Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Τι λίπασμα βάζουμε στην καλλιέργεια της πατάτας;

Κατά τη φύτευση στο χωράφι, ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, βελτιώνουμε και το χώμα καθώς γίνεται πιο αφράτο και διαθέτει καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση. Στην αρχική λίπανση, μπορούμε να προσθέσουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Άλλωστε, η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ απαιτητική και απορροφά μεγάλες ποσότητες καλίου από το έδαφος εξαντλώντας το χωράφι μας. Συμπληρωματική λίπανση της πατάτας, γίνεται κατά την περίοδο του σωριάσματος της πατάτας, ένα μήνα περίπου μετά το φύτρωμα, προσθέτοντας βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητας σε άζωτο.

Τι σημεία επιλέγουμε για τη φύτευση της γλυσίνας;

Γλυσίνα, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού που δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχικά, πρέπει επιλέγουμε προσεκτικά το σημείο που φυτεύουμε τη γλυσίνα. Αποφεύγουμε να τη φύτευση της γλυσίνας σε σημεία πολύ κοντά στο σπίτι ή σε τοίχους, καθώς το ριζικό σύστημα της γλυσίνας είναι σκληρό και μπορεί να κάνει ζημιά. Φροντίζουμε να τη στηρίζουμε σε κάποια ισχυρή μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή για φράκτη ή πέργκολα. Το βάρος του φυλλώματος και των ανθισμένων λουλουδιών της γλυσίνας δεν είναι αμελητέο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στήριξης. Η γλυσίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, όπου μας μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους.

Ποια εποχή κλαδεύουμε τα αβοκάντο;

Τα δέντρα αβοκάντο χρειάζονται μέτριο κλάδεμα κάθε χρόνο. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μέτριο κλάδεμα στις περισσότερες ποικιλίες αβοκάντο δεν έχει σημαντική επίδραση στην ποσότητα της παραγωγής και στο μέγεθος των καρπών. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αβοκάντο είναι την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της συγκομιδής, και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες