Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Περί της φοράς…

Η λέξη “φορά” προέρχεται από το ρήμα φέρω. Σημαίνει ως αυτόνομη λέξη και την ξεχωριστή χρονική στιγμή, περίοδο  ή περίσταση, αλλά και τη διεύθυνση και την κατεύθυνση των πραγμάτων.

Πολλές είναι οι σύνθετες λέξεις της νεοελληνικής γλώσσας με δεύτερο συνθετικό την “φορά” που σχετίζονται με το αντίστοιχο ρήμα που έχει ως συνθετικό το ρήμα “φέρω” και το νόημά τους αλλάζει εξαρτώμενο από το πρώτο συνθετικό κάθε φορά.

Έτσι, έχουμε τη συμφορά, που είναι στην αρχαιοελληνική της σημασία ο,τι, καλό και κακό, φέρνει στη ζωή μας μαζύ του ο χρόνος. Σε μας βέβαια σήμερα έχει αρνητική μόνο χροιά.
Καθημερινά, ακούμε ή διαβάζουμε και για την προσφορά. Είναι ο,τι φέρνεις από σένα μπροστά και καταθέτεις σε κοινή θέα.

Υπάρχει, βεβαίως, και η διαφορά, η ο οποία είναι καθετί που διακρίνει κάτι ή κάποιον από τα άλλα ή τους άλλους.

Τέλος, συναντούμε και την αναφορά. Πρόκειται για τη χρήση, δηλαδή την ανάσυρση στην επιφάνεια και χρησιμοποίηση ή μνεία, κάποιου πράγματος.

Το σημερινό μας σημείωμα ένα σκοπό είχε. Μαθαίνοντας τη σημασία και, κυρίως, την ετυμολογική καταγωγή των λέξεων, ξέρουμε και να τις γράφουμε χωρίς λάθος και να τις χρησιμοποιούμε σωστά. Εκεί που πρέπει και όπως πρέπει στους καιρούς της λεξιπενίας που ζούμε….

1 Comment

  1. Αγαπητέ μας κ. Γιώργο Ορφανέ,
    σ’ ευχαριστούμε θερμά για το λιτό κι ενημερωτικό ανωτέρω άρθρο σας, πολύ χρήσιμο για τη σωστή γραφή, αλλά και την ορθή επικοινωνία μας. Η προσφορά σας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα είναι ανεκτίμητη, κι αντανακλά στο αληθινό σας ανθρώπινο πρόσωπα. Χαιρόμαστε που συχνά μοιράζετε τις παντοίες γνώσεις και πληροφορίες, ψυχωφελείς και καινοτόμες για μια καλή και θεμιτή κοινωνία. Με φιλική εκτίμηση, Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες