Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλό μήνα με Υγεία!

Στο εορτολόγιο της βδομάδας, που ήδη οδεύει προς το τέλος της (ως τις 4/12), σημειώσαμε για τους αγαπητούς αναγνώστες μας ότι: στο πρώτο τριήμερο του Δεκέμβρη γιορτάζουν οι Προφήτες: Ναούμ, την Τετάρτη 1/12, Αββακούμ στις 2/12 και Σοφονίας στις 3/12. Αύριο, τώρα, Σάββατο (4/12) γιορτάζεται η μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα και θα οδεύσουμε για τη χάρη Της, στην αμέσως μετά τα Περβόλια, εκκλησία Της, για να προσκυνήσουμε, ν’ ανάψουμε το κερί μας, να εκκλησιαστούμε και να ζητήσουμε τη βοήθειά Της, στους δύσκολους καιρούς που περνούμε! Στις εορτάζουσες: Χρόνια Πολλά, με Υγεία!

*** *** ***

Και μια ματιά, κατά τα καθιερωμένα της στήλης, στα Ιστορικά γεγονότα των ημερών, που δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Έτσι:
1-12-1821: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ανακηρύσσεται Αρχηγός Αττικής και φτάνει στην Αθήνα, όπου τον υποδέχονται κατενθουσιασμένοι όλοι!
1-12-1822: Οι Τούρκοι του Ναυπλίου παραδίδουν πόλη και φρούρια στον Κολοκοτρώνη.
9-12-1898: Ο Πρίγκιπας Γεώργιος αναλαμβάνει τα καθήκοντα Του, ως Ύπατος Αρμοστής Κρήτης και εγκαθίσταται στα Χανιά (Χαλέπα).
1-12-1913: η επίσημη ανακήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα γίνεται την Κυριακή 1-12-1913 κατά το πρόγραμμα στον ιερό Μητροπολιτικό ναό των Χανίων με Μνημόσυνο των Ηρώων. Επίσημη δοξολογία και πορεία προς το Φρούριο Φιρκά, όπου τα καθιερωμένα: η Ύψωση της σημαίας (έπαρσή της). Μουσική, ομιλία Δημάρχου Χανίων, αποχώρηση Αρχών και φορέων. Παρέστησαν: ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος· οι εκδηλώσεις υπήρξαν πρωτοφανείς. Αξέχαστη και η κίνηση να εντοιχιστεί μαρμάρινη πινακίδα στη βάση του φάρου, που γράφει:
«ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ 1669-1913
ΗΤΟΙ: 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ»

*** *** ***

1. Σημ. Στο σημείο αυτό, μια στάση μας τη θεωρούσα πρέπουσα: Στα “Χανιώτικα νέα” μας, αρ. φ. 16.529/ 30-11-2021, σ.4, η τακτική συνεργασία του διαλεχτού και ξεχωριστού φίλου Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη: «Πριν από 108 χρόνια την 1η Δεκεμβρίου» για την επέτειο της Ένωσης, παρακαλώ, ξαναδιαβάστε την, χαρείτε το χρονικό, τις ιστορικές σκέψεις, τα παρατιθέμενα αποσπάσματα του αγαπητού Πολυχρόνη Κουτσάκη, του αδελφικού φίλου Βασίλη Χαρωνίτη, για να νιώσετε σωστά τη Μεγάλη Μέρα της Κρήτης. Βαγγέλη, πάντα άξιος!

*** *** ***

2. Η μια στάση, πάντα, φέρνει και δεύτερη. Έτσι, παίρνοντας πρωί- πρωί τα “Χανιώτικα νέα” από το γραμματοκιβώτιο μας, όπως κάθε μέρα, πρώτο διερευνητικό ξεφύλλισμα και να στο συνημμένο, θαυμάσιο και περιεκτικό 16σέλιδο Αφιέρωμα για την “Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα”.
Μια πρώτη στάση μας, στη σ. 2 του ένθετου, όπου ο πάντα ακούραστος και χαρισματικός Παρασκευάς Περάκης, ο διευθυντής της εφημερίδας γράφει:
«108 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης και ο Αναγνώστης Μάντακας ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Ελευθερίου Βενιζέλου. Η στιγμή της εκδήλωσης των πόθων και των αγώνων του κρητικού λαού, ο οποίος από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, με επαναστάσεις και κινήματα, κυνηγούσε το όνειρο της Ένωσης. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα χάρη στον οραματιστή Ελευθέριο Βενιζέλο, οι κομβικές στρατηγικές επιλογές και οι διπλωματικές κινήσεις του οποίου ήταν αυτές που καθόρισαν τη μοίρα του τόπου μας.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και με την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, ο Βενιζέλος “κλειδώνει” την Ένωση, δικαιώνοντας τους αγώνες τους δικούς του μα και των συμπατριωτών του.
108 χρόνια μετά, η Ένωση τιμάται, εορτάζεται και αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού των αγώνων και των διεκδικήσεων του λαού μας. Ευκαιρία επίσης να μελετήσουμε, να αναλύσουμε, μα και να παραδειγματιστούμε από την πολιτική ευφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπως κάθε μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας, έτσι και τούτο, αποτελεί πεδίο έρευνας για τους μελετητές, η νεότερη γενιά των οποίων καταθέτει το μεράκι και την επιστημονική γνώση, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, είτε μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση σπάνιου αρχειακού υλικού, είτε μέσα από την επισκόπηση και την κριτική ανάγνωση των γεγονότων. Σε αυτό το αφιέρωμα, λοιπόν, των “Χανιώτικων νέων” παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά από δύο νέους μα καταξιωμένους ερευνητές, την υπεύθυνη Συλλόγων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Χαρά Αποστολάκη και τον τουρκολόγο – ιστορικό δρ Γιώργο Λιμαντζάκη. Σημαντικό υλικό, με αρχειακή αξία, μπαίνει λοιπόν σήμερα σε κάθε σπίτι μέσα από το ειδικό ένθετο – αφιέρωμα που κυκλοφορεί με τα “Χανιώτικα νέα”. Παρασκευάς Περάκης» γράφει, όσα διαβάσατε παραπάνω, προλογίζοντας το τόσο πλούσιο δεκαεξασέλιδο ένθετο, απόκτημα μας! Τα συγχαρητήρια μας κι εδώ φτωχά μα «γκαρδιακά» όμως, είναι! Παρασκευά, καλή συνέχεια!

*** *** ***

3. Να όμως που η δεύτερη στάση είναι… ασταμάτητη. Για να δούμε γιατί; Διότι: Διαβάζοντας στον τοπικό μας τύπο καθημερινά καθώς και στις εφημερίδες του Ηρακλείου, που βρισκόμουν προχθές για τους συνήθεις λόγους υγείας μου, διάβασα στην “Νέα Κρήτη”, σ. 15 της 30.11, λήγοντος έτους, το άρθρο της κας Β. Παπαδογιαννάκη με τον τίτλο: “Λουκέτο, μετά από 130 χρόνια λειτουργίας στην ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας”. Έτσι “πάνε στον αέρα” οι 58 μαθητές της, και βέβαια η βαρυσύμπαντη προσφορά της λειτουργίας της, η οποία βοήθησε δημιουργικά, άριστα, για 130 σωστούς κι ευλογημένους χρόνους την Κοινωνία, την Πολιτεία, την Εκκλησία προ πάντων, θαυμάσια και υποδειγματικά. Ο Χανιώτης πρωθιερέας Πρόεδρος των αποφοίτων της, πατήρ Αντώνιος Σαπουνάκης, που υπήρξε ο πρώτος της απόφοιτος το 1975, με τη μεταστέγασή της στον Αγ. Ματθαίο, χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του «ως αδιανόητο το κλείσιμο της Σχολής». Μας συγκινεί μάλιστα, θυμίζοντας μας, το κλείσιμο της Θεολογικής μας Σχολής Χάλκης· αλλ’ αυτό, τονίζει, δίκαια συνέβη από Τούρκους! Αυτοί ήταν αλλόθρησκοι, ενώ εμείς εδώ πώς θα δικαιολογήσουμε το παραπάνω έγκλημα, αναλογιζόμενοι μάλιστα και εκτιμώντας τα όσα προσέφερε η Σχολή μας, ενάμιση αιώνα στην Κοινωνία, στην Πολιτεία, στην Εκκλησία προπάντων: Αγία Τριάδα και Αγ. Ματθαίο. Πιστεύουμε πως η εκκλησία Κρήτης, οι Άρχοντες μας και βέβαια οι γονείς θα αντιδράσουν γενναία στις παραπάνω αδιανόητες σκέψεις. Θέμα για το οποίο όλες οι κρητικές εφημερίδες, και όχι μόνο, καθημερινά, αφότου μαθεύτηκε η απόφαση τονίζουν το λανθασμένο της.
Ευκαιρία να συγχαρώ κι απ’ αυτήν εδώ τη θέση, τον αγαπημένο μας μαθητή στο Δημ. Σχολείο, προ χρόνων και σήμερα συνεργάτη μας στην ίδια εφημερίδα, στα “Χανιώτικα νέα”, τον Μιχ. Λαμπαθάκη, για το γραφτό του στην εφημερίδα της 1-12-21, σελ. 15, για το θέμα μας. Να σημειώσω με την ευκαιρία του σημερινού του κειμένου ότι τα γραφτά του όλα είναι ενδιαφέροντα, πρωτότυπα, ακόμα και η υπογραφή του, και του ευχόμαστε Υγεία και καλή συνέχεια!

*** *** ***

4. Κλείνοντας, αφιερώνουμε δύο γραμμές για το Διεθνές βραβείο για το Μουσείο “Λυχνοστάτης”, ένα τόσο ευχάριστο, που διαβάσαμε στα “Χ.ν.” της πρωτομηνιάς 1-12-21, σελ. 37. Γράφουν: “Διεθνές βραβείο για το Μουσείο ”Λυχνοστάτης””. Μας κατασυγκινεί η είδηση, μας κατενθουσιάζει η δίκαιη τιμή! Λογαριάζουμε τη συγκίνηση στα Ουράνια της ψυχής του αξέχαστου και ξεχωριστά αγαπητού αείμνηστου Γιώργη Μαρκάκη, του διαλεχτού γιατρού, του εμπνευσμένου Κρητικού, ιδρυτή του “Λυχνοστάτη”. Ο εκλεκτός συνεχιστής της προσφοράς του “Λυχνοστάτη”, γιος του, ο Γιάννης Μαρκάκης και όλη του η οικογένεια, παραλαμβάνοντας το βαρύτιμο βραβείο του Εθνικού Μουσείου Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, στις 23.11.21, δήλωσε ότι: «το αφιερώνει στον πρόσφατα αποβιώσαντα πατέρα του, ιδρυτή του Μουσείου, τον αείμνηστο Γιώργο Μαρκάκη!».
Συγχαίρουμε, και από τη θέση αυτή, τη σκέψη του, τιμούμε ολόψυχα τον επάξιο συνεχιστή της προσφοράς του Μουσείου: “Λυχνοστάτης”· και δεν ξεχνούμε την ολόθερμη φιλία μας, για χρόνια, του ιδρυτή του Μουσείου, αλησμόνητου Γιώργου, καθώς και όλης του της οικογένειας, που συνεχίζοντας επάξια τη λειτουργία του Μουσείου, προσφέρουν Πολιτισμό, και Κρήτης παρουσία με το έργο τους! Ο “Λυχνοστάτης”, αγαπητοί μου, θα φέγγει πάντα ακοίμητος, γιατί η προσφορά του είναι πολύτιμη! Καλή συνέχεια και καλή ανάπαυση της ψυχής του ιδρυτή!

*** *** ***

Τελευταία σελίδα, λοιπόν, του σημερινού μας χειρογράφου, και χώρος για παρουσίαση βιβλίων δεν μας απέμεινε. Ευχή μας, λοιπόν, να είμαστε καλά και την επόμενη Παρασκευή, τα λέμε. Κλείνοντας, σήμερα, ευχόμαστε ολόψυχα στους αναγνώστες μας και σ’ όλο τον κόσμο να ‘μαστε καλά και τον Δεκέμβρη, που μόλις ξεκίνησε, και η χάρη των εορταζομένων Αγίων και των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, να μας βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που δε λέει να σταματήσει την εγκληματική θανατηφόρα δράση του.

Ο Θεός βοηθός μας! Καλό Σαββατοκύριακο με Υγεία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα