Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πότε και πώς κλαδεύουµε τις τριανταφυλλιές;

Το κλάδεµα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σηµαντική καλλιεργητική φροντίδα για την ανάπτυξη του φυλλώµατος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας. Αν δεν κλαδέψουµε τις τριανταφυλλιές µας, γεµίζουν µε αδύναµους βλαστούς και µειώνεται ο αριθµός και το µέγεθος των λουλουδιών τους. Κλαδεύουµε λοιπόν τις τριανταφυλλιές µας κάθε χρόνο, συνήθως από τα µέσα Ιανουαρίου µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εποχή του κλαδέµατος µπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα την περιοχή, το υψόµετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς που έχουµε. Επιλέγουµε για το κλάδεµα µέρες ηλιόλουστες που δεν είναι βροχερές. Με το κλάδεµα της τριανταφυλλιάς αφαιρούµε ξεραµένα, άρρωστα και εξασθενηµένα κλαδιά για να ενισχύσουµε την καινούρια βλάστηση και να εξασφαλίσουµε καλύτερο αερισµό. Επίσης, αφαιρούµε ξερά και υπερώριµα άνθη για να βοηθήσουµε την ανάπτυξη νέας ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς. Ανάλογα την ποικιλία της τριανταφυλλιάς κλαδεύουµε τους υγιείς βλαστούς της µε διαφορετικό τρόπο για να διατηρήσουµε το σχήµα του φυτού και να απολαύσουµε πλούσια ανθοφορία.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η πρίµουλα;

Η πρίµουλα είναι το λουλούδι που ανθίζει πρώτο µέσα στο χειµώνα! Αν και πολυετές ποώδες λουλούδι χαµηλής ανάπτυξης, η πρίµουλα φυτεύεται κυρίως ως ετήσιο φυτό και µας χαρίζει τα υπέροχα άνθη της από τις αρχές Ιανουαρίου µέχρι τα τέλη της άνοιξης. Το όνοµα της πρίµουλας προέρχεται από τα λατινικά και σηµαίνει πρώτη, επιβεβαιώνοντας την πρώιµη ανθοφορία της στην καρδιά του χειµώνα. Η πρίµουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιµήσει, γι’ αυτό προτιµούµε κυρίως ηµισκιερές θέσεις φύτευσης προστατευµένες από τον έντονο µεσηµεριανό ήλιο. Πρέπει να γνωρίζουµε πως τα ζεστά και τα ψυχρά ρεύµατα αέρα µπορούν να προκαλέσουν ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίµουλας. Οι πρίµουλες διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστηµα γι’ αυτό φυτεύονται σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς δε χρειάζονται ιδιαίτερο βάθος για να αναπτυχθούν. Μία απόσταση περίπου 20 εκατοστών µεταξύ των φυτών πρίµουλας είναι ιδανική για τη φύτευση τους. Ενσωµατώνουµε στο χώµα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, και παράλληλα προσθέτουµε κοµπόστ στο εδαφικά µείγµα. Για τη φύτευση της πρίµουλας, χρησιµοποιούµε φυτόχωµα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωµα για λουλούδια.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βερικοκιάς για να φυτέψουµε;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, ντόπιες ελληνικές και ξένες, που διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουµε στον κήπο µας. Οι πιο δηµοφιλείς ποικιλίες βερικοκιάς που καλλιεργούνται στη χώρα µας είναι οι εξής:
• Ποικιλία βερικοκιάς Μπεµπέκου: Πολύ καλή ελληνική ποικιλία βερικοκιάς, µε µεγάλο µέγεθος καρπού, σχετικά στρογγυλο, κατάλληλη τόσο για φρέσκια κατανάλωση όσο και για κοµπόστα, µε πολύ συνεκτική και χυµώδη σάρκα και εξαιρετική γεύση που ωριµάζει στα µέσα του Ιούνη. Οι βερικοκιές Μπεµπέκου είναι ευαίσθητες στην ίωση της σάρκας που προκαλεί σηµαντικά προβλήµατα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς.
• Ποικιλία βερικοκιάς ∆ιαµαντοπούλου: Άλλη µία πολύ καλή ελληνική ποικιλία βερικοκιάς, µε µέτριο µέγεθος καρπού και σχετικά σφαιρικό σχήµα, ελαφρά πλακέ, σχετικά οψιµότερη καθώς ωριµάζει στα τέλη Ιουνίου. Έχει ανοικτοκίτρινο χρώµα και µαλακή σάρκα καρπού, πολύ γλυκιά, αρωµατική και εξαιρετική γεύση. Η ποικιλία ∆ιαµαντοπούλου είναι κατάλληλη και για αποξήρανση καρπών.
• Ποικιλία βερικοκιάς Τίρυνθας: Υπερπρώιµη ποικιλία βερικοκιάς που ωριµάζει στα τέλη Μάϊου, θεωρείται µέτριας ποιότητας, καθώς δεν είναι τόσο καλή γευστικά και είναι ευαίσθητη στην ίωση της σάρκας.
• Ποικιλία βερικοκιάς Harcot: Ποικιλία που κατάγεται από τον Καναδά, πολύ παραγωγική, µε µεγάλο µέγεθος καρπού, πορτοκαλί χρώµα και γλυκιά χυµώδης γεύση. Εξαιρετική ποικιλία, ανθεκτική στην ίωση της σάρκας που ωριµάζει στο δεύτερο δεκαήµερο του Ιουνίου.
• Ποικιλία βερικοκιάς Aurora: Πρώιµη ποικιλία βερικοκιάς που ωριµάζει τέλος Μάϊου, ανθεκτική στην ίωση της σάρκας µε σχετικά µεγάλο µέγεθος καρπού. Σχετικά γευστική ποικιλία που µαλακώνει γρήγορα ο καρπός της.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα