Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

«Πλούτος η πολιτισμική κληρονομιά»

O πλούτος της πολιτισμικής κληρονομιάς και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα είναι η βασική θεματολογία της εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ στη “Σαμπιονάρα”.
«Παράλληλες Οπτικές Γωνίες» το θέμα της έκθεσης που καταφέρνει  να “δέσει” αρμονικά διαφορετικότητες…από τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους, την LGBT κοινότητα, τους Ρομά και κάθε άλλο διαφορετικό άνθρωπο. «Μπορεί να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δεν γίνεται κάποιος να είναι εχθρός μου π.χ.  επειδή προτιμάει το πράσινο και εγώ το μαύρο ή επειδή εγώ πιστεύω σε ένα θεό και αυτός σε ένα άλλο», τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Φίσερ.
Παράλληλα με τη δουλειά του Κ. Φίσερ στην προσπάθεια μετέχουν και οι καλλιτέχνες Γιώργος Σφουγγαράς, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Αλέξης Αλεξίου, Ρωμανός Τριανταφυλλόπουλος, Maike Heinrich,  Jakob Nachtgruen, Μαρία Μιχελογιάννη.
«Σκοπός μας είναι να δείξουμε τον πλούτο της υπάρχουσας πολιτισμικής ποικιλίας στην περιοχή μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να παρουσιάσουμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά στο ευρύ κοινό, ως μία ευκαιρία τόσο για τα Χανιά και την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργούμε γέφυρες, σε πείσμα των καιρών, όπου τα πολιτισμικά στερεότυπα χωρίζουν τον κόσμο.  Ήδη στα εργαστήρια, με συμμετέχοντες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό το χτίσιμο γεφυρών, πράγμα που αξιοποιήθηκε από τον επιμελητή καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί όταν η έκθεση ανέβει για το κοινό για μία εβδομάδα. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, και να στοχαστούν, με διαδραστικούς τρόπους, για την φύση των παράλληλων αφηγήσεων. Σκοπός είναι ο θεατής να τις προσεγγίσει ως εμπλουτιστικές «παράλληλες οπτικές γωνίες».
Η έκθεση διοργανώνεται από την  συναγωγή “Ετς Χαγίμ”  τον πολιτιστικό σύλλογο Νέοι Πολίτες του Κόσμου ως συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Heritage Contact Zone, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Συνδιοργανωτής είναι η   ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 26 Οκτωβρίου από τις 10-1 το πρωί και 6-11 το βράδυ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες