Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ρωσοουκρανικές ανισορροπίες

Επιτυχής ήταν η ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των θέσεων, που κατείχαν οι Ρώσοι στο ουκρανικό έδαφος κυρίως στο Χάρκοβο. Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Ιξιουμ, ήταν μήνυμα προς τη Δύση για περαιτέρω βοήθεια με βαρέα όπλα και πυρομαχικά, για να συνεχίσει τις ενέργειές του εναντίον της ρωσικής επέμβασης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πήγε αιφνιδιαστικά στο Κιέβο και επιβεβαίωσε τον Ζελένσκι, ότι η Ε.Ε. τάσσεται αλληλέγγυος προς τη χώρα του και θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα του.

Κυκλοφορούσαν πληροφορίες, ότι ο Ζελένσκι επιέζεται να δεχθεί κατάπαυση του πυρός, αλλά μετά την αποτελεσματική αντεπίθεση και ανακατάληψη εδάφων, το Κιέβο απέρριπτε συμβιβαστική λύση με τη Μόσχα. Τούτο προεξοφλούσε την απώλεια εδαφών, που κατέλαβαν τα ρωσικά στατεύματα. Απαιτούσε λοιπόν, στρατιωτική βοήθεια, για τη συνέχιση της προέλασης των στρατιωτικών δυνάμεών του.

Ως εκ τούτου, εικάζεται, ότι το Κρεμλίνο θα σκληρύνει τις θέσεις του. Οι Ουκρανοί διέδωσαν ότι «είμαστε έτοιμοι, να νικήσουμε τον Πούτιν και αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε ως τώρα, φταίνε οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί».

Πούτιν και Όλαφ Σολτς συνομιλούσαν τηλεφωνικώς πάνω από μιάμιση ώρα, αλλά δεν ανακοινώθηκε τι συμφωνήθηκε μεταξύ τους. Ωστόσο οι ισσοροπίες στο Ουκρανικό κινούνται πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Το Reuters μετέδωσε, ότι ο Πούτιν μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, αφ’ όταν τον άρχισε, βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνιας, που ετέθη υπ’ όψιν του κατά την οποίαν το Κιέβο θα ικανοποιούσε την απαίτηση της Μόσχας να μην μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά τελικώς απερρίφθη. Οι πληροφορίες αυτές κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκώφ είναι “παντελώς λανθασμένες”.

Το Κιέβο, λέγεται, ότι παρουσίασε ένα “Προσχέδιο Σύμφωνο Ασφαλείας” περιλαμβάνοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις και “τροφοδότες” της Ουκρανίας, στρατιωτικώς και οικονομικώς τις ΗΠΑ, μερικές χώρες της Ε.Ε. και την Τουρκία, επαναφέροντας την θέλησή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα τούτο δεν άφησε ασχολίαστο ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το “Προσχέδιο Σύμφωνο Ασφαλείας” ως τον “πρόλογο του Γ’Παγκόσμιου Πολέμου”.

Εν τω μεταξύ κρίνοντας τα αναφερόμενα για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Αν οι Ουκρανοί έχουν σαφέστατα σημειώσει πρόοδο, είναι δύσκολο να πούμε, ότι ο πόλεμος έχει φθάσει σε σημείο καμπής» σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί “πολύς χρόνος”».
Εν τω μεταξύ στο περιθώριο της Συνοδού Κορυφής του “Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης” (S.C.O.) που έγινε στο Ουζμπεκιστάν συναντήθηκαν Πούτιν και Σ. Τζινπινγκ, όπου διαπιστώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των για το Ουκρανικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα