Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα μυστικά του κήπου…

Τι κλάδεµα κάνουµε σε µεγάλα δέντρα αχλαδιάς;

Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεµα κάθε χρόνο την περίοδο του χειµώνα. Το κλάδεµα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηµατισµό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται µε αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και µε την σύντµηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαµηλό ύψος το δέντρο και να διευκολύνεται η συγκοµιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται.Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής σε αχλάδια, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισµού και αερισµού στο εσωτερικό της κόµης των δένδρων. Πρέπει να σηµειώσουµε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηµατίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεµα καρποφορίας.

Χρειάζεται κλάδεµα ο βασιλικός;

Οι περισσότερες ποικιλίες του βασιλικού δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεµα. Μόνο οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πολύ όπως ο πολυετής βασιλικός, κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειµώνα, για να περιορίσουµε το ύψος του και να αφαιρέσουµε ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Συνήθως, στους βασιλικούς, κάνουµε συχνά κορφολόγηµα, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουµε συµπαγές το σχήµα του. Είναι σηµαντικό να αφαιρούµε τα άνθη του βασιλικού, µόλις σχηµατισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουµε παράταση της µακροζωίας του και να αποφύγουµε παράλληλα την εξασθένηση του φυτού.

Ποια εποχή κλαδεύουµε την ορτανσία και µε ποιο τρόπο;

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεµα κάθε χρόνο για να αναπτύξει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεµα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειµώνα, κατά τον µήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει ακόµα καινούρια βλάστηση. Κλαδεύουµε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλµούς (τα σηµεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) µετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω µέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεµα της ορτανσίας, αποµακρύνουµε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούµε το φυτό σε µια συµπαγή και συµµετρική µορφή µε δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συµµετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόµενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να µας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όµορφο σχήµα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα