Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Οι σκακίστριες αντιμέτωπες με το γυναικείο στερεότυπο

Του Κοσμά Κέφαλου

Η χορηγία εταιρείας προσθετικής στήθους δίχασε τις παίκτριες, με άλλες να μιλάνε για σεξισμό και άλλες για την ευεργετική αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή
Η αμιγώς σκακιστική είδηση είναι ότι πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία με συμμετοχή 12 εθνικών συγκροτημάτων το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών, στο οποίο πρώτευσαν οι Ρωσίδες (Γκοριάτσκινα, Λάχνο, Κόστενιουκ, Σουβάλοβα, Καλσίνσκαγια). Τη δεύτερη θέση πήρε η Ινδία (χωρίς την Κόνερου και με την Χαρίκα στην 1η σκακιέρα), την τρίτη η Γεωργία (πρώτη η Τζαγκνίτζε) και την τέταρτη η Ουκρανία (επικεφαλής οι αδελφές Άννα και Μαρίγια Μουζιτσούκ). Αισθητή ήταν η απουσία την Κίνας, η οποία έχει κατακτήσει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια του θεσμού.

Εκτός σκακιέρας, χαροποίησε η είδηση ότι η γνωστή τηλεοπτική σειρά «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» κέρδισε 11 βραβεία Έμμυ και μάλλον ξάφνιασε η απόφαση της 80χρονης Γεωργιανής πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας Νόνα Γκαπριντασβίλι να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του συνδρομητικού καναλιού Netflix. Ισχυρίζεται ότι η σειρά είναι υποτιμητική για τις γυναίκες σκακίστριες και ότι είναι εντελώς λάθος πως δεν αντιμετώπιζε ποτέ η ίδια, ως παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών, άνδρες σκακιστές. Σε αντίθεση με όσα λέγονται στη σειρά, μέχρι το 1968, που είναι το έτος εξέλιξης του σεναρίου της ταινίας, είχε ήδη παίξει παρτίδες με 59 άνδρες εκ των οποίων 10 ήταν γκραν μετρ και επιπλέον είχε αντιμετωπίσει 28 άνδρες σε επίδειξη σιμουλτανέ.

Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε αναταραχή στο χώρο των σκακιστριών είναι η χορηγική συμφωνία της Fide με την εταιρεία Motiva, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην προσθετική στήθους. Θεωρήθηκε πως η εισδοχή της εταιρείας ως χορηγού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών κατά το 1922, «Έτος Γυναικών στο Σκάκι», ενισχύει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες νοιάζονται για το πώς θα είναι πιο όμορφες και πιο ελκυστικές.

Οι αρνητικές αντιδράσεις είναι περισσότερες, με δηλώσεις όπως ότι το σκάκι πάλευε διαρκώς με τον σεξισμό, αλλά φαίνεται πως τώρα δεν τα κατάφερε. Μιλώντας στο lichess.org μια σκακίστρια ανέφερε ότι το σκάκι είναι παιχνίδι που βασίζεται στον εγκέφαλο και όχι στο στήθος, ενώ άλλη είπε στον Guardian ότι η Fide δεν θα έφερνε ως χορηγό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών μια εταιρεία επιμήκυνσης πέους.

Ασφαλώς υπάρχει και η θερμή υποδοχή για τα χρήματα που θα εισρεύσουν στο σκάκι. Η διευθύνουσα σύμβουλος η Fide και πρώην πρωταθλήτρια νεανίδων Ευρώπης Ράιζνιτσε – Όζολα αναφέρθηκε στα θετικά της χορηγίας και, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας, τόνισε τα οφέλη της αποκατάστασης του μαστού στις γυναίκες που χτυπήθηκαν από καρκίνο και υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή.

Μικρές ειδήσεις

-Διεθνές ενδιαφέρον για τους αγώνες που θα φιλοξενήσει η Ρόδος από 16 έως 26 Οκτωβρίου: Ολυμπιάδα για ανθρώπους με απώλεια όρασης, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης και Σύνθεσης Σκακιστικών Προβλημάτων, καθώς και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών (https://inchess.com/rodos2021/).

-Καλή εμφάνιση των επτά Ελλήνων νεαρών στο Junior U21 Open Chess Championship της Βουλγαρίας: Λ. Γιαννουλάκης (16ος μεταξύ 57 σκακιστών από 14 χώρες), Δ. Αλεξάκης (17ος) και Ευ. Ιωαννίδης (18ος) από 5 βαθμούς σε 9 αγώνες, Γ. Αλεξάκης 4, Γρ. Βαρδάκας 3,5, Π. Παυλίδης και ο Κ. Σαμαρίδης από 3 βαθμούς.

-Από 15 έως 21/10 πραγματοποιούνται τα Πανευρωπαϊκά Νεανικά Πρωταθλήματα για αγόρια και κορίτσια στις ηλικιακές κατηγορίες 8, 10, 12, 14, 16, 18 και 20 ετών, με υβριδικό τρόπο (Online αλλά σε συγκεκριμένους ελεγχόμενους από διαιτητή χώρους).

-Η Εθνική Ελλάδας θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Νοεμβρίου στη Σλοβενία.

-Επιτροπή Κοινωνικού Σκακιού δημιουργήθηκε στην ΕΣΟ με σκοπό την προβολή του πνευματικού αθλήματος ως μέσου κοινωνικής προσφοράς. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το σκάκι των τυφλών, για το σκάκι ως ψυχαγωγία και επικοινωνία των μεταναστών μεταξύ τους αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία, και για το σκάκι στις φυλακές. Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε ο Χρ. Πιλάλης, αντιπρόεδρος ο Ι. Αντωνιάδης, γραμματέας ο Ηλ. Μάστορας και μέλη οι Ν. Παπανδρέου, Ν. Καλέσης, Γ. Νικολόπουλος και Β. Καρβούνη.

Μεγάλη επιτυχία στο 1ο ράπιντ της ΕΣΣΚ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 το 1ο ράπιντ της ΕΣΣΚ που διεξήχθη στο 2ο Δημ.Σχολείο Βουτών. Το ράπιντ, που ήταν συνδιοργάνωση της ΕΣΣΚ, του Ο.Φ.Η., της Σκακ.Ακαδ.Γαζίου και του Δ.Ο.Π.Α.Φ.Μ.Α.Η., ήταν ιδιαίτερα μαζικό, με 45 (!) συμμετοχές και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Είναι σαφές ότι πλέον οι σκακιστικές διοργανώσεις βρίσκουν πάλι τον δρόμο τους…

Στα αγωνιστικά τώρα είχαμε την επικράτηση με 7/7 του Χρήστου Μαρινάκη (Α.Ο.Κύδων) και στην 2η θέση ισοβάθμησαν Γιώργος Μαρκάκης και Γιάννης Μπορμπαντωνάκης. Στις νεανικές κατηγορίες στα μεν αγόρια πρώτευσε ο Γιώργος Γοραντωνάκης, με 2ο τον Γιώργο Τερζάκη και 3ο τον Χαράλαμπο Φαρσάρη, στα δε κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Βίβιαν Κοντογιάννη, στην 2η θέση βρίσκουμε την Άννα-Μαρία Νύκταρη και την τριάδα κλείνει η Νεφέλη Αργυρούδη.

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Κρήτης 2021

Με νίκη ξεκίνησαν Ο.Φ.Η., ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ, ΚΥΔΩΝ και με ισοπαλία Ο.Φ.Σ.Χ. και ΣΚ.Ο.Ρ.
την Κυριακή 3 Οκτωβρίου για το Διασυλλλογικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Κρήτης 2021. Στο Πρωτάθλημα συμμετέχουν 10 ομάδες, από 5 σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη. Το σύστημα αγώνων είναι πουλ 5 γύρων, με 4 αγώνες για κάθε ομάδα. Οι 2 πρώτες ομάδες από Ανατολική και την Δυτική Κρήτη θα συμμετέχουν στο FINAL 4 της Διοργάνωσης που θα γίνει στις 13-14 Νοεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι 4 γύροι είναι στις 16, 17, 23 και 24 Οκτωβρίου, στις 16.30

Στα αγωνιστικά τώρα είχαμε στην μεν Ανατολική Κρήτη άνετες νίκες (5-1) των γηπεδούχων ΟΦΗ και ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ επί των αντιπάλων τους Π.Ο.Α. και ΟΦΗ 2000 αντίστοιχα. Στην Δυτική Κρήτη όμως είχαμε μια πύρρειο νίκη του ΚΥΔΩΝΑ επί της ΚΑΪΣΣΑΣ με 3,5-2,5 και μια ισοπαλία του Ο.Φ.Σ.Χ. με τον ΣΚ.Ο.Ρ. με 3-3. Η συνέχεια αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα με τις ομάδες του ΓΑΖΙΟΥ και του ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ να μπαίνουν στην μάχη του Πρωταθλήματος το περασμένο Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ λειτουργούν τμήματα ενηλίκων, προχωρημένων, αρχαρίων και νηπίων.
Τα μαθήματα γίνονται στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο και στα Κουνουπιδιανά (ενοριακό κέντρο).
Τα μαθήματα για όλα τα νήπια γίνονται δωρεάν.
Τηρείται όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο για την πανδημία covid.

Πληροφορίες:

Νήπια-αρχάρια παιδιά: Φιλοξένη Δανάη (6977043402)
Κουνουπιδιανά: Λαδάς Δημήτρης (6943801862)
Μαθήματα ενηλίκων: Σγουρός Νίκος (6978777543)
Επικεφαλής προπονητής: Μυλωνάκης Γιώργος (6972442935)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα