Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Τα “γυρίζει” πάλι ο Δήμος Χανίων;

Χωρίς εισήγηση για το πολεοδομικό και συγκεκριμένα το θέμα των χρήσεων γης του λόφου Καστέλι στην παλιά πόλη, θα προσέλθει στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του περί του αντιθέτου.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαράλαμπος Λουτσέτης με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, μέσω της οποίας ζητά να εισαχθεί ως θέμα ημερησίας διάταξης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης την οποία και επισυνάπτει. Η κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής Σημανδηράκη έρχεται να προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης είχε ανακοινωθεί ότι η πρόταση που θα πάει προς έγκριση στο επόμενο συμβούλιο η Δημοτική Αρχή θα αφορά «κοινωφελείς λειτουργίες» για τα κτήρια που έχουν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο και διατήρηση του χαρακτηρισμού της «αμιγούς κατοικίας» για τον υπόλοιπο λόφο Καστέλι. Τη μοναδική δηλαδή πρόταση που μπορεί να προστατεύσει τα ιστορικά κτήρια από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία των Χανίων.
Η τακτική των καθυστερήσεων που επιχειρεί να “παίξει” η Δημοτική Αρχή Σημανδηράκη, ενδέχεται να φέρει προ τετελεσμένων το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, καθώς υπάρχει προθεσμία στους Δήμους να ρυθμίσουν ζητήματα που αφορούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, και αν δεν τηρηθεί, τον καθορισμό των χρήσεων γης αναλαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό θα ήταν μια πολύ… βολική εξέλιξη για τη Δημοτική Αρχή, ώστε να μην πάει κόντρα στα σχέδια ξενοδοχοποίησης (κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κόπτεται) και να πετάξει το “μπαλάκι” στην κεντρική εξουσία, παραμένοντας απλώς θεατής των εξελίξεων που θα συντελούνται στην “καρδιά” των Χανίων.
Αναλυτικά ο κ. Λουτσέτης στην επιστολή του προς τον κ. Δαμιανάκη αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε, σε δημόσιες συνεδριάσεις του Δ.Σ. μας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χαζιράκης Νίκος είχε δεσμευτεί προκειμένου σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. να συζητηθεί το θέμα των χρήσεων του λόφου Καστελίου και του στρατοπέδου Μαρκόπουλου πρό της γενικότερης συζήτησης και έγκρισης της αναθεώρησης του ΓΠΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντί αυτού, έπειτα από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Χαζιράκη την Παρασκευή 19/2, ενημερωθήκαμε για την πρόθεσή του να γίνει η εν λόγω συζήτηση ως προ ημερησίας συζήτηση, χωρίς εισήγηση από μεριάς του, με αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24/2 να μην είναι στην ημερήσια διάταξη το εν λόγω θέμα. Μάλιστα εξεφράσθη η άποψή του να μην γίνει καν συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα προ της γενικής έγκρισης της αναθεώρησης του ΓΠΣ. Επειδή:
1. Το εν λόγω θέμα κρίνεται σημαντικό για την πόλη και στα εκτός ημερησίας θέματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.
2. Η συζήτηση του εν λόγω θέματος χωρίς εισήγηση δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεδομένου των ασφυκτικών προθεσμιών κάτι τέτοιο μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά το σύνολο της εξέλιξης της αναθεώρησης του ΓΠΣ.
3. Η εν λόγω διαδικασία εγείρει από μεριάς μας πολλά ερωτηματικά για τον λόγο που η Δημοτική Αρχή δεν επιλέγει να αποκρυσταλλωθεί η δηλωθείσα πρόθεσή της για κοινωφελή χρήση στα εν λόγω π.χ. κτήρια σε απόφαση του Δ.Σ.
4. Δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η απόφαση 416/2020 του ΔΣ μας όπου ρητά αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα κτίρια του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι.
5. Εάν δεν γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα, ενδέχεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του ΓΠΣ όλου του Δήμου Χανίων, ως σημαντικό θέμα από μόνο του, να επισκιαστεί από τα εν θέματι στο παρόν θέματα, υποβαθμίζοντας έτσι την διαδικασία. Παρακαλούμε για τους παραπάνω λόγους, καθώς και αυτούς που αναφέρονται και στην συνημμένη πρόταση εισήγησης, δεδομένου ότι η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να φέρει εισήγηση στην επόμενη πρόσκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπως εισαχθεί ως θέμα ημερησίας διάταξης η συνημμένη εισήγησή μας. Επίσης επισυνάπτονται στο παρόν και τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται στην εισήγηση.

 

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες