Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Σέλινο: Η σφαγή στο Κακοδίκι

Το Δεκέμβριο του 1821, οι Κρητότουρκοι (Κρήτες Μουσουλμάνοι) του Σελίνου υπό τον εξ Αζωγυρέ Τυρχιαγά Καουραζίζη, τους εξωμότες φονιάδες Αργυράκηδες, που πρώτα κατοικούσαν στο Ροδοβάνι, τον εξ Αζωγυρέ Ρισβάνη κλπούς, εξορμούν στο Κακοδίκι, τρείς ώρες μετά τα μεσάνυχτα και σφαγιάζουν περί τα 70 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ξεκίνησαν από τα Δρακουλιανά, Μαχιά, Παπαδιανά, όπου φόνευσαν τους οπλοποιούς Περάκηδες, συνέχισαν στα Παπαδιανά, όπου φόνευσαν τους Φούμηδες, ύστερα στο Σφακό, όπου έσφαξαν τον Δεβόγα, κλπ., μερικά ανήλικα παιδιά εσώθησαν από ένα Κρητότουρκο.
Έψαξαν να βρουν και τον ανεψιό του Ιω. Τσιβουράκη, ξακουστό σκοπευτή που μισούσαν και ζήλευαν αλλά μάταια, καθ’ όσον ορισμένοι υποψιασμένοι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχαν καταφύγει στην Αγ. Ειρήνη.

Οι Κρητότουρκοι του Σπανιάκου δεν εδέχθησαν να λάβουν μέρος στην νυχτερινή σφαγή, καθ’ όσον ζούσαν ακόμη ορισμένοι που ενθυμούντο την εξισλάμση των, εκ της φοβερής πιέσεως, μετά την καταστροφή του Δασκαλογιάννη και έπεισαν τους νεώτερους, να μην αναμιχθούν.

Οι Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία υπό τους Φραγκιά Τσισκάκη, Σήφη Δρακάκη (Κακοδίκι), Ιωάννη Πεντάρη (Αγ. Ειρήνη), Παπαδογιάννη (Πελεκάνος).

Ο δε Ιάκωβος Κουμής, διεσώθη από μεγάλο κίνδυνο στο Σταυρό Κανδάνου, όπου οι Τούρκοι εφόνευσαν την πεθερά του , την σύζυγο και το νήπιο τέκνο που κρατούσε στην αγκαλιά του.

Ο ήρωας Ιάκωβος Κουμής ήταν πρωταγωνιστής και παρών σε όλα τα γεγονότα στην επαναστατημένη το 1821 Κρήτη. Ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα και δυστυχώς σήμερα έχει πέσει στην αφάνεια.

Οι φίλοι μου οι Σελινιώτες, οίτινες κόπτονται επειδή κάποιοι ομοχώριοί τους λησμόνησαν μετά από πολλά χρόνια βεβαίως, κάποια ονόματα συμμετεχόντων σε μάχη κατά τη Γερμανική Κατοχή, δεν είδα να έχουν τοποθετήσει κάποιο ανδριάντα, ή έστω και προτομή, ούτε στην Κάνδανο, ούτε στην Παλαιοχώρα, ούτε στα Χανιά, ως όφειλαν, του μεγάλου ήρωα της Κρήτης Ιάκωβου Κουμή.

Τοιούτου είδους αδιαφορίες δίνουν αφορμή στους εξ Ηρακλείου φίλους μας να γυρίζουν ταινίες – ντοκιμαντέρ για το 1821, («Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας») όπου μεταξύ των άλλων αναφέρουν : !!!!!

Ονόματα οπλαρχηγών των Χανίων 22, ενώ μόνο τα βαριά Σφακιανά ονόματα της εποχής του 1821 ήταν τουλάχιστον 36, Ρεθύμνιους οπλαρχηγούς 12, Λασιθιώτες 8 και ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ 37 !!!!! και άλλα όπου «αποδεικνύουν» ότι την επανάσταση την έκαναν στο Ηράκλειο. Στην επαναστατική συνάθροιση στα «Γλυκειά Νερά» Σφακίων, 7/4/1821, αναφέρονται από Ηράκλειο, μόνον οι αφοι Τζωρτζάκη, ο Γρ. Σαουνάτσος και οι ήρωες Μιχ. και Γεωργ. Κουρμούλης.

Ο Ι. Κουμής ταγματάρχης της βασιλικής φάλαγγας, εφονεύθει από ένα Μανιάτη, στους Μολάους Μονεμβασίας, ενώ εκοιμάτω εις ένα αλώνι, το θέρος του 1860, εξ αιτίας φθόνου και αντιζηλίας. Γράφουν οι ιστορικοί ότι δεν πρέπει να έχει απόγονους σε ευθεία γραμμή, παρά μία κόρη από τη δεύτερη σύζυγο.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα