίσουμε το φυτό και μπορέσουν να ανοίξουν τα λουλούδια του. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες μέσα στη γλάστρα, σπάμε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια, ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Η φύτευση του χρυσάνθεμου είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο και όχι τις μεσημεριανές ώρες, για να αποφύγουμε στρεσάρισμα στο φυτό που μπορεί να οδηγήσει στο να μαραθούν τα φύλλα του.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα