Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

Η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, καθώς επίσης σε φυτώρια. Προσφέρει σημαντική προστασία για τα φυτά όταν κλαδεύουμε, χρησιμοποιείται ως κόλλα σε ενώσεις για το μπόλιασμα, καθώς επίσης ως επικαλυπτικό σε πληγές που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα και γεωργικά μηχανήματα:
α) Πάστα επούλωσης σε τομές από κλάδεμα: Η πιο σημαντική εφαρμογή της αλοιφής επούλωσης είναι στις τομές κλαδέματος σε καρποφόρα δέντρα και σε καλλωπιστικά δέντρα για να καλύψει την επιφάνεια της τομής και να το προστατέψει από μυκητολογικές ασθένειες, από προσβολές εντόμων και από τον παγετό.
β) Πάστα εμβολιασμού στο μπόλιασμα των δέντρων: Ο εμβολιασμός καρποφόρων δέντρων απαιτεί την χρήση της αλοιφής στο σημείο εμβολιασμού για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συγκόλληση του υποκειμένου με το εμβόλιο, ταχύτερο κλείσιμο της πληγής και προστασία από έντονη ηλιοφάνεια και παγετό.
γ) Πάστα επούλωσης σε πληγές φυτών: Σε πληγές φυτών που έχουν δημιουργηθεί από έντονες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι και ανεμοθύελλα ή από τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων, η προσθήκη πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Πώς σώζουμε ένα φυτό σε γλάστρα που έχει ποτιστεί υπερβολικά

Αν ποτίσαμε πολύ κάποιο φυτό που έχουμε σε γλάστρα, σταδιακά θα παρατηρήσουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του υπερβολικού ποτίσματος να κάνουν την εμφάνισή τους.
Όσο συνεχίζουμε να ποτίζουμε, τόσο τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.
Πριν το πρόβλημα προχωρήσει περισσότερο, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να σώσουμε το φυτό μας.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το υπερβολικό πότισμα:
• Διακόπτουμε άμεσα το πότισμα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε σχετικά ζεστό ημισκιερό σημείο για να στεγνώσει σταδιακά το χώμα της και να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.
• Αν η γλάστρα μας δεν έχει τρύπες, ανοίγουμε άμεσα τρύπες για να φύγει το νερό που περισσεύει από το υπερβολικό πότισμα που κάναμε στη γλάστρα.
• Όταν το χώμα της γλάστρας παραμένει υγρό και δεν στεγνώνει, μεταφυτεύουμε το φυτό σε άλλη γλάστρα, λίγο μεγαλύτερη χρησιμοποιώντας καινούριο φυτόχωμα χωρίς υγρασία.
• Κατά τη μεταφύτευση, ελέγχουμε αν έχει εμφανιστεί σάπισμα στις ρίζες και αφαιρούμε προσεκτικά τα σαπισμένα τμήματα της ρίζας με ένα κλαδευτήρι.
• Μετά τη μεταφύτευση, ποτίζουμε τα φυτά με χαλκό για να εξασφαλίσουμε απολύμανση του ριζικού συστήματος και προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις της στάχτης στον κήπο


Τι θα λέγατε να μην πετάξουμε τη στάχτη από την καύση των ξύλων στο τζάκι και τον ξυλόφουρνο και να την αξιοποιήσουμε για τη φροντίδα των φυτών μας;
H στάχτη είναι πολύ χρήσιμη για τον κήπο, όπως συμβαίνει και με άλλα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική. Αναφερόμαστε στα υπολείμματα καφέ, το πράσινο σαπούνι, το γάλα, τη μαγειρική σόδα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν και την κανέλα.
Ανάλογα τις ανάγκες των φυτών μας και τη διαθέσιμη ποσότητα, η στάχτη μπορεί να εφαρμοστεί για την οικολογική λίπανση σε δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, για την βελτίωση του εδάφους, καθώς και για την οικολογική προστασία των φυτών.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας είναι καθαρή από προσμείξεις με άλλα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Και φυσικά δεν προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα