Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προτάσεις για την άρδευση

Η επαναχρησιμοποίηση -έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία- των εκροών των βιολογικών καθαρισμών μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες νερού, πολύτιμες σε συνθήκες λειψυδρίας για τις γεωργικές καλλιέργειες. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται διεθνώς και με ασφάλεια εδώ και χρόνια, ενώ πρόκειται για μια μέθοδος που κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες μεθόδους συγκέντρωσης νερού, όπως η κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών κ.ά. Το ζήτημα της επαναχρησιμοποίησης του νερού για άρδευση επαναφέρουν με κοινή επιστολή τους προς τον σύμβουλο αναπληρωτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βασίλη Λιόγκα ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Στην επιστολή αφού τονίζεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη νομοθετική ρύθμιση που θα για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Σοφιανός και Διαμαντόπουλος υπογραμμίζουν ότι η ΚΥΑ 145116/8-3-2011 που ρυθμίζει το θέμα της επαναχρησιμοποίησης των αστικών λυμάτων για άρδευση έχει από τα πλέον αυστηρά διεθνώς κριτήρια, με συνέπεια να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προχωρήσουν έργα επαναχρησιμοποίησης των εκροών που θα είναι αποκεντρωμένα, χαμηλού κόστους, υψηλής απόδοσης και φιλικά στο περιβάλλον. Σημειώνουν, δε, ότι στην Ε.Ε. επίκειται η δημοσιοποίηση σχετικής Οδηγίας για τα απαιτούμενα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια για επαναχρησιμοποίηση νερού για άρδευση και εμπλουτισμό υδροφορέων και καλούν το Υπουργείο να επικαιροποιήσει την σχετική ΚΥΑ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι το σκεπτικό της επιστολής δεν είναι να απαλειφθούν τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία αλλά να γίνουν κατά τι λιγότερο αυστηρά και πιο κοντά στο πνεύμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας. «Δεν υπάρχει λόγος για αυστηρότερα κριτήρια. Άλλωστε σε καμία χωρά, πέραν της πολιτειακής κυβέρνησης της Καλιφόρνιας, δεν υπάρχουν υπερβολικά αυστηρά κριτήρια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επαναχρησιμοποίηση των εκροών των βιολογικών είναι μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική κ.α. Μάλιστα, όπως επεσήαμανε ο κ. Διαμαντόπουλος, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το Ισραήλ, ανακυκλώνεται πάνω από το 90-95% των εκροών των βιολογικών καθαρισμών των βιολογικών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράμμισε ότι λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστα έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενα από αυτά είναι και στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου που παράγει περίπου 30.000 κυβικά μέτρα ανακυκλώσιμο νερό ημερησίως.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Στο ερώτημα αν η σύγχρονη τεχνολογία εγγυάται την ασφάλεια της δημόσιας υγείας από την αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενου νερού ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι η νομοθεσία ορίζει επίπεδα επαναχρησιμοποίησης: «Αν για παράδειγμα πάρουμε την εκροή του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων όπως είναι τώρα και αρδεύσουμε ελιές δεν υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας και η διεθνής εμπειρία λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως υπάρξει μια πρόσθετη επεξεργασία, με βάση τεχνολογία που είναι διαθέσιμη και δεν είναι κοστοβόρα, θα μπορούμε να πετύχουμε αυτό που λέμε απεριόριστη επαναχρησιμοποίηση, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό και για το πότισμα λαχανικών που τα τρώμε ωμά».

Ειδικότερα για το θέμα του κόστους ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών που απαιτούνται είναι οικονομικές: «Για παράδειγμα ο βιολογικός των Χανίων έχει ημερησίως εκροές 20.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή 600.000 κυβικά τον μήνα, δηλαδή τους 5 θερινούς μήνες (από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο) 3.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Όσο δηλαδή περιμένουμε να είναι και η απόληψη από τους ταμιευτήρες – φράγματα που κάνουμε. Όμως ένα φράγμα κοστίζει 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο στάδιο επεξεργασίας του νερού για επαναχρησιμοποίηση θα κοστίσει 1-2 εκατ. ευρώ. Χωρίς να τα βλέπουμε αυτά ανταγωνιστικά μεταξύ τους, δεν υπάρχει λόγος εφόσον κάνουμε επεξεργασία του νερού σε ένα υψηλό επίπεδο να μην κάνουμε ένα επιπλέον βήμα και να εξασφαλίσουμε νερό για απεριόριστη χρήση, δηλαδή για πότισμα καλλιεργειών, λαχανικών αλλά και αστικού πρασίνου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Από το 2014 υπάρχει οριστική μελέτη (κλεισμένη σε συρτάρι) για την επαναχρησιμοποίηση 4.000.000 κυβικών νερού ετησίως αρίστης ποιότητας για οποιαδήποτε χρήση, από την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων της ΔΕΥΑΒΑ με τεχνολογία που υπερκαλύπτει την KYA 145116/2011 και την τελευταία οδηγία της ΕΕ [ 2013/39/ΕΕ] ΚΥΑ 170766/2016 και εξασφαλίζει την επεξεργασία των ορμονών, αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών κλπ που αναπόφευκτα είναι εντός των λυμάτων και βάση της Παγκόσμιας βιβλιογραφίας προκαλούν καρκινογενέσεις και προσβολή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα υπέρ των θηλέων και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας . Παράλληλα , υπάρχουν: α) Μελέτη για την πλήρη ΑΠΟΣΜΗΣΗ όλου του αποχετευτικού δικτύου από τον Σταλό έως στο Κολυμπάρι 10,5 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου ΚΕΛ Γερανίου με τεχνολογία που αποδέχεται ποινική και χρηματική ρήτρα ως προς το αποτέλεσμα της απόσμησης και β) Μεταφορά του νερού στο οροπέδιο του Μάρακα, κατ΄πολιτική επιλογή του κ Προέδρου της ΔΕΥΑΒΑ. Πρόσφατα, με το πρόβλημα λειψυδρίας, οι ανωτέρω μελέτες προωθήθηκαν στην υπηρεσία υδάτων της περιφέρειας Κρήτης η οποία τυχαία έμαθε την ύπαρξη τους και τις αναζήτησε για αξιολόγηση. Η αποστολή δεν έγινε από την ΔΕΥΑΒΑ, και ευελπιστούμε μετά την αξιολόγηση τους, επιτέλους να δουν το φως της ημέρας

    Γράψτε το σχόλιό σας

  2. Αξιότιμε κ Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης
    Αξιότιμε κ. Προεδρε ΤΕΕ-ΤΔΚ
    Στο άρθρο αναφέρεται ότι: το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό Χανίων, δύναται ως έχει, να χρησιμοποιηθεί για πότισμα βάσει της ΚΥΑ 145116 / 2011. Η αναφερόμενη ΚΥΑ 145116 / 2011 επιβάλει ότι: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων άνω των 100.000 ισοδυνάμων κατοίκων, που είναι η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων, πρέπει να επεξεργάζονται και τις αναφερόμενες ουσίες (ρύπους) προτεραιότητας του πίνακα 6 που αυτή την στιγμή δεν επεξεργάζονται. Επίσης, η Οδηγία 2013/39/ΕΕ που εισήχθη στην Ελληνική Νομοθεσία με την ΚΥΑ 170766/ 22-1-2016 συμπληρώνει την Οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΚ ως προς τις ουσίες προτεραιότητας και προσθέτει σε αυτές τα : Αντιβιοτικά αντισυλληπτικά, ορμόνες, Δικλοφενάκη ( βασικό συστατικό των αναλγητικών) ορμόνες και άλλα. Ως προς τα όρια ανίχνευσης αυτών, η Οδηγία 495/2016 που αντικαθιστά το άρθρο 8β της 2008/105/ΕΚ, ορίζει ότι το όριο ανίχνευσης τις ουσίας, Αιθινυλοϊστραδιόλη 17α [ΕΕ2] συστατικό των αντισυλληπτικών, είναι 0,035 νάνο γραμμάρια, (0,035ng/lit ), δηλαδή 35 χιλιοστά του τρις εκατομμυριοστού του λίτρου. Πιθανή επαναχρησιμοποίηση του νερού από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ( ΕΕΛ), που δεν επεξεργάζονται τις αναφερόμενες στην Νομοθεσία ουσίες προτεραιότητας, εκτός από την εύρεση αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών στα Ελαιόλαδα, θα επιφέρουν και αλλοίωση του γενετικού κώδικα των ανθρώπων που θα καταναλώνουν τις προαναφερόμενες ουσίες μέσω της τροφικής αλυσίδας. Για το παράδειγμα του Ηρακλείου που ανακυκλώνει 30.000 κ.μ ημερησίως, ισχύει η ίδια Νομοθεσία και οι ίδιες επιπτώσεις.
    Μετά τιμής
    Ανδρονίκη Βεστάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα