Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Πλήγμα για τα ξενοδοχεία και στα Χανιά

Ένα ακόμη πλήγμα για την επιβίωση ξενοδοχείων στα Χανιά, μέσα σε έναν δύσκολο χειμώνα, αποτελεί η απόφαση της Tui να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και το Μάρτιο του 2021.

O μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα χρήματα που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έγιναν φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Στο 4ο “ημερολόγιο καραντίνας” ακούμε τα σημερινά νέα από το μέτωπο της πανδημίας αλλά και όλα τα τρέχοντα θέματα της τοπικής επικαιρότητας με τη “ματιά” της δημοσιογραφικής ομάδας των “Χανιώτικων νέων”

Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των ξενοδοχειακών- τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης ο οποίος ανέφερε στα “Χ.Ν.” ότι στα Χανιά υπάρχουν αρκετοί ξενοδόχοι οι οποίοι φέτος συνεργάστηκαν με την Tui και « θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η πρόταση της Tui τους ικανοποιεί ή όχι. Δηλαδή να λάβουν κάποια χρήματα τώρα και τα επόμενα τον Μάρτιο».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η απόφαση της Tui δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα σε ξενοδόχους καθώς «όλοι έχουν υποχρεώσεις οι οποίες “τρέχουν” αυτή τη στιγμή. Όλοι περίμεναν αυτά τα χρήματα για να κλείσουν μια χρονιά η οποία ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολη και σήμερα αυτά τα χρήματα λείπουν από όλους».
Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται τα περισσότερα ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν για τη φετινή τουριστική σεζόν στα Χανιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης «είναι αρκετοί από όσους άνοιξαν φέτος. Λίγοι δεν είναι σίγουρα… Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πολύ μεγάλα υπόλοιπα (που τους χρωστά η Tui) και κάποιοι άλλοι που έχουν πολύ μικρότερα».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με γνώστες των ευρωπαϊκών κανονισμών, οι αρμόδιοι ξενοδοχειακοί σύλλογοι δύναται να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον της Tui ενώπιον της Ευρωπαϊκής επιτροπής για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού όσον αφορά την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της συγκεκριμένης εταιρίας.

Τι υποστηρίζει η Tui

Από την πλευρά της η Tui, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας που μίλησε στα “Χανιώτικα νέα”, ισχυρίζεται ότι η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με ξενοδόχους και έχει εξοφλήσει το 90% των ποσών ενώ απομένει μόνο ένα 10% για να διευθετηθεί σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο Senior Manager Media Relations International Markets Corporate & External Affairs της Tui, Βαγγέλης Γεωργίου μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 252 εκατ. ευρώ στους ξενοδόχους της Ελλάδας ( προπληρωμές και εξοφλήσεις).
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό για την Tui.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα