Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και Καλή Σαρακοστή!

1. Η βδομάδα που διερχόμαστε και βαδίζει προς το τέλος της, έχει την ευλογία και τη χάρη: των Αγίων: Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Τρίτη 13/11) και του Αποστόλου Φιλίππου (την Τετάρτη 14/11), μέρα απαρχής της Νηστείας των Χριστουγέννων, το γνωστό μας: “Σαρανταήμερο”, 14/11-24/12, που λέει και ο λαός μας, και που θυμάται με βαθύτατο σεβασμό, πως ο Απόστολος Φίλιππος, με το αρχαιοελληνικό Του όνομα, είναι μαθητής του Κυρίου, από τους πρώτους, που τον ακολούθησαν. Με καταγωγή του την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας, μόλις γνώρισε τον Χριστό, έτρεξε και βρήκε τον φίλο του Ναθαναήλ, του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, και την βεβαιότητά του, ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Μεσσίας, και τον έφερε κοντά στον Κύριο.
Γι’ αυτό, λέει ο λαός μας: “-Βρήκε ο Φίλιππος, τον Ναθαναήλ!” και βέβαια έγιναν αχώριστοι φίλοι! Ηταν δε συντοπίτες και με τους: Ανδρέα και Πέτρο, μαθητές κι αυτοί του Χριστού! Επίσης, σήμερα γιορτάζεται (16/11), ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος!
2. Τη λήγουσα, επίσης, βδομάδα, την κοσμεί και η εφετινή 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η 17η Νοεμβρίου 1973.
Μεγάλη μέρα και μεγάλος ο σεβασμός μας. Εξάλλου, θα παρακολουθήσουμε την σχετική εορτή, στο 5ο Δημ. Σχ. Χανίων (Νέας Χώρας), όπου θα χειροκροτήσουμε και τα εγγόνια μας εκεί, και θα χαρούμε το πλούσιο πρόγραμμα, που ετοίμασαν, κι εκεί, οι συνάδελφοι, και ασφαλώς και σ’ όλα τα σχολεία, αφού είναι μια μέρα αργίας πανελλαδικά.
Δεν χρειάζεται -νομίζομε- να τονίσουμε ότι: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι ζωντανό σύμβολο, ζώσα ιστορική παρακαταθήκη του Λαού, και της Νεολαίας μας, προ πάντων, η οποία συνεχίζει πάντα να εμπνέει! Και ασφαλώς τα παιδιά μας, έχουν δικαίωμα να μάθουν: τι σημαίνει στ’ αλήθεια, ν’ αγωνιζόμαστε για υψηλές ιδέες και ιδανικά, και να δίνουμε και τη ζωή μας ακόμη, γι’ αυτά! Αυτό δηλ. που έπραξαν οι νέοι μας στο Πολυτεχνείο, τη μεγάλη μέρα της 17ης του Νοέμβρη του 1973!
***
3. Και συνεχίζουμε, με μια υπενθύμιση για την αρχή της επόμενης βδομάδας: Συγκεκριμένα: Τη Δευτέρα (19/11) στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ.Κ. Αποκορώνου, θα εορτάσει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας μας, στα Χανιά: “Ράδιο – Μαρτυρία”, τα 26 χρόνια λειτουργίας του, και θα παρουσιαστεί το Νέο Πρόγραμμα του Ραδιοσταθμού, στο κοινό!
Η παρουσία όλων μας, θα τονώσει αφ’ ενός τους συνεργάτες του Σταθμού, και αφ’ ετέρου, θα γνωρίσουμε τα του Νέου Προγράμματος περιεχόμενα, και την Παγκρήτια και όχι μόνο, ακτινοβολία του, καθάρια Ορθόδοξη Χριστιανική φωνή, στήριξης, γνώσης, ψυχαγωγίας ελληνοπρεπούς, και πρό πάντων ορθής κατεύθυνσης στα θέματα της Πίστης και της Λατρείας μας, απαραίτητα όλα, για την καθημερινή ορθή Χριστιανική μας πορεία! – Προσωπικά, θεωρούμε τον εαυτό μας, ιδιαίτερα ευτυχή, και παρά Θεού ενισχυόμενο, για τη συμμετοχή μας, σε εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη απόγευμα, στη “Ράδιο – Μαρτυρία”, ανελλιπώς από τις 17.4.1993, για σχεδόν εικοσαετία. Τελευταία, μετά το 2016, λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησης μου, μου έχουν αραιώσει αυτό το έργο.
Η τακτική όμως παρακολούθηση των εκπομπών της, συνεχίζεται συν Θεώ, και θα συνεχίζεται…
4. Μια ματιά σε τοπικά φύλλα εφημερίδων. Για σήμερα, σειρά έχει: “Η Φωνή των Φρεδιανών”, η οποία τώρα και σαράντα χρόνια τακτικής κυκλοφορίας, προβάλλει και αγωνίζεται δια του Συλλόγου Φρεδιανών Αττικής: “Η Ευαγγελίστρια” και όχι μόνο, για τα θέματα του ιστορικού και ηρωικού αυτού τόπου, του Νομού μας, την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του, τη μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη πολύτιμου υλικού και βέβαια τη συμμετοχή του Φρε, στους αγώνες της Πατρίδας μας!
Παραθέτομε λίγους τίτλους περιεχομένων, του πρόσφατου φύλλου της “Φ.τ.Φ”, ενδεικτικά, από το φ.αρ. 144, Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018:
1. Το θαύμα του Δημ. Σχ. Φρε. 2. Σαράντα χρόνια προσφοράς: Σύλλογος Φρεδιανών Αθήνας, 1978-2018. 3. Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας. 4. Η γιορτή Ευαγγελισμού στο Φρέ. 5. Ο Φρες… στο Αγρίνιο. 6. Πάσχα στο Φρε. 7. Τάζ – Μαχάλ: Το δώρο της αιώνιας αγάπης. 8. Η Επανάσταση του Χαιρέτη. (από το πολύτιμο, δίτομο έργο για τον Φρε, του αγαπητού Εμμ. Ι. Μακριδάκη), 9. Η Μάχη της Κρήτης, κ.λ. ιστορικές σελίδες. 10 Παροιμίες, Κοινωνικά, κ.λπ.
Η στήλη μας συγχαίρει το εργατικό και μεθοδικό Επιτελείο σας, την Συντακτική Επιτροπή, τους Συνεργάτες σας όλους, κι όλον το Φρε, γιατί το ξέρει πως και μ’ αυτό το φύλλο, γράφει Ιστορία! Συγχατηρήρια και καλή συνέχεια!
***
5. Θα κλείσουμε δε τη σημερινή συνεργασία μας, με ανθολογημένο κείμενο, από το παραπάνω τεύχος “της Φωνής των Φρεδιανών”,
«Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΗ
Ο καλός μας φίλος Αντώνης Αναγνώστης Καπαδουκάκης από την Εξώπολη μας έστειλε το παρακατω κείμενο, που βρήκε στο διαδίκτυο και αναφέρεται στην επανάσταση του 1841. Η επανάσταση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με το Φρε, αφού σύμφωνα με το τραγούδι ο Χαιρέτης. που έδρασε στα Χανιώτικα, πέρασε από το Φρε και φιλοξενήθηκε σπίτι του Εμμανουήλ Συμβουλάκη.
Αντιγράφουμε το σχετικό κομμάτι, από το βιβλίο του Εμμανουήλ I. Μακριδάκη «Ο ΦΡΕΣ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» Α. Τόμος, σελ.41, όπου λέει:
“-Εις τα Σφακιά ξεβάρκαρε και στο Λουτρό εβγήκε
μέσα στη χώρα τω Σφακιώ επήγασι κι εμπήκε
κι εκειά πρεμαζωχτήκανε προεστοκαπετάνιοι
στο Φρε τον κατεβάσανε επιτροπή να κάμει
στου Φρε τον κατεβάσανε στου Σύμβουλου το σπίτι
κι εφημερίδες έκαμαν κι’ εγέμισεν η Κρήτη.”
Καταχωρούμε στη συνέχεια το κείμενο
που μας έστειλε ο Αντώνης.
…εξόριστοι Κρητικοί στην Ελλάδα όπως ο Β. Χάλης, I. Κουμής, Εμμανουήλ Πατελάρος, Αναγνώστης Τσουδερός, Εμμανουήλ Δεικτάκης και οι αδελφοί Χαιρέτη, και μαζί τους ο νεαρός τότε Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αφού συνεννοήθηκαν με Κρητικούς οπλαρχηγούς εφθασαν στο νησί στα τέλη του 1840. Λίγο μετά, στις 22 Φεβρουάριου 1841, κήρυξαν την επανάσταση.
“Βλέπομεν, συμπατριώται, ότι έφθασε η ώρα να λάβωμεν και Τετάρτην φοράν τα όπλα προς ανάκτησιν της ελευθερίας μας….
Ηξεύρετε ότι άνευ των Σφακίων ποτέ επανάστασις εν Κρήτη δεν έγινεν και δεν γίνεται…
Ηξεύρετε συμπατριώται, ότι οι Σφακιανοί απέκτησαν δικαιώ­ματα εφ όλης της Κρήτης, διότι πανταχού κατάβρεξαν αυτήν με αίματά των, όπερ δεν έπραξαν άλλοι…
Υψώνομεν ήδη πρώτοι την σημαίαν μας, καθώς και εις τας άλλας επαναστάσεις και χαιρετίζομεν αυτήν. Αλλά και υμείς πρέπει να μας ακολουθείτε όλοι μέχρι θανάτου και να μην μας εγκαταλείψητε να πολεμούμεν μόνοι όλην την Τουρκιά, ως πάντοτε το παθαίνομεν….
Σφακιά 23 Φεβρουάριου 1841»
Στο βιβλίο του Ιωάννη Εμμ. Ανδρουλάκη με τον τίτλο “Η επαρχία της Κισσάμου μέσα από την ιστορία της Κρήτης”, έκδοση 1997 και στη σελίδα 212. είναι καταχωρισμένος ενας κατάλογος των επαναστατών, με ημερομηνία 16-18 Μαρτίου 1841, ο οποίος και έχει ειδικό φρεδιανό ενδιαφέ­ρον αφού αναφέρεται σε “άγνωστους” συγχωριανούς μας.
Σημ. Τις δεκάδες των ονομάτων των Επαναστατών, οι ενδιαφερόμενοι, θα διαβάσουν στην εφημερίδα (σ. 5) και κύρια στο έργο του Εμμ. Ι. Μακριδάκη: “Ο Φρες Χανίων στο διάβα των αιώνων”, τομ. Α! σ. 41 κ.ε.)

Οι «άγνωστοι» συγχωριανοί μας, με την έννοια ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα εντοπιστεί στις έρευνες μας είναι οι: Μανόλης Αθακάκης, Γεώργιος Γιακουμινάκης, Αναγνώστης Διγενής (ίσως ο γενάρχης των Διγενήδων με το όνομα Μανώλης), Μανόλης Κουκουράκης, Αναγνώστης Λαγουμιτζάκης, Γεώργιος Λαγουμιτζάκης, Αναγνώστης Παπαγιαννάκης, … Παπανερατζάκης και Μανώλης Τζωρτζάκης.
Ε.Ι.Μ
Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον Αντώνη-Αναγνώστη Καπαδου- κάκη που μας έστειλε το παραπάνω κείμενο και γενικότερα για το ενδιαφέρον που δείχνει για το χωριό μας».
***
– Θα κλείσουμε τη σημερινή συνεργασία μας, με τις θερμότερες ευχές μας, στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική μας Σχολή, στον Αγ. Ματθαίο – Ακρωτηρίου, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Προστάτη της, και όλων μας.
– Στην Δ/νση, τους καθηγητές και Μαθητές, Υγεία, πρόοδο και ενίσχυση στο έργο Σας.
Χρόνια σας Πολλά!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα