Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Παρουσίαση του έργου: Ειρ. Γ. “Επανάσταση των Συνειδήσεων”

– Σεβαστό και εκλεκτό μας ακροατήριο.
– Καλησπέρα Σας, και να ‘χουμε την ευχή του Αγιασμένου παππού όλων μας, Ειρηναίου Γαλανάκη!

Μέρες τώρα, πιστέψτε με, προβληματίζομαι, από πού ν’ αρχίσω την αποψινή παρουσίαση του όντως πρωτότυπου και πολύτιμου έργου: “Ειρ. Γ. “Επανάσταση των Συνειδήσεων”, που μας αξιώνει ο Θεός και η ευλογία Του Γέροντα, από απόψε, να είναι κτήμα όλων των ενδιαφερομένων!
Και τούτο, γιατί είναι αρκετά τα σημεία, απ’ όπου μπορεί κανείς ν’ αρχίσει, την εν λόγω παρουσίαση.
Κάνομε την αρχή χρονολογικά και παρακαλούμε τη Χάρη Του, να μας καθοδηγεί, στην όντως δύσκολη αυτή πορεία.
– Γυρίζουμε λοιπόν, σωστούς 37 χρόνους πίσω και βρισκόμαστε στο 1982. Ο αγιασμένος Παππούς Ειρηναίος, έχει επιστρέψει από την “σε εισαγωγικά, εξορία της Γερμανίας”, και αναζητά και βρίσκει, χάριτι θεία, τους εκλεκτούς συνεργατές του, πλαισιωμένους κι ενισχυμένους, κι από νέο δυναμικό!
Είναι λοιπόν σήμερα Πεντηκοστή, του 1982, κι είμαστε στον Αγ. Σπυρίδωνα – Καστελλίου, κι ο Σεβασμιώτατος, κηρύττει:
«…Και τούτος ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που λίγο καιρό πριν έκλεισε, κι άνοιξε τις πόρτες του με “βίαιη πνοή Λαού”, γίνεται σήμερα υπερώο για την τοπική μας Εκκλησία κι ίσως ευρύτερα για τον κόσμο…
Επίσκοπος, Ιερείς, Διάκονοι, Αρχοντες και Λαός του τόπου, κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροντες μετρούμε την αγωνία του κόσμου και κραυγάζουμε: “Σώσον ημάς Παράκλητε Αγαθέ…”.
Μετρούμε την αγωνία του κόσμου και την ευθύνη μας για το μέλλον της ανθρωπότητας, κι αποφασίζουμε να καταγγείλουμε τις παράλογες, δαιμονικές δυνάμεις που κυβερνούν τη ζωή μας, να αντιδράσουμε στο σφαλερό προσανατολισμό που ακολουθούμε και να χαράξουμε νέους, ίσιους δρόμους στη ζωή του κόσμου. Μετρούμε την αγωνία του κόσμου και την ευθύνη μας για το μέλλον και αποφασίζουμε την έκρηξη της ατομικής βόμβας στον ηθικό κόσμο: Κηρύσσουμε την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ…».
Και συνεχίζει: «Κάνομε έκκληση στους ψυχολόγους και παιδαγωγούς του κόσμου…
Κάνομε έκκληση στους Τεχνικούς, να εμφυσήσουν πνεύμα ανθρωπισμού στην Τεχνολογία, για να πάψει να ’ναι απειλή…
Κάνομε έκκληση στους Καλλιτέχνες και Συγγραφείς…
Κάνομε έκκληση στους Οικονομολόγους και τους Πολιτικούς του κόσμου να πάψουν να βλέπουν τον άνθρωπο, μόνον σαν εμπόρευμα…
– Κάνομε έκκληση στους Ηγέτες των Χριστιανικών Εκκλησιών και Θρησκειών του Κόσμου, να μιλήσουν στον κόσμο προφητικά, και να μας φανερώσουν το θέλημα του Θεού, και τη σωτηρία του Ανθρώπου.
Κάνομε, τέλος, έκκληση, στις νέες γενιές, στους νέους της Πατρίδας μας και του Κόσμου, να σηκώσουν την Επανάσταση των Συνειδήσεων και να την κάμουν μήνυμα και σωτηρία του Κόσμου!…».
Κατά δε τους εορτασμούς της επετείου της Μάχης της Κρήτης, στους οποίους και μετείχεν πάντοτε η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και προσωπικά ο Σεβ/τος, δεν θα παύσει να κηρύττει και πάλι, και να τονίζει:
«…Στην Κρήτη γιορτάσαμε πριν από μια εβδομάδα τη Μάχη της Κρήτης (1941), την “Παραδοξοτέρα Μάχη της Ιστορίας”, όπως την είπαν. Ας κάμει λοιπόν η Κρήτη και μια άλλη παράδοξη Μάχη, τη Μάχη των Συνειδήσεων, για το Λαό της και τον Κόσμο. Η Κρήτη που πολέμησε πολλές φορές για την ελευθερία του ανθρώπου, θα πολεμήσει και τώρα για την ηθική του απελευθέρωση από τις αλλοτριώσεις της εποχής μας.
– Χριστανικέ Λαέ των επαρχιών Κισάμου και Σέλινου, της Κρήτης, της Ελλάδας, κι όσοι άλλοι φίλοι και άγνωστοι, που ακούτε το μήνυμά μου.
– Δεν είμαι εγώ που βρήκα την Επανάσταση των Συνειδήσεων, και γνωρίζω πόσο ασήμαντος και ελάχιστος είμαι για το μήνυμα και τους αγώνες της.
– Δεν είμαι εγώ, που σηκώνω τη σημαία της Επανάστασης των Συνειδήσεων:
– Τη σήκωσε Εκείνος και είπε το “Μετανοείτε” (Μ. 115). Εκείνος που είπε “το γεγενημένον εκ της σαρκός σάρξ εστίν” και “το γεγενημένον εκ του Πνεύματος πνεύμα εστίν” [Ιωάν. 3,6).
– Εκείνος που είπε το “εδόθη μοι εξουσία εν ουρανώ και επί γης” [Ματθ. 28,18). Εκείνος που είναι το Α και το Ω του κόσμου, της Ιστορίας και της αιωνιότητας [Ιωάν. 1,8). Εκείνος -ο Χριστός- που με τη Σάρκωση, τον Σταυρό του και την Ανάστασή του νίκησε το Σατανά, τη δύναμη και τα έργα του, και κήρυξε την Ιστορική και ακατάπαυστη επανάσταση της ανθρώπινης ψυχής εναντίον της αμαρτίας και της φθοράς, για να ανασταίνει από την πτώση και την παρακμή ανθρώπους, λαούς και πολιτισμούς». Και τονίζει: «Εκείνος -ο Χριστός- σήκωσε την Επανάσταση των Συνειδήσεων και στ’ όνομά του ξεσηκώθηκαν προφήτες, Απόστολοι και Μάρτυρες για την ανακαίνιση του κόσμου, και θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχει μεταχριστιανικό Κοινωνικό ή Πνευματικό Κίνημα που να μην έχει μέσα του τα σπέρματα του Ευαγγελίου, καθαρά ή παραποιημένα.
Εκείνος -ο Χριστός- έβαλε στη γλώσσα μου και στην καρδιά μου την επανάσταση αυτή, σαν “πυρωμένο κάρβουνο του προφήτη” [Ησ. 6, 7-9) και με πρόσταξε: «πορεύθητι… προς τον Λαόν τον καθήμενον εν χώρα καί σκιά θανάτου” [Ησ. 9,2). Εκείνος – ο Χριστός – πρόσταζες εγώ πορεύομαι και προσεύχομαι μαζί σας, τέκνα και αδελφοί μου χριστιανοί.
“Σώσον ημάς Παράκλητε Αγαθέ…”».
Και φτάνομε – αφού τόσον ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος, στην ιστορική πλέον Αρχιερατική θεία λειτουργία των Χριστουγέννων 1982, στο σπήλαιο της Αγ. Σοφίας – Τοπολίων. Χιλιάδες οι προσελθόντες προσκυνητές πιστοί.
Κι όλος αυτός ο κόσμος, με το τέλος, υπέγραψε την διακήρυξη της Ειρήνης, που καλούσε:
– Τους εκπροσώπους των Χριστιανικών Εκκλησιών, ν’ αφυπνίσουν την παγκόσμια συνείδηση για την Ειρήνη.
– Καλούσε, τις θρησκείες όλου του κόσμου σε συναγερμό και αγώνα για την Ειρήνη.
– Καλούσε τους Ηγέτες των Τριών Μονοθεϊστικών θρησκειών να συνεργαστούν για Ειρήνη.
– Καλούσε τις Χριστιανικές πολιτικές δυνάμεις, τους Χριστιανούς διανοούμενους, τους ηγέτες του Κόσμου, τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, να πράξουν τα δέοντα.
– Κι ο Δεσπότης Ειρηναίος, κατασυγκινημένος έλεγε, κι ο κόσμος δάκρυζε:
«Από τα βάθη της Σπηλιάς αυτής που λειτουργούμε απόψε, ακούω τη φωνή του σφαγμένου Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου Μιχαήλ Ψαρομήλιγγου και των μυριάδων άλλων Κρητικών, που χάθηκαν στους πολέμους της Κρήτης, και λογαριάζω το μέγα Χρέος που έχουμε όλοι μας για την Κρήτη και την Ανθρωπότητα.
– Αυτή, λοιπόν, την Αγία Νύχτα, που γεννιέται ο Χριστός και φέρνει την Ειρήνη του στον Κόσμο, καλώ τους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας και όλη τη Χριστιανοσύνη, να προσευχηθούμε για την Ειρήνη του Κόσμου, να μιλήσουμε για την Ειρήνη του Κόσμου, ν’ αγωνιστούμε για την Ειρήνη!
– Στο όνομα του Χριστού, που γεννήθηκε στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, κι εμείς, οι πιστοί και οπαδοί Του, σε τούτη την ιστορική Σπηλιά της Κρήτης, απόψε τα Χριστούγεννα του 1982, υπογράφουμε τη διακήρυξη της Ειρήνης… και καλούμε όλους που αναφέραμε να πράξουν κατά συνείδηση! Και βέβαια, πρώτα εμείς!».
***
Από τα προηγηθέντα, μέσα στο λήγον έτος 1982, σημειώνουμε τα παρακάτω:
– Καστέλλι – Μεγ. Παρασκευή, 1982, κατά την περιφορά των Επιταφίων, στην πλατεία: Ενας μεγάλος Σταυρός, και όπλα σωρός, συμβολική Πράξη αφοπλισμού. Ο Σεβ/τος γονατιστός διάβασε μια συγκλονιστική ευχή. (Οι ενδιαφερόμενες, στο “Χ και Κ”, τ. 2/1982, σ. 32).
– Καστέλλι – Κυριακή του Πάσχα, 1982, κατά τον Εσπερινό της Αγάπης, αντί για κάψιμο του Ιούδα, έκαψαν ξύλινο ομοίωμα πυραύλου, συμβολική πράξη καταστροφής των εξοπλισμών.
– Οι εκδηλώσεις στη Ροτόντα (Επισκοπή Κισ.) μετ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρτυρα Μελχισεδέκ (στις 17-5-82) το μνημόσυνο στο Λαφονήσι, για τους σφαγιασθέντας από τους Τούρκους στις (2-5-1982) και οι εκδηλώσεις στην Μητρόπολη (Καστέλλι), για τη Μνήμη του Βυζαντίου, είχαν ιδιαίτερη σημασία στο πλήρωμα της Ι.Μ.Κ.Σ., το οποίο παρηκολούθησε μαζικά!

Συνεχίζεται αύριο

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες