Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook,
για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης

Μένω στον Στύλο και σκέφτομαι να φυτέψω αβοκάντο. Τι πρέπει να ξέρω;

Δέντρο απ’ τα υποτροπικά, φύτεψε αβοκάντο,
είναι και αποδοτικό γι’ αυτό σου λέω κάντο.

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό και επομένως η καλλιέργειά του περιορίζεται σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ ψυχροί χειμώνες. Αναπτύσσεται σε πολύ ελαφρά (αμμώδη) έως μέσης σύστασης αργιλλοπηλώδη εδάφη, που πρέπει να είναι βαθιά, γόνιμα και να στραγγίζουν καλά. Εδάφη με όξινη έως ουδέτερη αντίδραση, δηλαδή με Ph = 7 και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο είναι κατάλληλα. Παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στην υπερβολική υγρασία και τα άλατα.
Το έδαφος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση μιας φυτείας αβοκάντο δέχεται, πριν τη φύτευση, μια άροση σε βάθος 30 εκατοστών για την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και για την αφρατοποίηση του εδάφους, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Αν η εξεύρεση κοπριάς είναι εύκολη, τότε ενδείκνυται η προσθήκη 2 – 3 τόνων το στρέμμα για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία.                                                                                                                                       Για τη φύτευση θα πρέπει να προμηθευτείτε δενδρύλλια εμβολιασμένα σε σπορόφυτα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι Haas, Fuerte και Ertinger. Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι αρχές άνοιξης και εναλλακτικά αρχές φθινοπώρου. Οι αποστάσεις φύτευσης αρχικά συστήνεται να είναι ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο και τη ζωηρότητα της χρησιμοποιούμενης ποικιλίας. Συνήθεις αποστάσεις φύτευσης σε μορφή ορθογώνιου 5m x 6m όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται και πιο πυκνές φυτεύσεις. Πριν τη φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης, η διάνοιξη των λάκκων (45εκ. Χ 45εκ.) και ακολουθεί η φύτευσή τους.
Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων φροντίζουμε να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το επιφανειακό χώμα να πέφτει στη βάση του ριζικού συστήματος. Κατά τη φύτευση επίσης, γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης των δενδρυλλίων. Μετά τη φύτευση ακολουθεί καλό πότισμα των δενδρυλλίων. Tα νεόφυτα δενδρύλλια απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο και λιπάνσεις με μέτρο γιατί είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους, ενώ δεν συστήνεται κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μην προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία

Γνωρίζετε ένα φυτό που λέγεται κεράκι;

Φυτό απ’ την ανατολή
που λέγεται κεράκι,
με άνθος αστερόσχημο,
ευαίσθητο λιγάκι.

2Η hoya (χόγια) ή κεράκι Πολύ όμορφο, αειθαλές αναρριχητικό φυτό, που πήρε τ’ όνομά του από τον Αγγλο ανθοκόμο Thomas Hoy. To κεράκι με 200 περίπου είδη κατάγεται από τις περιοχές της ανατολικής Ινδίας, της Νότιας Κίνας και της Αυστραλίας. Γνωστές είναι δύο ποικιλίες,  οι οποίες το καλοκαίρι βγάζουν κηρώδη υπόλευκα άνθη σε σχήμα αστεριού με κόκκινο κέντρο. Τα άνθη έχουν διάταξη σε κορύμβους, που στρέφονται προς το φως. Το βράδυ και τη νύχτα αφήνουν ένα γλυκό άρωμα και μερικές φορές, όταν έχει ζέστη, εκκρίνουν ένα γλυκό σα μέλι νέκταρ. Το κεράκι θέλει ένα μέρος φωτεινό έως ημισκιερό με θερμοκρασία δωματίου ή και πιο ζεστό ακόμα. Δεν έχει πρόβλημα με τον ξηρό αέρα των εσωτερικών χώρων. Προφυλάξτε το όμως από τον καυτό μεσημεριάτικο ήλιο, τα ρεύματα και τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας. Από τη στιγμή που θα βγάλουν μπουμπούκια, απαγορεύεται να τους ξανααλλάξετε θέση! αν το μετακινήσετε θα ρίξει τα φύλλα του. Απ’ όταν βγουν τα μπουμπούκια μέχρι την ανθοφορία ραντίζετε τα φύλλα του τακτικά με νερό και ρίξτε λίπασμα κάθε 6 μήνες. Αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται σπάνια και με μεγάλη προσοχή.
Υπάρχουν δυο είδη οπως είπαμε, το Ηoya carnosa, το μεγάλο κεράκι, έχει παχιά σαρκώδη φύλλα και σχηματίζει μακριά ευλύγιστα κλαδιά. Μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια. Μπορείτε να το τραβήξετε να αναπτυχθεί σε μια πέργκολα ή γύρω από ένα παράθυρο. Μην κόψετε τον μίσχο, γιατί από εκεί θα βγουν τα νέα λουλούδια. προτιμά περισσότερη δροσιά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το δεύτερο είδος η Hoya bella είναι πιο ντελικάτη και ενδείκνυται πιο πολύ για κρεμαστή γλάστρα. Εχει περισσότερη ανάγκη από ζέστη.

Είναι καιρός για να φυτέψουμε βολβούς φρέζιας;

Σαν έρθει το φθινόπωρο, φρέζιες να φυτεύσεις,
με πανδαισία χρώματος, παράσταση θα κλέψεις.

3Η φρέζια είναι όμορφο βολβώδες φθινοπωρινό φυτό που δεν ξεπερνά σε ύψος το μισό μέτρο και διακρίνεται για το υπέροχο άρωμά της, αλλά και τα πολλά χρώματα που έχει το άνθος της. Τα χρώματα των ανθέων της είναι το κίτρινο, το λευκό, το κόκκινο, το λιλά, το μωβ και το φούξια. Οι βολβοί της φρέζιας φυτεύονται φθινόπωρο σε γλάστρες, σε ζαρντινιέρες αλλά και σε παρτέρια στον κήπο και ανθίζουν 2,5 μήνες μετά τη φύτευση Χρειάζεται σημεία με αρκετό φως, πότισμα 2 – 3 φορές την εβδομάδα ανάλογα τις θερμοκρασίες, έδαφος με πολύ καλή στράγγιση, ενώ το βάθος φύτευσης του βολβού είναι τα πέντε εκατοστά. Τέλος, πολλές φορές χρειάζεται στήριξη γιατί από το βάρος των λουλουδιών γέρνει. Να υπενθυμίσουμε ότι στις φρέζιες, αλλά και γενικότερα στους φθινοπωρινούς βολβούς, μετά που θα ανθίσει το λουλούδι και θα ξεραθεί φυσιολογικά το υπέργειο μέρος του φυτού, πρέπει να τους βγάζουμε από το έδαφος, κατά το τέλος της άνοιξης. Μετά τους καθαρίζουμε από το χώμα, με ένα στεγνό πανί και τους αποξηραίνουμε σε ημισκιερό μέρος με καλό αερισμό. Στη συνέχεια τους διατηρούμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χαρτοκιβώτια στα οποία έχουν δημιουργηθεί μικρές τρύπες για καλό αερισμό

Θέλω να φυτέψω σε μία ζαρντινιέρα δυόσμο για να φτιάχνω σαλάτα ταμπουλέ

Στη ζαρντινιέρα φύτεψε, μικρά φυντάνια δυόσμου,
και γεύσου με το ταμπουλέ, τη νοστιμιά του κόσμου.

4Η σαλάτα ταμπουλέ είναι μια Λιβανέζικη σδροσερή σαλάτα που περιέχει δυόσμο. Ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό φυτό που έρχεται απ’ τα βάθη των αιώνων και είναι ξαδερφάκι της  μέντας και είναι πολύ εύκολος στην καλλιέργειά του. Έτσι μπορούμε να τον καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας μέσα σε μία ρηχή γλάστρα ή μικρή ζαρντινιέρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι φυσικά το υπέροχο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα του μόλις τα τρίψουμε ελαφρά. Ιδανική περίοδος για να τον φυτέψουμε είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη καθώς ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες. Χρειάζεται πότισμα κάθε 2 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες ή δυο φορές την βδομάδα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί κανονικά ακόμη και σε σημεία χωρίς έντονη ηλιοφάνεια αρκεί να είναι προστατευμένα καθώς παγωνιά ή βοριάς μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Ανθίζει από το Μάιο έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Καλό είναι δυο βδομάδες μετά τη φύτευση να προσθέσουμε μικρή ποσότητα  βιολογικού λιπάσματος. Δυόσμο μαζεύουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κόβοντας τα φύλλα του όταν είναι ακόμη τρυφερά. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στις σαλάτες, και φυσικά στα καλιτσούνια καθώς με το υπέροχο άρωμά του προσφέρει τη δική του γευστική πινελιά, ειδικά στα καλιτσούνια ενώ από τον δυόσμο παράγεται εξαιρετικό αιθέριο έλαιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα