Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι 21 “πρεσβευτές” των Χανίων

Ο Παναιτωλικός είναι μία από τις 98 ομάδες που στο πρώτο της παιχνίδι με χανιώτικη ομάδα
αντιμετώπισε τον ΑΟ Χανιά -τότε ΑΕΧ- και συγκεκριμένα το 1965-66 στη Β’ Εθνική. Εδώ από αγώνα των δύο ομάδων την περίοδο 1993-94 οι Μιχάλης Βουράκης και Γιάννης Λαμπαρδάκης με τον Χρήστο Βασιλείου που διετέλεσε προπονητής στον Πλατανιά 15 χρόνια αργότερα.

Στις σημερινές “διαδρομές” υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στις 302 ομάδες που βρέθηκαν απέναντι στις χανιώτικες σε διοργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας από το 1950-51 μέχρι το 2019-20.

Oλες οι ομάδες παρουσιάζονται στην τρίτη σελίδα και εκεί δίπλα στην κάθε μία αναγράφουμε την χανιώτικη εκείνη που συνάντησε για πρώτη φορά καθώς επίσης την σεζόν και την διοργάνωση. Από την… ιχνηλάτηση -για να χρησιμοποιήσουμε και μία λέξη που μπήκε τον τελευταίο χρόνο στη ζωή μας- προκύπτει ότι 21 διαφορετικές ομάδες των Χανίων ήταν κατά κάποιο τρόπο οι “πρεσβευτές” του χανιώτικου ποδοσφαίρου. Αν και στην πραγματικότητα είναι μερικές ακόμα που απλά όταν αντιμετώπισαν σύλλογο εκτός Χανίων ο τελευταίος είχε βρεθεί νωρίτερα απέναντι σε κάποια από αυτές τις 21. Φυσικά όταν μία ομάδα έβρισκε παραπάνω από ένα χανιώτικο σύλλογο για πρώτη φορά την ίδια σεζόν (όπως πέρυσι ο Πόρος στη Γ’ Εθνική) τότε υπολογίζουμε παρθενικό της αντίπαλο εκείνον που συνάντησε πρώτα σύμφωνα με το πρόγραμμα -δηλαδή την ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ (έπαιξαν την 4η αγωνιστική) και όχι τον Πανακρωτηριακό (συναντήθηκαν την 7η).

Η χανιώτικη ομάδα που βρέθηκε τις περισσότερες φορές για πρώτη φορά απέναντι σε κάποια ήταν ο ΑΟ Χανιά που πρωτοσυνάντησε σχεδόν το 1/3 των 302 ομάδων, δηλαδή 98. Βέβαια την πρώτη πενταετία συμμετείχε ως ΑΕΧ στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής αλλά στην πραγματικότητα ΑΕΧ θεωρείται η μεταγενέστερη που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1997 πάνω στο καταστατικό της Ιωνίας που μόλις είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Η Ιωνία είναι 2η στη λίστα με 56 ομάδες -κάποιες από αυτές τις αντιμετώπισε ως Αναγέννηση Χανίων- και η ΑΕΧ 5η με 19 ενώ ενδιάμεσα τους βρίσκουμε Πλατανιά (25) και Μινώταυρο (21). Ακολουθούν Παγχανιακός και Τάλως με 15, ΟΦ Κρητικός με 14, Κισσαμικός με 13 ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο ΑΟΧ/Κισσαμικός με 5 ο οποίος και προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο ομάδων πριν 4 χρόνια και συνεχίζει την τελευταία διετία ως ΠΑΕ Χανιά…

Οι υπόλοιπες: ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ, Ιωνία 2000 με 4, Σπάθα, Πανακρωτηριακός, Ατλαντίδα, Θησέας, Ιδομενέας με 2, Αρης Σούδας, Ακρίτας, Παλαιόχωρα και Κρητικός Αστέρας με 1.
Μερικές ακόμα επισημάνσεις πάνω στο θέμα των Διαδρομών παρακάτω.

Το ρεκόρ του Αργοναύτη Πειραιά

Φυσιολογικά μία ομάδα μπορεί να βρει απέναντι της σε 1 ή 2 διαφορετικές διοργανώσεις τις χανιώτικες κάθε σεζόν. Υπάρχει όμως και μία που έπαιξε σε 3 διαφορετικές διοργανώσεις την ίδια περίοδο με τις ομάδες μας. Ο λόγος για τον Αργοναύτη Πειραιά ο οποίος το 1971-72 αντιμετώπισε τον ΑΟΧ στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής (0-0 και ήττα 1-2), στο κύπελλο Ελλάδας (νίκησε 2-0 εντός) και στο Θερινό Τουρνουά (νίκησε και στα δύο παιχνίδια 3-2 και 3-1). Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να συμβεί ξανά όχι όμως και απίθανο. Για παράδειγμα το το 2018-19 ο ΟΦΗ που έπαιξε με τον Πλατανιά σε αγώνα μπαράζ θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει ακόμα χανιώτικες ομάδες σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Προς το παρών το ρεκόρ το κρατάει η ομάδα που ανέδειξε τον Γιώργο Δεληκάρη που πήρε μεταγραφή το 1969 στον Ολυμπιακό.

Η εξαίρεση του Αετού Ανωγείων

Σε όλες τις Ενώσεις αναφέρουμε τις ομάδες σύμφωνα με την Ενωση όπου ανήκουν σήμερα. Διότι παλιότερα όταν υπήρχαν λιγότερες Ενώσεις κάμποσες βρίσκονταν σε διαφορετικές. Για παράδειγμα οι ομάδες του Λασιθίου υπάγονταν στο Ηράκλειο, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε ΕΠΣΑ και ΕΠΣ Πειραιά ενώ όπως μαρτυράει το όνομα στις ΕΠΣ: Θεσσαλίας, Ηπείρου, Θράκης και Μακεδονίας εκεί μέλη ήταν και σύλλογοι από διπλανούς νομούς. Για μία ομάδα έχουμε κάνει εξαίρεση. Πρόκειται για τον Αετό Ανωγείων αφού και τις 26 φορές που βρέθηκε απέναντι στις χανιώτικες (σύνολο 51 αγώνες) ήταν μέλος της ΕΠΣ Ρεθύμνου. Το καλοκαίρι του 2018 όμως η ομάδα του Μυλοπόταμου αποφάσισε να μεταγραφεί στην γειτονική Ενωση Ηρακλείου και ο πιο σημαντικός λόγος δεν ήταν βέβαια η απόσταση αλλά οι… εκρηκτικές σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τους διαιτητές του Ρεθύμνου. Για τον λόγο αυτό τον Αετό συνεχίζουμε να τον υπολογίζουμε ως ομάδα της ΕΠΣΡ τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ξανά αντίπαλος με σωματείο της ΕΠΣΧ.

Η ΑΕΧ η πρώτη που έπαιξε σε ενιαίο Oμιλο

Επρεπε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη συμμετοχή των χανιώτικων ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα (1961-62 Β’ Εθνική) για να αγωνισθεί ένας σύλλογος μας σε ενιαίο όμιλος κάποιας κατηγορίας. Το κατάφερε η ΑΕΧ στη Γ’ Εθνική της περιόδου 2001-02 και όπως ήταν λογικό βρήκε απέναντι της διάφορες ομάδες για πρώτη φορά από Ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας. Οι οποίες θα ήταν περισσότερες αν ο ΑΟΧ δεν είχε πρωτοσυναντήσει κάποιους συλλόγους τους τα προηγούμενα χρόνια στο Κύπελλο Ελλάδος.

Υπολογίζονται οι μηδενισμοί

Εννοείται ότι στο σύνολο των παιχνιδιών υπολογίζουμε κανονικά και όσα δεν έγιναν (μηδενισμούς) αφού από τη στιγμή που μπήκε μία ομάδα στην κλήρωση και προέκυψε το πρόγραμμα θεωρούμε ότι μετράει. Αντίθετα με το μπάσκετ πχ όπου αν ένας σύλλογος εγκαταλείψει πριν συμπληρώσει γύρο δεν μετράνε όσοι αγώνες πρόλαβε να δώσει. Ετσι στον Παγχανιακό που αποχώρησε από το Ερασιτεχνικό το 1980-81 τον Δεκέμβριο πριν συμπληρωθεί ο α’ γύρος υπολογίζονται οι… 25 μηδενισμοί του. Αλλωστε επειδή τότε οι μείον βαθμοί σε ακολουθούσαν ξεκίνησε με -26 και την επόμενη σεζόν στην Α’ κατηγορία Χανίων και αυτό τον οδήγησε στην Β’ δηλαδή σε δύο συνεχόμενους υποβιβασμούς!
Για τον ίδιο λόγο υπολογίζονται πχ και οι αγώνες του Ασημίου το 1994-95 που δήλωσε συμμετοχή αλλά δεν κατέβηκε ποτέ στη Δ’ Εθνική. Τα μόνα παιχνίδια που δεν έχουμε υπολογίσει είναι οι 4 αγωνιστικές του 1979-80 στη Β’ Εθνική όπου είχαμε διπλό μηδενισμό ουσιαστικά καθώς ο ΑΟΧ και οι περισσότερες ομάδες προχώρησαν σε αποχή εκείνο τον Δεκέμβριο.

To Θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ και η “Μάχη της Κρήτης”

Οπως προαναφέραμε στα παιχνίδια υπολογίζουμε το Θερινό Πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ που διεξήχθη επί μία 7ετία και στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες της Α’ και της Β’ Εθνικής. Ο ΑΟ Χανιά δήλωσε συμμετοχή τις 3 από τις 7 σεζόν και υπολογίζουμε τους αγώνες αυτούς καθότι πανελλαδική διοργάνωση. Αντίθετα δεν έχουμε υπολογίσει τα παιχνίδια των χανιώτικων ομάδων στο “Κύπελλο Μάχη της Κρήτης”. Διότι είναι μία διογάνωση περιφερειακής εμβέλειας και μάλιστα μονάχα τις 3 πρώτες περιόδους στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 έλαβαν μέρος ομάδες από τις Ενώσεις του νησιού. Ενώ από το 1988 μέχρι σήμερα μετέχουν οι μικτές ομάδες. Πάντως πρέπει να διευκρινίσουμε ότι λόγω της “Μάχης της Κρήτης” ομάδες όπως πχ η Νίκη Σητείας (με τον Κισσαμικό), ο ΠΑΝΟ Μαλίων, ο Αστέρας Περάματος και ο Αετός Ανωγείων -με την Ιωνία αυτοί- είχαν δώσει και νωρίτερα αγώνες με χανιώτικες αλλά όχι σε κάποια εθνική κατηγορία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα